AI MASINA? TE-AI DUS PE P….Ă! FISCUL A PUS OCHII PE TINE! VA TREBUI SA SCOTI BANI DIN BUZUNAR. ANUNT DE ULTIMA ORA
Toți cei ce dețin un autoturism înmatriculat în România nu trebuie să scape din vedere faptul că au obligația de a plăti impozit pentru el. Modul de calcul al impozitului se stabilește în funcție de capacitatea cilindrică a motorului. Există însă și excepții de la plată.
Codul Fiscal prevede că proprietarii unui mijloc de transport ce trebuie înmatriculat/înregistrat în România sunt obligați la plata unui impozit anual.
Chiar și cei care au cumpărat o mașină în leasing sunt obligați la plata impozitului aferent.
Impozit anual
Potrivit Codului fiscal, cei care erau proprietari pe mijloace de transport pe 31 decembrie sunt datori cu impozitul pe tot anul 2020 pentru acestea.
Cât despre cei care cumpără anul acesta mașini, ei nu sunt obligați să plătească nimic în 2020.
Există totuși în legislație și unele scutiri și reduceri de la plata acestui tip de impozit local.
Unde și când se plătește
Plata impozitului pe mașină se face la bugetul local al unităţii administrativ-teritoriale unde proprietarul îşi are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz.
Termenele legale sunt 31 martie și 30 septembrie 2020. Cei ce vor să plătească impozitul pentru întreg anul până la 31 martie beneficiază de o bonificaţie de până la 10%, stabilită prin hotărâre a consiliului local.
Vânzarea-cumpărarea
Trebuie precizat faptul că la plata acestui impozit local sunt obligați și cei care își vand sau radiază mașina din circulație. Indiferent care este numărul de zile în care mașina a fost înmatriculată pe numele proprietarului într-un an, el va trebui să plătească impozitul pe tot anul.
Cel care cumpără o mașină în cursul acestui an e obligat să depună însă la Fisc o declarație, în termen de 30 de zile de la data înmatriculării/înregistrării. Abia din 2021 se plătește impozit pe respectiva mașină de către noul proprietar.
Cum se calculează
Impozitul pentru mașină se calculează în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului – centimetri cubi, prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracţiune din aceasta cu o sumă corespunzătoare din Codul fiscal.
Spre exemplu, pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică între 1.601 cmc şi 2.000 cmc inclusiv, suma fixă luată în calcul la stabilirea impozitului este de 18 lei/200 cmc.
La cele cu capacitatea cilindrică între 2.001 cmc şi 2.600 cmc inclusiv – 72 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.601 cmc şi 3.000 cmc inclusiv – 144 lei/200 cmc.
Iar la cele cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cmc suma de luat în calcul la stabilirea impozitului este de 290 lei/200 cmc.
În ceea ce priveşte motocicletele şi autoturismele cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cmc, valoarea este de 8 lei/200 cmc.
Scutiri la plată
Consiliile locale pot hotărî să acorde scutirea sau reducerea impozitului pe mijloacele de transport agricole utilizate efectiv în domeniul agricol.
Scutite de la plata impozitului pe mașină sunt persoanele cu handicap grav sau accentuat, persoanele încadrate în gradul I de invaliditate, veteranii de război, dar și alte categorii de proprietari.
Codul Fiscal prevede că impozitul se reduce cu 50% pentru cei care au domiciliul în anumite localități din munții Apuseni și din județul Tulcea.
Listele complete cu categoriile de persoane ce beneficiază de scutiri pot fi găsite în HG nr. 323/1996.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: