ALERTĂ ALIMENTARĂ | Focare de Salmonella în supermarketuri
Atenție la legumele din import! Roșiile cherry, infestate cu Salmonella rezistentă la antibiotice
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a emis o alertă privind focare extinse în statele UE de Salmonella Senftenberg, rezistentă la antibiotice. Bacteria a fost răspândită prin roșiile cherry vândute în supermarketuri și a provocat deja decesul unei persoane. O cauză suspectată de autorități pentru apariția infecțiilor este reutilizarea apei la irigații, politică recomandată de Comisia Europeană pentru a economisi resursele de apă.
Autoritățile europene au anunțat apariția unor focare de infecții cu Salmonella Senftenberg ST14 în mai multe țări din UE, cauzate de roșiile cherry vândute în supermarketuri. Din august 2022 până în iulie 2023, au fost raportate 92 de cazuri de Salmonella Senftenberg în Austria (5), Belgia (4), Cehia (4), Estonia (1), Finlanda (12), Franța (16), Germania (26), Irlanda (1), Țările de Jos (5), Norvegia (1), Suedia (11), Regatul Unit (4) și Statele Unite ale Americii (2). 69,6% dintre cazurile înregistrate au fost femei, iar o pacientă a murit din cauza infecției. În Austria, Germania și Franța, roșiile de tip cherry au fost identificate ca fiind cauza infecțiilor, iar tulpina focarului a fost detectată în Franța într-un preparat de salată mixt, care conține roșii cherry și legume cu frunze verzi. Roșiile cherry din Franța și roșiile din Austria au fost suspectate ca vehicul al infecțiilor de către autoritățile naționale și au fost urmărite până la angrosiști din Germania, Olanda și Spania, și la cultivatorii din Olanda, Spania și Maroc.
”În absența dovezilor microbiologice de la roșii, sursa infecțiilor nu a putut fi stabilită. Similitudinea genetică a tulpinilor epidemiei umane sugerează o probabilă sursă (surse) comune care a provocat un focar prelungit, transfrontalier, transmis prin alimente, cu cazuri raportate intermitent în 11 țări UE/SEE, Regatul Unit și SUA timp de aproximativ 10 luni. Contaminarea poate să fi provenit de la fermele care cultivau tomate”, se arată într-un raport al ECDC.
Spitalizări și decese
Potrivit ECDC, mai multe cazuri au fost spitalizate, înregistrându-se și un deces, evidențiind severitatea bolii în rândul pacienților infectați. O treime dintre pacienții cu informații disponibile cu privire la tipul de probă au fost raportați că au avut Salmonella izolată din probele de urină, indicând posibilitatea unei infecții extraintestinale, iar pentru un pacient, izolarea a provenit din lichidul abdominal. Acest lucru poate fi legat de factorii de risc predispozanți în rândul pacienților, cum ar fi condițiile de sănătate subiacente.
Dintre 21 de cazuri intervievate în Austria (5), Franța (5), Germania (6) și Suedia (5), 20 (95,2%) au raportat consum de roșii (rosii mici, roșii cherry, roșii struguri, roșii romi sau roșii nespecificate) și 12 (57,1%) au raportat consumul de salată iceberg. Din 16 cazuri, 14 (87,5%) au raportat consumul de ouă. ”Cu toate acestea, deși toate cele cinci cazuri din Austria au raportat că au consumat ouă, acestea erau de mărci diferite, dintr-o varietate de ferme de găini ouătoare fără nicio legătură comună. Pe de altă parte, toate cele cinci cazuri au raportat consumul de roșii mici de la un magazin local din apropierea locuinței lor (același lanț de supermarketuri), împărtășind astfel un tip comun de expunere și o legătură epidemiologică”, arată ECDC.
Apă reutilizată
Având în vedere toate informațiile colectate până acum, roșiile cherry contaminate cu Salmonella sunt un posibil vehicul al infecțiilor umane raportate în acest focar, susțin autoritățile europene. ”Contaminarea poate să fi avut loc înainte de recoltare, în timpul cultivării roșiilor prin diferite surse (de exemplu, folosind apă contaminată cu Salmonella, inclusiv apă de irigare reutilizată).
Informațiile disponibile nu au dezvăluit o legătură epidemiologică (comercială) comună între operatorii din sectorul alimentar, cultivatorii de tomate și țările care raportează cazuri. Se recomandă investigarea ulterioară a alimentelor cu privire la posibila cauză a infecțiilor umane, inclusiv identificarea sursei infecțiilor (analiza cauzei principale). Acest lucru va permite implementarea măsurilor de control adecvate”, se precizează în raportul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: