OPINII

5 motive pentru care nunțile sunt inutile și stupide

După cum ai observat pe Facebook, weekendul trecut, din zecile de statusuri cu „casă de piatră” și poze cu oameni dichisiți care zâmbesc forțat lângă o mireasă, e iarăși sezonul nunților. Există două tipuri de oameni: ăia care spun că urăsc nunțile și ăia care sunt foarte ipocriți. Nu ai cum să nu le urăști. Sunt obiectiv o pierdere de bani și de timp pentru absolut toată lumea implicată, în afară de afacerile de profil. Un obicei perpetuat din inerție de la o generație la alta, la fel ca violența domestică. În primul rând pentru că:

Nimeni nu se distrează la o nuntă

E un loc cu prea mulți oameni diferiți între ei ca să te poți distra. Ca să te distrezi cu un grup de oameni, trebuie să găsești un numitor comun. Dacă grupul e destul de divers, numitorul comun e atât de jos, încât coboară din plăcut spre tolerabil. Muzica e să o tolereze toată lumea. Mâncarea la fel. Atmosfera. Pentru că acolo e și bunica, și văruși fostul coleg de bancă din liceu. Trebuie să suporte toți, deci nimic nu e destul în vreo direcție încât să bucure pe cineva. În afară de unchiul ăla care se îmbată și se uită libidinos spre domnișoarele de onoare, nimeni nu se distrează. Și ăla nu se pune.

Iar obiceiurile coboară dinspre tolerabil spre abia suportabil pentru orice om normal. Nimeni nu vrea să vadă partea aia cu popa care cântă pe nas și pune coroane pe cetățeni. Nici partea cu semnatul în fața omului cu o curea tricoloră pe umăr. Super tare, frate, acuma ți-au dat voie un bărbos și un funcționar public să faci sex cu gagică-ta! Ce bine că eram și eu de față, să nu ratez asemenea prilej!

Masa continuă seria de experiențe oribile. Stai și faci conversație de complezență cu niște cunoștințe și te prefaci că e absolut normal pentru tine să mănânci aperitive cu scobitori în ele și feliuțe mici de pâine cu cravată la gât. De parcă faci asta în mod obișnuit.

Apoi e scena pe care, în cel mai bun caz, e o formație de cover-uri oldies but goldies de-aia de cluburi de corporatiști, unde se duc secretarele să se dea femei de afaceri. În cel mai rău caz e dansul pinguinului. Acolo o să vezi clasicul cuplu care a băut prea mult și încearcă să facă figuri pe ring, dar nu le iese, și clasicul cuplu care s-a dus la cursuri de dans și o fac pe modeștii. Și toată lumea, oricât de ridicol ar fi dansul, belește fasolea din ureche în ureche. Pentru că toți se prefac că se distrează, de dragul mirilor. Să aibă o zi frumoasă tinerii.

Doar că nici mirele nu se distrează. Mirele e cel mai mare ipocrit de la toată adunarea. În sinele lui nu dă un rahat zburător pe tot evenimentul, dar știe că e important pentru femeie, pentru mă-sa, tac-su, mă-sa ei și tac-su ei. Așa că își trage un rânjet și le face pe plac tuturor. Învață și dansul mirilor, dacă trebuie. Știe că, dacă se comportă exemplar la nuntă, o să primească foarte, foarte multe felații. Cel puțin în următorul an, până le moare relația din punct de vedere sexual.

Și nici mireasa nu se distrează. Chit că a visat ea clipa asta de când avea șase ani și păpușile Barbie i-au spus că trebuie să viseze asta, atâta presiune și atenție asupra ei face din ziua magică mai mult un examen decât o relaxare. Na, diferența dintre reclamă și produsul rezultat. O diferență normală, ținând cont că:

E o pierdere de timp alimentată doar de narcisism

5-motive-pentru-care-nuntile-sunt-inutile-si-stupide-789-body-image-1433838379

Oricărei fetițe îi este băgat pe gât mitul miresei fericite de către Disney și restul cu mult înainte de a înțelege ce are între craci. O îndoctrinare de-asta constantă, care duce la un cerc vicios. Ți se spune încă din copilărie că ai o zi în care ești Prințesa Universului, cea mai specială femeie și cea mai fericită, așa că muncești și plătești să îți construiești ziua aia după tiparele pe care ți le-a dictat societatea și na, normal că la sfârșit te bucuri de ea. Pentru că placebo. Și că e unul dintre puținele locuri în care e social acceptat să cerșești atenție.

Ba chiar e încurajat de toată industria auxiliară nunților: producătorii de diamante care încearcă să te convingă că dragostea e proporțională cu un pietroi umflat artificial la preț, popii care îți cer bani să îți confirme că e OK cu cel de sus să i-o bagi lu’ gagică-ta, industria organizatorilor de nunți și luni de miere. E un întreg segment de populație care trăiește doar din propagatul ideii că evenimentul ăsta e super-important și că trebuie să le decartezi lor bani, ca să iasă fresh spectacolul în care mireasa e personaj principal.

Până la urmă la asta se rezumă toată nunta: o oportunitate pentru o fată să fie personaj principal într-un spectacol. O chestie de care nicio fată sigură pe ea și cu un ego matur n-ar avea nevoie, cel puțin la prețul ăsta. E la fel de jenant ca și cum ai vrea să-ți ridici statuie.

Planificarea unei nunți e un coșmar

Sigur, pentru o pițipoancă întreținută care oricum nu are nimic de făcut între ședințele de shopping și salon, planificarea nunții e fix o chestie de-aia de ocupat timpul într-un mod plăcut. Pentru o femeie normală, care trebuie să jongleze asta și cu munca, și cu viața de om activ, e o grijă în plus care e acolo doar pentru că i s-a confirmat de către toată lumea că la sfârșit o să se simtă bine.

Dar aici e locul unde fiecare mireasă își exprimă creativitatea limitată. E greu să iei un concept de la zero, doar că nunta deja are un concept și un schelet. Lipsesc doar decizii de detaliu, gen ce flori să fie pe masă și ce culoare să aibă scaunele. Chestii pe care le poate decide și un papagal dresat, cu care se poate bucura la sfârșit, că a făcut alegeri. Și că s-a chinuit. E o artistă creativă. Exact ca atunci când a colorat în cărțile de colorat cu ce culori a vrut ea.

Însă nu ar fi cinstit să dau toată vina pe mireasă. Mai sunt acolo și nașii, socrii și toți oamenii ăia prinși în competiția nunților și gesturi de statut și afișaj. Se adună cu toții să organizeze un eveniment care să le marcheze clar poziția în societate în ochii apropiaților, chiar dacă asta înseamnă o rată la bancă.

E un obicei învechit care nu mai are sens financiar

Nunta tradițională avea un scop. O utilitate. Tot satul se aduna să îi ajute pe tineri în pornitul spre o nouă viață. Babele se ocupau de făcut mâncare pentru nuntă. Bărbații făceau o clacă și ajutau la construitul unei case. Resursele comunității se strângeau să le dea un start însurățeilor.

Sau, în cazul nobililor, să marcheze o uniune dintre case. Știm asta din istorie, pe care nu am învățat-o, dar ne-am uitat la Game of Thrones. Acolo da, trebuia marcată puterea familiilor și a noii alianțe.

În timpurile moderne însă, la clasa mijlocie urbană, nunta e un bastard între cele două forme tradiționale. Nuntașii dau cu banul, care se duce în mare parte pentru acoperirea costurilor nunții și mai rămâne și cuplului de o mașină fără pretenții. Consumerismul a deturnat resursa aia a comunității spre eveniment, care suge o mare parte din banii adunați, fără să aducă altceva decât show.

Și asta pentru că, deși are rădăcini în țăranul cu greieri în călcâi, clasa mijlocie se simte puțin de viță nobilă și vrea să o ardă somptuos. Așa că între „ajutor din partea comunității” și „festin pe banii familiei”, nunta a ajuns ceva complet grețos: „festin din partea comunității”. Nu mă deranjează că dau cinci milioane să mă duc la o nuntă. Mă deranjează că din ăia cinci, trei se duc pe florile alea ridicole de pe masă și pe fotograful care le gâdilă.

Iar de la clasa mijlocie în jos, toată partea monetară a nunții e o schemă piramidală în care toată lumea pierde. Te duci la nunta vărului, e obligat să vină și el la a ta. La nunta ta vărul vine cu copilul, așa că ești obligat să te duci și la nunta copilului. Și tot așa, din obligație în obligație și din generație în generație, fiecare familie are un carnețel mintal de nunți la care au fost și de nuntași pe care trebuie să îi cheme la o nuntă a familiei, ca să recupereze investiția. Așa că se organizează un cerc vicios de nunți și de pierdut bani. Pentru că florile și fotograful trebuie să fie plătite de fiecare dată.

În afară de familia apropiată, chiar nu-i pasă nimănui

La fiecare nuntă, dacă incluzi nași și doi prieteni apropiați, cu părinții sunt maximum zece oameni cărora le pasă de ce se întâmplă acolo. Restul se duc din obligație, de complezență și să le facă pe plac mirilor. Știu că se ard la buzunar, dar măcar sunt determinați să mănânce și să bea de banii ăia.

Iar ăștia sunt doar nuntașii. Restul oamenilor sunt chiar sictiriți de nunți. Că nu mai e comunitatea aia mică, în care fiecare nuntă este eveniment. E urbe. Și în urbe, în perioada nunților, vezi mirese pe orice colț de stradă. Snopuri se fotografiază la Arcul de Triumf și în parcuri. Peste tot alaiuri de nuntași care claxonează și se gudură. E drăguț când vezi o nuntă. Dar când trec cârduri-cârduri de dimineață până seara, e doar obositor. Toți sunt stridenți și toate miresele cred că sunt centrul atenției. Doar că, din cauza numărului ridicat, nu au cum să fie. Sunt doar un personaj colectiv. O invazie de câteva luni de femei în alb, care se cred toate starleta momentului. O chestie pe care te obișnuiești să o ignori, cât e sezonul, la fel cum ignori puful de plop când e sezonul lui.

Mai bine faci orice altceva

Serios. Vrei să formezi oficial un cuplu și să știe toți cunoscuții tăi asta? Decât să-i inviți să se uite la tine cum te dai în spectacol și faci dansul pinguinului la grămadă, mai bine organizezi niște seri cu fiecare. Câte unul. Grupuri mici. Cum se potrivește. Cu activități specifice grupului, în care se simte toată lumea bine. De la băut la paintball. Să fie personal, prietenos și despre conexiuni reale între oameni, nu obiceiuri și ritualuri fără sens. Sunt sigur că mulți ar fi mai fericiți chiar să și dea bani pentru o seară de-asta decât pentru o nuntă. Iar cu banii și timpul economisiți pe săritul evenimentului poți să-ți iei soțul/soția la o lună de călătorit și distracție. Toată lumea o să fie mai câștigată și mai fericită. În afară de vânzătorii de flori și inele. (sursa)

CITESTE SI: ANAF impozitează şi darul de nuntă

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

10 comentarii la „5 motive pentru care nunțile sunt inutile și stupide

  • Nu stiu la ce nunti ai fost tu, dar probabil ai o familie sau prieteni plictisiti.
    Nuntile sunt frumoase pentru toata lumea din orice punct de vedere. Intodeauna o sa fie cel putin o persoana nemultumita la o nunta oricat de mult te straduiesti.
    Legat de mancare, e un eveniment de sarbatoare normal ca se pun mancaruri mai alese pe masa. Muzica este de toate genurile si toata lumea danseaza pe orice tip.
    Acest articol este probabil ca si tine, confuz, plictisitor si nefondat. SIncere regrete.

    Răspunde
  • da, planificarea nuntii este un cosmar si orice ai face nu ai cum sa multumesti toti oamenii! si cel mai urat sentiment pe care poti sa il ca mireasa(si acum vorbind din propria experienta)este sa aduni neamurile celor doua familii care se unesc si sa asculti la toate traditiile care TREBUIESC facute pentru ca "asa se face"! nu mai bagati pe gat traditii!!!pentru ca oricum nici una nu iese cum trebuie si la sfarsitul nuntii o sa ai o mireasa pusa pe scandal pentru ca nu s-a simtit deloc bine fiindca a avut prea multi "organizatori" la propria-i nunta si din ce vroia ea sa fie ceva frumos si simplu s-a transformat efectiv intr-un spectacol de circ smile emoticon

    Răspunde
  • HUO PLICTISITILOR NUNTA E UN LUCRU CRESTINESC ( BINE NU ASTEA CARE STRANGI BANI) DAR NUNTA E DIN BIBLIE NU MAI FACETI NUNTI CA VA PLICTISITI. STATI SI TRAITI IN CONCUBINAJ.

    Răspunde
  • Sper sincer ca din frustrare ai scris articolul, sau din experiente neplacute de la nunti, pentru ca cealalta varianta este ca ai o familie care nu a stiut sa iti transmita niste valori. Probabil nu ai simtit sincer sentimentul ca ti-ai gasit jumatatea si sa fii atat de fericit inca sa vrei sa impartasesti acest moment cu cei dragi, si nici nu ti-ai vazut fericiti parintii astfel incat nici sa nu te gandesti ca nu ii vei lasa si pe ei sa cheme niste rude (nu trebuie sa fie multe) ca sa se bucure si ei alaturi de cei care te stiu de cand tipai dupa sanul mamei. Cat despre tot ce tine de traditii impuse, cuplul poate oricand sa spuna nu daca nu vrea sa faca ceva, nu sa se subjuge pentru ca platesc parintii, asa cum poate la fel de bine sa demonstreze ca isi pot plati si singuri nunta. Traditiile sunt frumoase daca nu sunt exagerate si imprumutate de prin filme, daca simti ca nu te reprezinta nu le faci ( de exemplu nu am vurt sa vada tata cum imi scoate sotul jarteaua, e de prost gust si inferior din toate punctele de vedere). Si te contrazic, nunta nu e un cosmar sa o organizezi, iti trebuie cam 3-4 weekenduri (adunat) in care sa faci doar asta, si sa respecti un program pe care ti-l faci singur, e un cosmar daca esti un aerian care nu stie sa puna pe hartie ce vrea, cand vrea si cum vrea totul, sau un fudul care nu stie sa ceara ajutor daca nu se pricepe.Cat despre "În afară de familia apropiată, chiar nu-i pasă nimănui", inseamna ca nu ai prieteni adevarati. Iar "E un obicei învechit care nu mai are sens financiar", nu spune nimeni ca trebuie sa o faci pentru bani, sau ca trebuie sa iti iei casa cu tot ce trebuie dupa ce o faci. Zi mersi ca ai niste banuti de o luna de miere mai speciala , banii cumpara si experiente, nu doar obiecte, si daca nu ii scoti nici bani de asta, nu vei fi primul. Stiu ca e o generatie care nu mai apreciaza nuntile, nu se distreaza (nicaieri, nu doar la nunti) si nu stiu sa se bucure de momentele importante, pentru ca toti stiu sa se planga, nu sa si zambeasca.

    Răspunde
  • Inseamna ca nu stiti cati vulturi se hranesc , la greu din banii de la aceste evenimente…naivilor!

    Răspunde
  • NUUUUU, nu aveti dreptate…Nunta este ceva frumos in viata fiecaruia. La nunta vin rudele si prietenii apropiati. Se danseaza si se bucura t.lumea.Acolo ne intalnim impreuna persoane cunoscute si ne simtim bine…De unde ati luat ca nui asa? Poate la nuntile pe unde ati fost Dumneavoastra?
    Da, toti organizeaza acest eveveniment din timp, este ceva de lucru dar toti o fac cu placere…Nuntile difera una de alta…Sunt nunti mai mici, altele mai mari, mai pompoase poate…dar nunta e o data in viata fiecarei persoane…toti doresc sasi insemne cumva acest eveniment frumos…iata pe cat de durabila poate fi o casnicie dupa nunta…asta de acum e alta treaba… Fiti mai optimist si priviti viata mai colorat, mai intens…mie imi pare ca sunteti mohorat, nu va place nimic, criticati totul la stanga si la dreapta…parerea mea…

    Răspunde
  • Are dreptate autorul ,dar nu in totalitate.Nuntile sunt un obicei frumos din viata oricarui cuplu.De aceea nuntile restranse in care participa un numar redus de persoane care sunt in relatii de rudenie sau prietenie apropiata fara pretentii materiale sunt cele mai reusite. O nunta grandioasa la care participa un numar ridicat de persoane care vin nu din placere ci foarte multi din obligatie sau care sa angajeze o obligatie, sunt o inutila pierdere de timp si mai ales de bani,caci vrei sa faci ceva care sa impresioneze sa fie lumea multumita. La un numar mare de persoane numarul de nemultumiri va fi mare iar pe unii nici nu-i intereseaza de fapt nunta ci calculele care si le face .Deci a a fost la nunta lui fii-miu si a pus 500 lei .No bagam-mias aici darul e minim 800, ce facem ?.Sau daca eu am venit aci e musai sa vina si ei la nunta lui fie-mea si poate la fecior. Daca faci calcule de genul -Trebuie sa ne vina la nunta vreo 400 de persoane si din banii stransi sa la cumparam la miri un aparatament si o masina sau macar un aparatament atnci calculele sunt ca un imprumut la o banca cu dobanda variabila. Daca intr-adevar vin 400 de invitati multi dintre ei din obligatie atunci si tu trebuie sa participi la nuntile lor sau ale copiilor lor tot din obligatie.Se poate intampla ca atunci nunta sa cada intr-un moment finanicir prost pentru tine,sau darul sa fie mult mai mare decat cel pe care l-ai primit si aunci in loc sa te bucuri injuri si-ti faci calcule. Te duci la o nunta din obligatie nu cunosti pe nimeni dar ti-ai propus sa-ti dansezi partenera ,insa constati ca nu prea ai muzica pe care sa poti dansa ,De regula toti disk jocheii de la nunti au repertoriul STAS in care includ manele dansul pinguinuuli meneaito etc si muzica de-ti vine sa te tai cu lama in care sa ti se aminteasca ce viata trista ai dus si ce nefericit ai fost . Sau ce greu le-a fost parintilor sa te cresca iar tu apoi ai plecat in lume si i-ai abandonat. Vrei si tu o muzica dansanta ,un tango ,un vals,un blues de calitate dar astepti degeaba. In final te resemnezi bei cateva pahare de vin in plus, te imbuibi bine cu mancare si prajituri daca sunt ,le pui banii intr-un plic si pleci acasa zicand -iar o nunta la care nu m-am distrat. Nunta este un eveniment frumos din viata unui cuplu cu conditia sa nu se tranforme in adunare poulara sau circ. Cea mai frumosa nunta este acee la care participa cel mult 50-60 de persoane in care toti se cunosc intre ei au gusturi asemenatoare ,nu se pune dar ci se ofera diverse cadouri sau mici atentii si nu implica obligatii . Muzica care face cam peste 50% din nunta trebuie sa fie aleasa incat sa multumesca pe cei prezenti ,fiind putini cu gustru apropiate nici nu-i greu.In rest sanatate si casa de piatra.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.