GENERAL

ALARMA. Cea mai mare CATASTROFA care a lovit vreodată Europa se poate repeta

Sud-vestul Peninsulei Iberice este sub o mare amenițare, susțin oamenii de știință de la Institutul Spaniol de Științe Marine (ICM).

Într-un studiu publicat recent de Communications Earth & Environment, cercetătorii afirmă că au identificat falia din scoarța terestră care ar fi putut provoca marele cutremur din 1755.

Există riscul unui cutremur de 8,5- 9 grade
Cercetătorii de la Institutul Spaniol de Științe Marine (ICM) susțin că au descoperit o falie din scoarța terestră care cel mai porobabil a declanșat marele cutremur de la Lisabona. Cataclismul, cel mai formidabil care a lovit vreodată Europa, a distrus în proporție de 85% capitala Portugaliei și se estimează că ar fi ucis între 30.000 și 50.000 de oameni numai în acest oraș.

Potrivit Sarei Martínez-Loriente, cercetător ICM și autorul principal al studiului, locul și geometria acestei falii fac ca ea să fi putut fi sursa cutremurului din 1755.
Mai grav este că cercetătorii de la Institutul Spaniol de Științe Marine spun că este posibil ca această falie să mai producă o astfel de catastrofă.

Cutremurul puternic va provoca un tsunami
Pericolul nu constă, însă, numai în forța mișcării seismice. În 1775 de ani, cutremurul a fost de incendii cumpluite și valuri seismice înalte chiar și de 20 de metri care aproape au șters orașul portughez de pe fața planetei.

Tsunami-urile sunt declanșate atunci când un cutremur subacvatic sau o erupție vulcanică deplasează cantități mari de apă, trimitând valuri de până la 30 de metri către zona de coastă.
ICM a menționat într-un comunicat că toate concluziile la care a ajuns studiul arată că e urgent să se reevalueze pericolele de tsunami din regiune.
„Toate aceste informașii sunt relevante în special la nivel de supraveghere și protecție civilă, deoarece există un set de falii active în regiune asemănătoare cu cele care au provocat cutremurul din 1755, Aceste falii au potențialul de a genera cutremure în apropierea coastei spaniolă, cutremure mult mai mari decât se credea anterior.
Acesta este motivul pentru care autorii concluzionează că pericolul seismic și de tsunami ar trebui reevaluat urgent, notează ziarul britanic Daily Express.

Marele cutremur care aproape că a șters Lisabona de pe față pământului
Cutremurul de la Lisabona din 1755,a avut loc în dimineața zilei de sâmbătă, 1 noiembrie, de sărbătoarea tuturor sfinților, în jurul orei locale 09:40. Seismologii estimează astăzi că seismul a avut o magnitudine de cel puțin 8,4 pe scara magnitudinii momentului și a avut epicentrul în Oceanul Atlantic

Catastrofa declanșată de cutremurul din 1775 nu s-a limitat numai la orașul Lisabona. Zone din apropiere, precum Cadiz și Huelva, au fost, de asemenea, afectate puternic. Cutremurul a afectat puternic economia portugheză, provocând pierderi între 32 și 48% din PIB-ul țării.

Potrivit unei lucrări publicate de Departamentul de Economie de la Universitatea York, cutremurul din 1775 a distrus peste 13.000 de clădiri numai la Lisabona.
„Efectele tsunami-ului au fost resimțite peste Oceanul Atlantic, de la vestul Europei până la America de Nord, coastele Braziliei și Insulele Caraibelor.
„La Lisabona, ultima lovitură a venit atunci când resturile din multe dintre clădiri s-au aprins de la lumănări, dând naștere unui incendiu intens care nu a putut fi stins timp de cinci zile. „Când s-a încheiat totul, unul dintre cele mai mari și mai bogate orașe europene era aproape complet distrus”.

Sursa: evz.ro

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.