AI PATIT SI TU ASTA? Vezi cum să treci peste pierderea unei persoane dragi
În viață trecem prin momente de fericire, îndoială, disperare, dar și tristețe. Deși nu ne simțim niciodată pregătiți să îndurăm sau să depășim pierderea unei ființe dragi, este o situație pe care nu o putem evita. Este necesar să învățăm să renunțăm chiar și la cei mai importanți oameni din viața noastră, dar acesta este un lucru extrem de dificil.
Există mai multe tipuri de „pierdere”. Te confrunți cu ea atunci când te transferi la o altă școală, când părinții tăi se despart, când îți pierzi locul de muncă, când te muți departe de oamenii pe care îi iubești și altele. Dar una dintre cele mai dureroase și mai greu de suportat pierderi este dispariția unei persoane dragi. Ai auzit probabil de stadiile suferinței care descriu traseul emoțional pe care îl parcurgem cu toții atunci când o ființă apropiată se stinge din viață. Acestea sunt:
- Negarea: când persoana care suferă o pierdere de acest gen refuză să creadă sau să accepte ceea ce s-a întâmplat.
- Furia: când persoana respectivă simte o furie imensă în legătură cu întreaga situație.
- Negocierea: când începe să înțeleagă ce s-a întâmplat și se chinuie să găsească o modalitate de a face față.
- Tristețea: aceasta este etapa în care conștientizează cu adevărat că pierderea suferită este permanentă și irevocabilă – este unul dintre cele mai critice stadii ale durerii.
- Depresia: etapa care se întinde pe perioada cea mai îndelungată, fiind și cea mai dificilă și mai greu de depășit.
- Acceptarea: când depresia dispare treptat, iar persoana îndurerată începe să înțeleagă că viața merge mai departe, în ciuda pierderii suferite.
Uneori nu este nevoie să trecem prin toate aceste stadii, în ordinea în care sunt prezentate mai sus, dar în general aceasta este evoluția naturală care ne permite să ne apropiem puțin câte puțin de momentul acceptării și depășirii suferinței. Bineînțeles, ne vom aminti întotdeauna de persoana pierdută cu tristețeși nostalgie, dar aceste sentimente devin tot mai puțin dureroase. Timpul este singurul remediu în situațiile de acest gen, dar am dori să-ți oferim și alterecomandări care te-ar putea ajuta să treci peste pierderea suferită și să-ți îmbunătățești starea emoțională.
Exprimă-ți sentimentele în legătură cu pierderea suferită
Nu te îngrijora dacă azi ești furios, mâine resemnat, iar poimâine nu te poți opri din plâns. Pierderea unui om drag nu este un eveniment care are loc în fiecare zi, așa căe important să îți exprimi sentimentele, oricare ar fi acestea și să știi că dacă le ții în tine, îți vor provoca și mai multă durere și daune fizice și psihice, întrucât sănătatea mentală este strâns legată de cea a corpului.
Fă o listă cu toate lucrurile bune din viața ta
Atunci când ești deprimat, simți că viața ta nu mai are niciun sens sau că ți se întâmplă numai lucruri rele, dar nu este așa. Ține un jurnal sau fă o listă cu toate lucrurile importante din viața ta – persoana iubită, locul de muncă, frații, părinții, prietenii… și nu uita de vorba aceea cu paharul pe jumătate plin sau pe jumătate gol – îți vei da seama că, deși ai pierdut pe cineva drag, au rămas atâtea lucruri în viața ta care îți aduc fericire.
Încearcă să nu te distanțezi de familie și de prieteni. Ei sunt cei care te iubesc și îți sunt alături în momentele grele. Vorbește-le despre ceea ce simți și dacă acest lucru nu este suficient, caută un psiholog bun care să te înțeleagă și să te ajute să treci peste această durere.
Nu te pune singur la pământ
Persoanele îndurerate duc uneori o luptă interioară de ani întregi, alegând să poarte numai negru și refuzând să se bucure de viață și de compania celor din jur. Ai grijă să nu cazi în această capcană, încearcă să te implici în activități care îți ridică moralul, te încurajează sau pur și simplu îți distrag atenția de la suferință și depresie.
Nu-ți neglija sănătatea
În perioadele depresive este normal să-ți pierzi dorința de a mânca, de a dormi sau de a te preocupa de felul în care arăți. Dar este foarte important să conștientizezi că ultimul lucru de care ai nevoie în aceste momente este să te îmbolnăvești și să ai parte de alte necazuri, așa că ai grijă de tine, mănâncă bine, dormi, evită alcoolul și tutunul și nu lua antidepresive dacă nu ți-au fost prescrise de medic.
Ține minte…
A depăși pierderea unei ființe dragi este greu, dar nu imposibil. Acceptă sentimentele pe care le ai de-a lungul întregului proces și ține cont de sugestiile noastre. Nu uita că scopul tău este de a depăși această durere, amintindu-ți că nu va dura pentru totdeauna.
Sursa: Doza De Sanatate
VEZI SI: Își donează premiile de mii de dolari! La doar 13 ani, LAURA BRETAN, „Vocea” de la „Românii au talent”, îmbină perfect arta și caritatea la Chicago…
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: