ECONOMICNATIONALSTIRI

ANAF controlează doar firmele românești. În schimb …a găsit motiv pentru a evita controalele la multinaționale: cică duc lipsă de software specializat

ANAF-ul așteaptă până la finele anului 2025 pentru a iniția inspecții la companiile străine, deoarece nu dispune încă de software-ul necesar pentru a efectua analizele de risc. În acest interval, multinaționalele cu cifre de afaceri semnificative, dar care declară pierderi în mod constant, rămân necontrolate, deoarece ANAF-ul nu consideră ascunderea profiturilor ca pe o operațiune cu risc ridicat de neconformitate fiscală.

În plus, conform unei ordonanțe de urgență, doar aparatul central va avea autoritatea de a decide asupra inspecțiilor la companii. Deși există un departament specializat în analiza riscului de neconformitate fiscală în cadrul ANAF-ului, până în prezent, controalele au fost realizate pe criterii subiective.

Conform unei ordonanțe de urgență propuse la finalul anului precedent și aflată în prezent la Camera Deputaților, se specifică clar că analizele de risc nu vor putea fi efectuate până la finele anului 2025 din lipsa softului necesar. Cu toate că există peste 215 de mari companii, majoritatea străine, care raportează pierderi în ciuda cifrelor de afaceri substanțiale, este evident că este necesară nu doar tehnologie sofisticată, ci și voință pentru aplicarea legii în mod echitabil pentru toți contribuabilii.

ANAF-ul a fost marcat, în ultimii 20 de ani cel puțin, de o evitare aproape totală a controalelor extinse la multinaționale. Nu se poate imputa doar acestei instituții, deoarece protejarea intereselor străine în România a reprezentat o politică de stat pe întreaga durată a acestei perioade. Conform aceleiași ordonanțe de urgență, modificări și completări aduse Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală și OUG nr. 74/2013 privind activitatea ANAF, stabilirea claselor de risc a contribuabililor este amânată până la momentul operaționalizării aplicației informatice pentru analiza de risc, estimată a fi funcțională abia la finele anului 2025.

Controlul, centralizat

Aceeași lege prevede că, în cazul creanțelor fiscale administrate de organul fiscal central, selecția contribuabililor ce vor fi supuși inspecției fiscale va fi exclusiv decizia aparatului central al ANAF. Alegerea contribuabililor pentru inspecție se va face pe baza a două criterii principale: analiza de risc, care se derulează în urma analizei datelor pe care organul fiscal le deține despre contribuabili, și selecția aleatorie a contribuabililor, care vizează obținerea de informații privind comportamentul fiscal al acestora.

„Segmentarea contribuabililor urmărește divizarea bazei de contribuabili în subcategorii cu riscuri fiscale similare, pentru a înțelege mai bine comportamentul fiscal al fiecărei subcategorii. După identificarea riscurilor fiscale, trebuie să existe mecanisme pentru monitorizarea și actualizarea acestora. În plus față de controalele derulate în urma analizei de risc, se propune introducerea unor controale aleatorii pentru a colecta informații robuste și nefiltrate despre comportamentul fiscal și conformitatea contribuabililor”, se precizează în actul normativ.

Atenția se îndreaptă către pierderile repetate Ordonanța oferă posibilitatea ca în stabilirea claselor/subclaselor de risc să fie luate în considerare și criterii de natură economică, astfel încât acestea să reflecte realitățile economice actuale. Deși Codul de procedură fiscală nu specifică aceste criterii economice, acestea trebuie să fie corelate atât cu evoluția pieței în care activează contribuabilii, cât și cu indicatorii economici ai acestora, precum: raportarea repetată a pierderilor contabile, încheierea sau acordarea de împrumuturi etc.

În ciuda faptului că ordonanța a intrat în vigoare acum un an, controalele la multinaționalele cu pierderi nu s-au materializat încă, ANAF-ul așteptând softul necesar până la sfârșitul anului 2025 pentru a le încadra la companii cu risc fiscal ridicat.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.