ALERTA Germania a intrat in PANICA. Nemtii sunt disperati
Reducerea aprovizionării cu gaz rusesc în urma războiului din Ucraina a dus la o creștere neașteptată în Germania a cererii de cărbune pentru încălzire, în ciuda nocivității sale.
„Niciodată nu am mai văzut o asemenea aglomerație în timpul verii, atât de mulți oameni care doresc cărbune”, spune Frithjof Engelke, un furnizor berlinez de cărbune, care a devenit o marfă rară în capitală.
Între 5.000 și 6.000 de gospodării din Berlin, pe cărbune
Frithjof Engelke, în vârstă de 46 de ani, este proprietarul Hans Engelke Energie, o afacere de familie de peste un secol.
El trebuie să ia comenzi, să organizeze livrările de camioane – programate până în octombrie – și să pregătească produsele pentru cei care vin direct la depozitul său pentru a-și cumpăra combustibilul.
În Berlin, între 5.000 și 6.000 de gospodării încă se încălzesc cu cărbune, o fracțiune infimă din cele aproximativ 1,9 milioane de locuințe, potrivit municipalității. Este vorba adesea de persoane în vârstă, uneori dependente în totalitate de acest combustibil și care locuiesc în case vechi, care nu au fost niciodată renovate, sau care țin încă la sobele vechi.
Anul acesta, însă, noii clienți au sosit „în masă”, subliniază Frithjof Engelke, a cărui afacere s-a diversificat și în domeniul peleților de lemn sau al păcurii, scrie France 24. „Sunt cei care se încălzesc cu gaz, dar care mai au încă o sobă acasă, acum vor cu toții să aibă cărbune”, un fenomen care, spune el, este larg răspândit în Germania.
Jean Blum este unul dintre ei. Bărbatul în vârstă de 55 de ani încarcă în remorcă saci de 25 de kilograme de cărbune. „Cumpăr cărbune pentru prima dată după mulți ani”, a declarat el.
Virajul „eco” mai așteaptă
Odată cu creșterea prețului la gaze, care se va accentua începând cu luna octombrie, când operatorii vor putea transfera creșterea prețurilor la energie către consumatori, el dorește să-și asigure o plasă de siguranță.
„Chiar dacă este rău pentru sănătate, este mai bine decât să fie frig”, spune el. Chiar dacă oamenii trebuie să plătească cu 30% mai mult decât înainte, cărbunele este în continuare mai ieftin decât lemnul, ale cărui prețuri au crescut de peste două ori.
„Sunt îngrijorat, mă întreb dacă va fi suficient gaz pentru toată lumea”, adaugă el, în timp ce Vladimir Putin a oprit deja o parte din gazul de care Germania este puternic dependentă.
Combustibilul negru revine cu voie sau fără voie în țară. Guvernul german a decis deja să sporească utilizarea centralelor pentru a satisface nevoile enorme de energie ale industriei sale. Chiar dacă nu a renunțat la obiectivul său de a elimina această sursă de energie poluantă până în 2030 și exclude „o renaștere a combustibililor fosili, în special a cărbunelui”, după cum a declarat recent cancelarul Olaf Scholz.
Sursa: national.ro
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: