ALERTA Minerii amenință că vin la București și cer discuții urgente cu ministrul Energiei
În plină criză a energiei minerii amenință cu proteste în fața Ministerului dacă Virgil Popescu nu vrea să îi asculte. Problemele cele mai stringente sunt reducerea vârstei de pensionare pentru lucrătorii din mine și o serie de investiții astfel încât, atâta timp cât se decide continuarea activității, viața și sănătatea angajaților să nu fie pusă în pericol. După o serie de solicitări la Ministerul Energiei aceștia nu au fost încă programați pentru o întâlnire cu ministrul și plănuiesc să vină la București să protesteze.
„Cel mai important este deblocarea legii 197/ 2021 pentru că mor oameni în continuare”
Impact.ro a stat de vorbă cu Nicu Bunoaică, liderul sindicatului Solidaritatea 2013, care spune că interesul manifestat pentru problemele de la CE Oltenia a fost minim și că din cauza lipsei de investiții anul acesta foarte mulți muncitori s-au îmbolnăvit. De asemenea câteva sute de tineri au fost angajați pe contracte de 6 luni în condițiile în care pe acest domeniu atragerea forței de muncă este un proces extrem de dificil.
„Tot au amânat întâlnirile. Cel mai important este deblocarea legii 197/ 2021 pentru că mor oameni în continuare, din cauza bolilor nu mai pot să lucreze oamenilor cărora li s-a luat grupa de muncă. Trebuie să facem ceva, reducerea vârstei la 52 de ani, pe criterii de contributivitate, nu cere nimeni pensii speciale. Eu am fost la Ministerul Muncii, am avut o înțelegere din partea domnului Budăi, vârsta de pensionare de 52 de ani în minerit și energie. Mi s-a spus că cei de la companie împreună cu Ministerul Energiei au inclus în lege nu meseriile din producție, au băgat tot până la secretara directorului, oameni care nu ies în producție niciodată.” spune reprezentantul minerilor.
Acesta mai precizează că legea a fost implementată pentru ca să existe un motiv pentru blocarea ei, situație cu care de altfel se și confruntă acum minerii. Este vorba despre un act adițional, numărul 6, care cuprinde chiar și angajații din serviciile de curățenie.
Sute de mineri, nemulțumiți de condițiile de muncă
„Câți vor mai muri până la finalul anului? Ca să își dea seama un om că personalul e îmbătrânit și bolnav”
Conform planurilor la nivel european trebuia să se renunțe la energia pe cărbune până în 2026 dar în plină criză a energiei țările occidentale au renunțat la idee și acest sector necesită din nou investiții. Însă, în România, aceste investiții nu au mai fost o prioritate în ultimii 30 de ani iar companiile au de recuperat foarte mult în ceea ce privește tehnologia și eficiența și nu în ultimul rând siguranța și sănătatea muncitorilor.
„Trebuie să facem foarte multe investiții, foarte multe modificări la centrale pentru a eficientiza compania. Domnul Virgil Popescu declară o dată că o să se mai meargă pe cărbune, că o să fie baza, după vine și spune să scoatem din vocabulat cuvântul cărbune. Noi putem să producem destul cât să și vindem (altor țări n.r).
Directorii de la companie lucrează pentru divizarea și fărămițarea CE Oltenia. Au început să vândă tot ce mai are, clădiri și celelalte lucruri pe care le mai au pe inventar. Pe data de 22 august facem protest. Ne-au murit acum până la jumătatea acestui an câți ne mureau într-un an de zile în alți ani. Și câți vor mai muri până la finalul anului? Ca să își dea seama un om că personalul e îmbătrânit și bolnav.” mai spune Nicu Bunoaică.
Sursa: impact.ro
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: