Ancheta condusă de Kovesi asupra Curții de Conturi: Nereguli descoperite într-un proiect european de 30 de milioane de euro
Laura Codruța Kovesi, conducătoarea Parchetului European, a demarat o anchetă la Curtea de Conturi din România. Aceasta vizează un proiect al acesteia finanțat din fonduri UE în valoare de 30 de milioane de euro. Sindicatul Național al Auditorilor Publici Externi din România (SNAPER) a adus în atenție repetatele nereguli în cadrul proiectului numit „CCR-SAI pentru cetățean”.
Anchetă privind un Proiect UE
Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, a deschis un dosar penal referitor la proiectul „CCR-SAI pentru cetățean” derulat de Curtea de Conturi. Proiectul, cu o valoare totală de 29.914.397,07 de euro, finanțat din Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, a atras atenția asupra unor modificări majore în funcționarea instituției, conform SNAPER.
Sindicatul a subliniat că, deși proiectul era declarat ca având ca scop consolidarea capacității de audit public extern în conformitate cu standardele internaționale și așteptările societății, în realitate s-a produs o transformare a Curții de Conturi într-o instituție cu rol de îndrumare și consultanță, și nu de control, așa cum era prevăzut inițial.
Impactul asupra Siguranței Naționale
Potrivit SNAPER, modificările aduse în cadrul acestui proiect au inclus și noul Regulament de Organizare și Funcționare al Curții de Conturi, conținând adăugiri ce pot afecta siguranța națională.
Acest nou regulament nu numai că contravine prevederilor constituționale, ci vizează și diminuarea rolului și puterii Curții de Conturi, într-o țară în care auditul și controlul intern nu funcționează întotdeauna corespunzător în instituțiile publice.
Utilizarea inadecvată a Fondurilor Europene
SNAPER susține că această sumă uriașă, provenită din fonduri europene, nu a fost direcționată așa cum era preconizat inițial, ci a dus la deformarea instituției Curții de Conturi. Conform sindicatului, noile modificări din regulament au transformat sancțiunile pentru abateri în recomandări simple, împiedicând astfel eficacitatea instituției în exercitarea controlului și aplicarea măsurilor necesare.
Așadar, această anchetă are potențialul de a clarifica modul în care aceste fonduri europene au fost gestionate și cum modificările aduse au influențat modul de funcționare și eficiența Curții de Conturi a României.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: