MEDICAL

Alertă la nivel MONDIAL. O alta boala face RAVAGII

Alertă la nivel mondial. Pe lângă pandemia de coronavirus, o altă boală face ravagii. Multe persoane nici măcar nu știu că o au, iar din cauza pandemiei foarte multe cazuri nu au putut fi confirmate. Un milion de oameni suferă de această boala.

Un studiu realizat de Conform European Cancer Organization (ECO) și citat de Euronews arată că aproape un milion de persoane la nivel mondial suferă de canceră da cancer fără măcar ca sisteme de sănătate europene să le bage în seamă, din cauza pandemiei de coronavirus.

Mai exact, sursa citată subliniază faptul că diagnosticarea cazurilor de cancer este grav afectată de pandemie şi de restricţiile adoptate de statele europene.

În acest context, președintele ECO trage un semnal de alarmă. Acesta susține că este nevoie de măsuri urgente la nivel europena, pentru a putea fi identificate cazurile de cancer și pentru restabilirea încrederii în serviciile oncologice.

„Avem nevoie disperată de măsuri urgente luate la cel mai înalt nivel european pentru a contracara efectele asupra identificării cazurilor de cancer, pentru a restabili încredere în serviciile oncologice şi pentru a adresa penuria de cadre medicale din domeniu”, a spus Matti Aapro, preşedintele ECO.

Milioane de oameni suferă în tăcere
Totodată, studiul mai precizează că până la 50% din persoanele care au potenţiale simptome de cancer nu au fost diagnosticate la timp, iar 1 din 5 pacienţi care suferă de cancer în Europa nu primesc tratament chirurgical ori chimioterapia necesară.

Un cercetător din domeniu susține că acest lucru se resimte , în contextul în care, numărul testelor de depistare a cancerului s-au redus semnificativ.

„Vedem şi o scădere semnificativă a testelor de depistare timpurie a cancerului. Numărul de teste care nu au fost făcute în timpul pandemiei (n.red. – faţă de perioada de dinainte) poate ajunge şi la 100 de milioane”, a spus Mark Lawlor, cercetător în domeniul oncologiei la o universitate din Belfast.

El a mai adăugat că în momentul în care o persoană e diagnosticată târziu, există un risc mai mare la deces.

„Asta înseamnă că etapa diagnosticării a fost întârziată, iar dacă vorbim de un diagnostic de cancer pus într-un stadiu întârziat, atunci e mult mai greu să fie tratat şi există un risc mult mai mare de deces”, a explicat acesta Pandemia a lovit şi desfăşurarea testelor clinice şi, în general, cercetarea în domeniul cancerului.

Potrivit specialistului, pacienții care suferă de cancer au avut de dus cea mai grea pedeapsă în contextul pandemiei de coronavirus. Nu au putut primi tratamentul necesar, iar izolarea i-a făcut să nu se poată prezenta la spital pentru a fi diagnosticați sau pentru a primi tratamentul.

„Pacienţii bolnavi de cancer au avut o pedeapsă dublă în timpul acestei pandemii. În primul rând, din cauza bolii şi a tratamentului, sunt deosebit de fragili. În plus, în perioada izolării, le-a fost imposibil să facă toate vizitele necesare la spital care să le permită fie diagnosticarea, fie tratamentul”, a spus europarlamentarul Véronique Trillet-Lenoir.

„Trebuie să evaluăm în continuare impactul COVID-ului asupra acestor boli şi trebuie să continuăm să prioritizăm vaccinare pacienţilor care suferă de cancer, fiind deosebit de vulnerabiili”, a adăugat aceasta.

Sursa:capital.ro

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.