GENERAL

ALERTA Virusul Langya nou identificat, urmărit după ce China a raportat zeci de cazuri

Cercetătorii au început să urmărească un virus nou identificat în China , cu zeci de cazuri înregistrate până acum.

Noul henipavirus Langya (LayV) a fost detectat pentru prima dată în provinciile din nord-estul Shandong și Henan la sfârșitul anului 2018, dar a fost identificat oficial doar de oamenii de știință săptămâna trecută.

Virusul a fost probabil transmis de la animale la oameni, au spus oamenii de știință, iar autoritatea sanitară din Taiwan monitorizează acum răspândirea. Cercetătorii au testat animale sălbatice și au găsit ARN viral LayV în mai mult de un sfert din 262 de scorpie, „o descoperire care sugerează că scorpii ar putea fi un rezervor natural”. Virusul a fost detectat și la 2% dintre caprele domestice și 5% dintre câini.

Investigațiile inițiale asupra virusului au fost prezentate în corespondența publicată de oamenii de știință din China, Singapore și Australia în New England Journal of Medicine (NEJM) săptămâna trecută.

La oameni, virusul a provocat simptome, inclusiv febră, oboseală, tuse, pierderea poftei de mâncare și dureri musculare. Toate persoanele infectate au avut febră, au spus oamenii de știință. Virusul a fost singurul agent patogen potențial găsit la 26 din cele 35 de persoane, ceea ce sugerează că „LayV a fost cauza bolilor febrile”.

Nu au existat decese de la LayV până în prezent. Profesorul Wang Linfa de la Duke-NUS Medical School, un coautor al lucrării NEJM, a declarat pentru publicația de stat Global Times că cazurile LayV „nu au fost fatale sau foarte grave” până acum și că „nu este nevoie de panică”.

Nu a fost încă clar dacă virusul poate fi transmis între oameni, au spus cercetătorii. Cele mai multe dintre cele 35 de cazuri au fost la fermieri, iar alte persoane infectate au inclus muncitori din fabrici. „Urmărirea contactului a nouă pacienți cu 15 membri ai familiei în contact apropiat nu a evidențiat nicio transmisie LayV prin contact apropiat, dar dimensiunea eșantionului nostru a fost prea mică pentru a determina starea transmiterii de la om la om”, au descoperit cercetătorii.

Oamenii de știință au secvențiat genomul LayV și au stabilit că este un henipavirus, o categorie de virusuri ARN zoonotice care include și virusul Hendra și virusul Nipah. Virusul Hendra – care afectează caii și oamenii și își are originea în Australia – și virusul Nipah – care a provocat focare de boli în Asia de Sud-Est – au fost ambele asociate cu rate ridicate de mortalitate.

LayV este cel mai strâns legat de virusul Mojiang, care a fost descoperit în sudul Chinei.

Centrele pentru Controlul Bolilor din Taiwan (CDC) au anunțat duminică că vor implementa măsuri de secvențiere și supraveghere a genomului pentru virus, a raportat agenția de știri Central din Taiwan.

Chuang Jen-hsiang, director general adjunct al CDC din Taiwan, a declarat într-o conferință de presă că agenția cercetează căile de transmitere și va colabora cu Consiliul Agriculturii pentru a investiga boli similare la speciile originare din Taiwan.

Experții în boli infecțioase au avertizat de mult că criza climatică și distrugerea naturii vor crește riscul transmiterii virușilor de la animale la oameni, în evenimente cunoscute sub numele de „ spillovers zoonotic ”.

Sursa: theguardian-com

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.