Adio, corvete pentru MApN!
Autoritatea contractantă din Ministerul Apărării Naționale a aprobat luni, 7 august, anularea procedurii specifice aferente Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”, propusă prin raport de comisia de evaluare constituită în baza HG nr. 48 din 15 februarie 2018.
Decizia de anulare a procedurii specifice a fost luată în baza dispozițiilor secțiunii B.I, punctul 4, literele f) și g), coroborat cu dispozițiile secțiunii B.II, litera c), punctul 10, din HG nr. 48/2018, întrucât ofertantul declarant câștigător nu a semnat acordul-cadru în termenele solicitate de autoritatea contractantă și nu au fost identificate fondurile necesare declarării ca fiind câștigător a operatorului economic de pe locul următor.
Decizia anulării procedurii specifice a fost comunicată celor trei ofertanți marți, 8 august.
In februarie 2018, premierul de atunci, Viorica Dăncilă, semna HOTĂRÂREA nr. 48 din 15 februarie 2018 privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”
Surse din Ministerul Apărării citate de TVR in luna iunie a acestui an susţin că firma cîștigătoare a licitației Naval Group a trimis părţii române un document, însă deocamdată nu se stia dacă este vorba despre o nouă cerere de amânare sau compania franceză e hotărâtă să semneze, după aproape 3 ani, contractul. După audierea de la Parlament, Angel Tîlvar a anunţat că a cerut părţii franceze să vină să semneze contractul până la sfârşitul acestei săptămâni.
MApN nu a comunicat dacă partea franceză a anunţat că vrea să semneze contractul de 1,2 miliarde de euro pentru 4 corvete sau a cerut în continuare amânări, aşa cum a făcut-o în ultimii 3 ani.
Legea le permite autorităţilor, ca în anumite condiţii, în momentul în care compania franceză refuză să semneze, să dea contractul firmei care s-a clasat pe locul doi, Damen.
Companie olandeză are 2 şantiere în România, la Galaţi şi la Mangalia.
Armata a anunţat câştigătorul acestei licitaţii în urmă cu aproape 4 ani.
Damen renunță la administrarea Șantierului Naval Mangalia
Compania de pe locul 2, Damen, a atacat în instanţă şi timp de un an, contractul nu s-a putut semna.
În 2020 s-au terminat procesele, însă francezii au refuzat să mai semneze. Naval a cerut mai mulţi bani, invocând creşterea preţurilor materialelor. Mai mult, susţin surse guvernamentale, francezii au făcut presiuni pentru construirea celor 4 nave în Franţa şi nu în şantierul Constanţa, aşa cum s-au angajat când au participat la licitaţie.
În ultimii 3 ani s-a tot negociat, iar reprezentanţii statului au tot dat ultimatumuri, după ulimatumuri, fără niciun succes.
Culmea, ocupanta de pe locul 2, Damen, tocmai a anunțat că pleacă din România.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: