10 cărți Arthur pe care să le devorezi în ultimele zile de vacanță
„Cum să faci să NU citești în vacanța de vară: Ghidul lui Charlie Joe Jackson #3”, Tommy Greenwald (trad. Laura Sandu, 10 ani+)
Trebuie să începem aceste recomandări cum se cuvine: cu un ghid de lectură. Mai precis, cu un ghid mega-amuzant despre cum să nu citești în vacanța de vară. Dar de fapt să citești și să-ți mai și placă la nebunie. Charlie Joe Jackson le face o bucurie părinților și acceptă să meargă în tabăra tocilarilor, Kartuzlya. Gramatică, scris, citit, scrisori. Asta era tot. Timp de trei săptămâni. Trei! Dar Charlie va supraviețui. Trebuie să supraviețuiască!
Aventuri departe de casă
„Departe de Chicago”, Richard Peck (trad. Iulia Arsintescu, 12 ani+)
Mary Alice și Joe sunt cei mai norocoși copii din lume. Pentru că au o bunică pe cinste. Când vine vacanța, cei doi trebuie să stea cât mai departe de agitatul Chicago, iar bunica face tot posibilul ca ei să nu se plictisească. De fapt, să aibă o vacanță de neuitat. Adevărul e că și ei îi place aventura, mai ales când la mijloc este ajutorul oferit celor în nevoie și pedepsirea celor nesăbuiți.
„Calm ecuatorial”, Nicholas Gannon (trad. Ciprian Șiulea, 10 ani+)
Tot despre bunici fantastici este și romanul lui Nicholas Gannon. Doar că de data aceasta bunicii au dispărut, prin Antarctica probabil, în urma lor rămânând o casă plină de vestigii și comori colecționate de-a lungul timpului. Dar nepotul, Archer, nu se poate mulțumi cu un „au dispărut și gata”. Și pleacă în căutarea lor. Nu singur, ci alături de Adélaïde L. Belmont, fata cu picior de lemn, și de Oliver Glub, vecinul de alături. Echipajul perfect!
„Cei Doi Teribili în sălbăticie #3”, Jory John, Mac Barnett (il. Kevin Cornell, trad. Mădălina Ivoniciu, 10 ani+)
Dacă primul volum din seria „Cei Doi Teribili” îi găsește pe Miles și Niles, chiar ei, cei doi teribili, la școală și este contagios de amuzant, imaginați-vă cum stă treaba când puștii, celebrii farsori de la Academia de Știinţe Exacte și Socio-Umane din Valea Ionii, ajung în pădure, unde cerul e limita. Cireașa de pe tort: să-l enerveze pe Josh Latră, băiatul nesuferit al directorului Latră, la fel de nesuferit. Misiune îndeplinită!
Puterea nebănuită a imaginației
„Plictisitoarea vacanţă de vară a fraţilor Răţoi”, Dan Coman (il. Andrei Damian, 10 ani+)
Pentru Ucu și Dan, sau frații Rățoi cum sunt cunoscuți în satul de munte unde locuiesc, vacanța de vară e cea mai mare pacoste. Pe lângă faptul că nu au calculator, televizor, jucării sau alte lucruri care să-i țină ocupați în zilele luuuuungi de vară, toți colegii de la școală se retrag fiecare prin cătunele lor, iar cei doi rămân singuri-singurei. Cum reușesc să supraviețuiască? Cu ajutorul poveștilor pe care le imaginează și le spun oricui este dispus să-i asculte.
„Vacanța lui Nor”, Ileana Surducan și Maria Surducan (12 ani+)
Ultimul lucru pe care Nor și-l dorea era să ajungă la bunici, unde nu numai că nu avea calculator sau consolă, dar trebuia și să-l ajute pe bunic la crescut și îngrijit nori. Exact: nori. Noroc cu Skai, paznicul scaieților, și cu Laci, cavalerul înaripat, alături de care Nor trăiește aventuri nemaivăzute, pline de zmei, balauri și alte ființe cu puteri magice. Cui îi mai trebuie jocuri pe calculator?
Distracție la mare
„Claude #2: Claude în vacanță”, Alex T. Smith (trad. Lavinia Braniște, 7 ani+)
Când domnul și doamna Sclipescu pleacă de acasă, Claude, cățelul elegant, cu beretă roșie, își ia prietenul, pe Domnul Scămoșos, și pleacă la mare. O zi de plajă le va prinde foarte bine. Doar că socoteala nu se potrivește și aventura îi prinde din urmă: salvează un om atacat de un rechin, câștigă o competiție de castele de nisip și mai și vânează comoara unor pirați.
„Pericol la mare!”, Raluca Poenaru (8 ani+)
O tabără la mare! Ce poate fi mai distractiv pentru vacanța de vară decât mulți copii puși pe distracție, valuri, nisip și toate cele? Ei bine, nu și pentru Pericol, puștiul nemilos și fără pic de răbdare, câteodată și ghinionist. Pentru el tabără înseamnă doar înviorare cu noaptea în cap, profesori pisălogi, plus niște infractori care trebuie opriți. Noroc că Pericol are prieteni de nădejde și împreună reușesc să transforme tabără într-o superaventură.
La pas prin România
„8 povestiri de vacanță”, Adina Popescu (il. Bilyana Velikova, 12 ani+)
Cum erau vacanțele pe vremuri? Nu în vremuri prea îndepărtate. Prin anii ’80, să zicem. Începuturile lor erau destul de previzibile: bilete de tren luate din timp, pachet pentru drum cu ce se mai găsea prin alimentară și cazare cum s-o nimeri. La mare sau la munte, lucrurile stăteau cam la fel. Dar și drumul, și destinația erau mereu pline de neprevăzut: o sticlă de Pepsi găsită din întâmplare, o ciocolată mult dorită, niște copii străini, un urs buclucaș. Din fericire, puștoaica Adina se poate baza pe părinții-prieteni Anton și Doina ca să iasă cu bine din toate.
„Apolodor pe crestele Carpaților”, Florin Bican (il. Dan Ungureanu, 6 ani+)
Ce-ați zice să continuăm călătoria prin România la pas prin văile și pe crestele munților Carpați. Nu singuri, ci alături de îndrăgitul pinguin Apolodor (tenor, cel care-și căuta frații din Labrador), de Maimuțica și de pisoiul Tiț. Și, dacă tot ne plimbăm, nu mai bine o facem în versuri? Căci Florin Bican e un maestru al versurilor pentru copii. În plus, putem și să învățăm tot felul de lucruri despre obiective turistice și forme de relief.
Fie că se desfășoară la mare, la munte, pe oceanele întinse sau într-un sat uitat parcă de lume, cărțile de mai sus sunt perfecte ca să mai prelungească aventura și distracția în ultimele zile de vacanță.
Oana Purice
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: