Acuzat de asasinarea lui Ion Mihalache si a Maresalului Ion Antonescu: Buzoianul Alexandru Vişinescu, pe lista celor mai cruzi torţionari în viaţă
S-a născut în anul 1925, în comuna buzoiană Lecuieşti, iar astăzi, la cei 88 de ani ai săi, în ciuda aerului de bătrânel cumsecade, Alexandru Vişinescu apare pe lista celor mai cruzi torţionari din perioada comunistă, listă realizată de Gândul, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.
Mai exact, Alexandru Vişinescu a fost comandant al Peniteniciarului Râmnicu Sărat (din 1956 până la desfiinţarea închisorii, în 1963), fiind acuzat oficial de moartea mai multor lideri PNŢ şi, potrivit unor lucrări de specialitate, a făcut parte, la vârsta de 21 de ani, din plutonul care l-a executat pe mareşalul Ion Antonescu.
Potrivit unui articol publicat de Gândul, buzoianul de 88 de ani trăieşte astăzi într-un bloc din centrul Capitalei. „Vecinii săi spun că este un om extrem de retras, care nu vorbeşte despre trecutul său. Biografia sa este însă cunoscută de locatarii imobilului.(…) Pe Vişinescu îl vizitează din când în când un nepot, în rest îşi petrece timpul în apartament. Seara are obiceiul să se plimbe prin Cişmigiu. Dacă vrei să dai de Vişinescu, îl găseşti foarte greu. Nu răspunde niciodată la interfon sau la sonerie. L-am întâlnit într-o dimineaţă de iulie. A ieşit din bloc extrem de precaut. Mai întâi a scos capul pe poartă, s-a uitat în stânga, apoi în dreapta, a inspectat strada şi abia pe urmă şi-a continuat drumul spre magazinul de peste drum. L-am abodat pe stradă, explicându-i că dorim să-l intervievăm. A refuzat categoric să vorbească (…) <Numai cei care au fost şi au trăit în acea perioadă ştiu adevărul. Nu vreau niciun fel de interviu>”, se arată în articolul publicat de Gândul.
„Aruncau cu găleata cu apă pe el, în plină iarnă”
Mărturiile celor care au trecut prin înfiorătoarea închisoare de la Rm. Sărat (printre care şi Ion Diaconescu şi Corneliu Coposu) îl prezintă însă pe Vişinescu drept asasinul liderului PNŢ, Ion Mihalache. „Ion Mihalache a fost asasinat cu premeditare, deoarece continua să rămână un simbol al rezistenţei româneşti. În nenumărate rânduri a protestat, făcând să răsune tot celularul. Ofiţerul politic (Lupu) şi comandantul Vişinescu l-au bătut în permanenţă, i-au creat condiţii să se îmbolnăvească şi nu i-au dat îngrijire medicală. Intrau şi aruncau cu găleata cu apă pe el, în plină iarnă. Eu i-am supravegheat celula prin cele şase găuri, pe care le făcusem cu o sârmă în uşă… Dacă n-aş fi fost de faţă, această mărturie n-ar exista. Acum, când sunt în lumea liberă, am datoria să anunţ acest asasinat pe care l-a săvârşit comandantul Vişinescu. Strigătele: <Fraţilor, aici este Ion Mihalache. Mă omoară!», au răsunat în tot celularul. Această crimă nu poate fi uitată”, a declarat liderul PNŢ, Ion-Ovidiu Borcea, citat de Gândul, în cartea-interviu publicată de Cicerone Ioniţoiu.
Buzoianul a fost deferit justiţiei cu acuzaţia de omor deosebit de grav
Odată cu apariţia articolului „IICCMER solicită Parchetului începerea urmăririi penale împotriva fostului comandant al închisorii Râmnicu Sărat pentru omor deosebit de grav. Pentru că a comis acte de barbarie, pentru că nu poate fugi de responsabilitate şi pentru că una dintre obligaţiile fundamentale ale unui stat european democratic este de a-şi ocroti cetăţenii sub autoritatea legii, lt.-col. (r) Alexandru Vişinescu a fost astăzi deferit justiţiei. Faptele lui, aşa cum arată probele solide furnizate de IICCMER organelor de cercetare penală, sunt de o gravitate deosebită.(…) Alexandru Vişinescu este responsabil din punct de vedere penal pentru decesele înregistrate la Râmnicu Sărat în timpul mandatului său”, se arată în comunicatul semnat de Andrei Muraru, preşedintele executiv al IICCMER.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: