MILITARNOUTATI

Ai vrea sa fie reintrodusa Armata obligatorie?

În urma creşterii tensiunilor între NATO şi Moscova pe fondul anexării Crimeei de către Rusia, în mai multe ţări europene s-au înmulţit discuţiile despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu. În acest moment, acest stagiu este obligatoriu în ţări europene ca Grecia, Turcia, Danemarca, Norvegia, Lituania, Austria, Cipru sau Finlanda.

Şi în Ministerul Apărării Naţionale (MApN) s-au purtat în ultima vreme discuţii pe această temă, pe fondul lipsei acute de personal şi mai ales din cauza lipsei de interes a tinerilor care nu s-au înghesuit să ocupe posturile de rezervist voluntar vacantate de Armata Română. La noi, prin lege, aşa cum a precizat şi ministrul Apărării, Mihai Fifor, serviciul militar obligatoriu este suspendat, nu eliminat. Totuşi, conform declaraţiilor oficiale, responsabilii militari spun că nu au făcut demersuri oficiale pe lângă Guvern pentru reintroducerea serviciului militar obligatoriu.

Surse militare spun că dacă va fi introdus acest stagiu obligatoriu va fi, ca şi în cazul altor ţări, unul de pregătire a rezerviştilor care ar putea fi concentraţi în situaţii extreme. După terminarea stagiului, la anumite perioade de timp, rezervişti ar putea fi chemaţi pentru reinstruire pe o perioadă de 15 zile calendaristice.

Cele mai puternice discuţii despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu se poartă în acest moment, printre altele, în Franţa, ţară care a scos această obligaţie în anul 2011 printr-o măsură similară celei din România. Totuşi, tinerii francezi sunt chemaţi la recrutare pentru luarea în evidenţă în vederea unei eventuale încorporări. În plus, o măsură de ultimă oră prevede ca şi tinerele să se prezinte la centrele militare pentru înregistrarea în dosarele armatei.

O altă ţară în care discuţiile despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu sunt destul de avansate este Germania. Şi aici, la fel ca în România sau Franţa serviciul a fost numai suspendat. Totul s-a întâmplat în anul 2011.

În Germania se au în vedere şi metode alternative de efectuare a stagiului. Astfel, la o eventuală reintroducere a serviciului, tinerii ar putea refuza stagiul militar efectiv. Ei ar putea opta pentru un serviciu civil alternativ sau voluntariat pentru timp de cel puţin şase luni într-o organizaţie de protecţie civilă.

Ca şi până în 2011, tinerii germani din familiile care au avut probleme cu regimul nazist vor fi scutiţi de la recrutare. Servicul militar efectiv în Germania consta în trei luni de instruire de bază şi alte trei luni de serviciu într-un post atribuit. Un tânăr recrut putea ajunge la rangul de Obergefreiter (codul NATO OR-3) şi în timpul serviciului va beneficia de asistenţă medicală gratuită, cazare, hrană şi decontarea transportului între casa şi baza militară. Solda, între 9,41 şi 10,95 euro pe zi.

În Suedia, stagiul militar obligatoriu a fost reintrodus anul trecut. Concret, din 1 ianuarie 2018, din cei 13.000 de tineri disponibili anual, 4.000 sunt aleşi să facă serviciul militar obligatoriu care durează 12 luni. În prima fază militarul face instruirea de bază, iar apoi este trimis la postul în care a fost repartizat. După finalizarea stagiului, tânărul este lăsat la vatră şi este trecut pe lista rezerviştilor cu titulatura “potenţial combatant”.

În Grecia, ţară mai apropiată georgrafic de noi, stagiul obligatoriu este în vigoare din 1909. Perioada acestuia a fluctuat, în funcţie de evenimentele internaţionale care au avut loc. Acum, Armata Elenă funcţionează după toate standardele NATO. Militarii care fac stagiul la Forţele Terestre sau Marină stau în armată 12 luni, spre deosebire de cei de la Aviaţie care au parte de cazarmă numai nouă luni. Armata obligatorie o fac bărbaţii cu vârste între 19 şi 45 de ani.

În plus, în funcţie de situaţia din teren bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, care trăiesc în zone sensibile din punct de vedere strategic, pot fi obligaţi să execute o jumătate de normă la Garda Naţională, serviciul fiind totuşi plătit de stat.

Unul dintre statele europene care au decis foarte rapid reintroducerea serviciului militar obligatoriu a fost Lituania. Totul pe fondul tensiunilor cu Moscova.

Aici, serviciul militar obligatoriu fusese suspendat în anul 2005, dar după numai un deceniu, evenimentele internaţionale au adus responsabilii de la Vilnius în situaţia de a reintroduce armata obligatorie. Concret, anual, între 3.500 şi 4.000 de tineri lituanieni, cu vârste între 19 şi 26 de ani, sunt încorporaţi pentru o perioadă de nouă luni. Pentru că un număr mult mai mare de tineri corespund cerinţelor armatei (25.000 în 2017) încorporarea se face printr-un soi de loterie electronică. Tinerii „aleşi” să facă armata sunt selectaţi de calculator, procesul fiind supravegheat de organizaţii neguvernamentale, pentru asigurarea transparenţei.

Un tânăr care are vârsta potrivită pentru acest stagiu poate trece prin şase sau şapte astfel de extrageri până când este scos de pe listă. După efectuarea serviciului militar, tinerii sunt înregistraţi ca rezervişti ai armatei lituaniene.

Citeste si: ARMATA OBLIGATORIE, din nou?! Declaratii de ULTIMA ORA ale Ministrului Apararii

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.