GENERAL

ALERTA DE ULTIMA ORA! COD ROŞU de vreme rea în mai multe zone din țară

Vremea rea continuă să țină România sub asediu, cel puțin în anumite zone din țară unde persistă un cod roșu de la Administraţia Naţională de Meteorologie cu privire la un risc mare de avalanşă în masivele montane din România.

Starea stratului de zăpadă în 08.01.2019, ora 14, risc de avalanşă şi cod roşu la altitudini înalte.

În ultimele 24 de ore vremea a fost geroasă. Cerul a fost variabil, temporar noros şi izolat a nins slab. Vântul a suflat slab şi moderat, cu unele intensificări de 70-90 km/h pe creste. Pe arii restrânse s-a semnalat ceaţă, asociată şi cu depunere de chiciură. Grosimea stratului de zăpadă a fost în general în scădere mai ales datorită procesului de tasare. La ora 14, acesta măsura 191 cm la Bâlea-Lac, 110 cm la Vf. Omu, 96 cm la Vlădeasa 1400, 86 cm la Păltiniş, 76 cm la Cuntu, 72 cm la Bucin, 71 cm la Semenic, 70 cm la Sinaia, 70 cm la Vf. Vlădeasa, 69 cm la Vf. Călimani, 64 cm la

Parâng, 63 cm la Vf. Ceahlău, 63 cm Vf. Țarcu, 60 cm la Predeal, 33 cm la Fundata şi 24 cm la Vf. Iezer-Rodnei.

Evoluţia vremii în intervalul 08.01.2019 ora 20 – 09.01.2019 ora 20:

Vremea se va încălzi uşor faţă de intervalul precedent, însă va rămâne geroasă în cursul nopţii şi al dimineţii. Cerul va fi mai mult noros, iar noaptea, local va ninge, în general slab. Cantităţi de precipitaţii mai însemnate se vor înregistra doar în Carpaţii Occidentali şi vestul Meridionalilor. Mâine în timpul zilei va ninge slab pe arii restrânse din toate grupele muntoase. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare în zonele de creastă, mai ales în vestul Carpaţilor Meridionali. Izolat se va mai semnala ceaţă asociată şi cu depuneri de chiciură.

Peste 1800 m: temperaturi minime: -17 la -12 gr.C; temperaturi maxime: -11 la -6 gr.C

Sub 1800 m: temperaturi minime: -12 la -10 gr.C; temperaturi maxime: -6 la -1 gr.C

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în masivul Făgăraş: risc mare spre cod roşu

La altitudini de peste 1800 m, partea superioară a stratului este reprezentată de zăpadă relativ recentă, uscată, cu rezistenţă scăzută. Acest strat instabil are în general 20-30 cm, însă pe alocuri depăşeşte 50 cm. În interiorul stratului, mai ales pe versanţii sudici şi sud-estici, se regăsesc plăci de vânt care pot constitui o suprafaţă propice glisării starturilor superioare. Declanşarea avalanşelor e posibilă chiar şi la o supraîncărcare slabă, iar pe anumite pante unde se regăsesc şi depozite mari de zăpadă, sunt posibile şi avalanşe de mari dimensiuni.

La altitudini mai mici de 1800 m, în partea superioară a stratului, găsim un strat instabil de zăpadă relativ recentă, cu rezistenţă scăzută, care are în general 20-30 cm grosime. Pe pantele înclinate şi foarte înclinate, declanşările de avalanşe de mici şi medii dimensiuni sunt posibile chiar şi la supraîncărcări slabe. Izolat, în zone adăpostite, unde s-au format depozite considerabile de zăpadă, există riscul declanşării de avalanşe de mari dimensiuni.

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în masivul Bucegi: risc mare de cod roşu

La altitudini de peste 1800 m, stratul este instabil în partea superioară, fiind alcătuit din 30-40 cm de zăpadă ce a fost spulberată de vânt, relativ recentă, cu coeziune slabă între cristale şi rezistenţă scăzută. În stratul superior, pe versanţii sud-vestici, sudici şi sud-estici, se regăsesc plăci de vânt. Declanşarea avalanşelor e probabilă chiar şi la o supraîncărcare slabă a stratului iar pe unele pante sunt condiţii şi pentru declanşarea unor avalanşe de mari dimensiuni, prin angrenarea straturilor subiacente.

La altitudini mai mici de 1800 m stratul de zăpadă este de dimensiuni mai reduse, s-a consolidat uşor în profunzime, însă la suprafaţă găsim un strat de 20-30 cm, instabil, format din zăpadă căzută în ultima perioadă. Pe văi sunt zone cu acumulări importante de zăpadă. Declanşările de avalanşe sunt posibile pe pantele suficient de înclinate, la supraîncărcări slabe şi în cazuri izolate pot fi şi de dimensiuni mari.

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în masivele Țarcu – Godeanu: risc însemnat.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.