ANAF pune tunurile si pe acesti romani. News alert
Majoritatea produselor comandate online se plătesc cash, la livrare, în România. ANAF vrea să introducă un formular, care va trebui să fie completat de firmele de curierat.
ANAF a anunțat că vrea să stopeze evaziunea fiscală provenită din comerțul online. Instituția a lansat în dezbatere publică Formularul 395, care va trebui completat de firmele de curierat și depus lunar pe portalul e-guvernare.
Afacere înfloritoare
În acest formular se vor completa datele expeditorului, dar ale destinatarului. ANAF se concentrează mai multe pe expeditor, astfel că în formular vor trebui completate datele referitoare la valoarea produsului comandat, numele firmei, dar și codul de identificare fiscală.
În România, mai mult de 60% dintre produsele comandate online se plătesc la livrare, cu numerar. Astfel de tranzacții sunt imposibil de urmărit de către instituțiile financiare. În țara noastră, comerțul online a explodat în pandemie. Anul acesta va trece de 6,8 miliarde de euro, în creștere cu 18% față de 2021, estimează analiștii.
Justificările ANAF
ANAF explică că acest formular vine după ce foarte multe firme care activează în mediul online nu și-au declară toate veniturile și nici nu au plătit impozitele și taxele prevăzute de lege.
„Fiind un domeniu nou și în expansiune continuă, comerțul electronic a devenit extrem de atractiv pentru toate categoriile de agenți economici. S-a constatat că există un procent semnificativ de operatori economici care activează în mediul online și care nu-și îndeplinesc obligațiile legale. Aceste obligații se referă atât la înregistrarea și autorizarea activității, cât și la declararea veniturilor obținute, respectiv achitarea taxelor și impozitelor datorate.
Conform datelor statistice disponibile, comunicate de Registrul Comerțului, în 2019 erau înregistrate un număr de 19.988 entități cu codul CAEN principal 4791 – Comerţ cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet. Acest număr a crescut în 2020 la 24.415, iar la finalul anului 2021 era la 29.808. La acestea se mai adaugă, bineînțeles, și numeroase alte entități care au această activitate ca una secundară”, se menționează în referatul d eaprobare al actului normativ, potrivit avocatnet.ro.
Sursa: evz.ro
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: