Ameninţări FARA PRECEDENT aproape de România. Rusia şi SUA, în conflict deschis
Ameninţări fără precedent aproape de graniţa României. Ucraina este aproape de război după ce Rusia şi SUA au trecut la ameninţări directe şi au avertizat că oricând poate începe un conflict armat. SUA trimit nave militare în Marea Neagră, dar Rusia contraatacă.
Conflict de proporţii între SUA şi Rusia. Administraţia Vladimir Putin a avertizat asupra riscurilor izbucnirii unui război de amploare în Ucraina.
Război aproape de graniţa României?
Statele Unite intenţionează să trimită două nave militare în Marea Neagră, informează agenţia Associated Press, dar Rusia nu stă degeaba.”Kremlinul se teme că în Ucraina ar putea reizbucni un război civil, iar, dacă va fi un război civil, dacă se reiau acţiuni militare de amploare în apropierea frontierelor noastre, atunci ar fi ameninţată securitatea Federaţiei Ruse”, a declarat vineri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei.
Rusia, gata să intervină în Ucraina
Joi, un alt oficial de la Kremlin a avertizat că Rusia ar putea interveni, dacă va fi cazul, pentru apărarea insurgenţilor proruşi implicaţi în confruntări militare cu armata ucraineană în regiunile separatiste din estul Ucrainei.
“Totul depinde de amploarea conflagraţiei”, a declarat joi seară Dmitri Kozak, adjunct al şefului Cancelariei prezidenţiale de la Moscova, citat de BBC News.
Oficialul rus a asemănat actuala criză din estul Ucrainei cu situaţia din 1995 din Srebreniţa, în Bosnia-Herţegovina, unde mii de bărbaţi musulmani au fost ucişi de forţele sârbo-bosniace.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a sugerat în 2019 că etnicii ruşi din estul Ucrainei ar putea fi vizaţi de un masacru precum cel din Srebreniţa dacă armata ucraineană va obţine controlul total în zonele separatiste fără a exista garanţii.
Însă nu există informaţii privind riscul unor astfel de atrocităţi în estul Ucrainei, notează BBC News. “Dacă, aşa cum spune preşedintele nostru, există un fel de Srebreniţa acolo, probabil că va trebui să le venim în apărare”, a afirmat Dmitri Kozak.
Oficialul rus a explicat că, deocamdată, insurgenţii din estul Ucrainei par să se descurce singuri, dar a avertizat armata ucraineană să nu intensifice ostilităţile, subliniind că ar fi “începutul sfârşitului” pentru Ucraina. Rusia a anexat în 2014 regiunea ucraineană Crimeea.
Maria Zaharov, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a lansat un avertisment în legătură cu aspiraţiile Ucrainei de a adera la NATO. “Acest lucru ar conduce doar la escaladarea situaţiei în sud-estul ţării şi ar genera consecinţe ireversibile pentru statalitatea Ucrainei”, a atras atenţia Zaharova.
Preşedinţia Statelor Unite a comunicat, joi seară, că Administraţia Joseph Biden este din ce în ce mai preocupată de suplimentarea efectivelor militare ruse în apropierea frontierelor Ucrainei.
Un oficial militar turc a declarat vineri, potrivit agenţiei Associated Press, că Statele Unite au informat Turcia că două nave militare americane vor ajunge în Marea Neagră pe 14 şi 15 aprilie, urmând să rămână în această zonă până pe 4-5 mai.
Rusia continuă să acumuleze efective militare în apropierea frontierelor Ucrainei, generând riscuri pentru securitatea ţării, a afirmat săptămâna trecută Ruslan Homciak, şeful Statului Major al armatei ucrainene, denunţând şi încălcarea armistiţiului de către insurgenţii proruşi din regiunile separatiste est-ucrainene.
Şeful Statului Major al armatei ucrainene a precizat că Rusia are 37.500 de militari în regiunea Crimeea, anexată în 2014, iar în regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk sunt 28.000 de insurgenţi separatişti proruşi comandaţi de Moscova.
Ruslan Homciak a denunţat încălcarea frecventă a armistiţiului din estul Ucrainei de către insurgenţii separatişti proruşi. În total, bilanţul conflictului separatist izbucnit în 2014 în estul Ucrainei a ajuns la aproximativ 14.000 de morţi.
Germania a cerut, joi, Rusiei reducerea prezenţei militare din apropierea frontierelor Ucrainei, în cursul convorbirii pe care cancelarul Angela Merkel a avut-o cu preşedintele Vladimir Putin.
Kremlinul a comunicat că “preşedintele Vladimir Putin şi cancelarul Angela Merkel sunt preocupaţi de escaladarea tensiunilor”. Vladimir Putin a denunţat, în conversaţia cu Angela Merkel, “provocările” Ucrainei, care, în opinia lui, ar vrea “agravarea situaţiei pe linia de contact”.
În urmă cu câteva zile, preşedintele Volodimir Zelenski a evidenţiat importanţa admiterii Ucrainei în Planul de Acţiune în vederea Aderării la NATO. “Ar fi un semnal real adresat Rusiei”, a afirmat preşedintele Ucrainei.
În contextul amplificării tensiunilor, Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, a anunţat că NATO susţine “cu fermitate” suveranitatea Ucrainei.
Sursa: capital.ro
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: