ANALIZEECONOMIC

Arabii, în topul latifundiarilor din România, care beneficiază de peste 2 miliarde de euro ca subvenții

Fermierii și transportatorii reprezintă două ramuri importante ale economiei, însumând 230.000 de firme mici și mari cu o cifră de afaceri de circa 24 de miliarde de euro. Evident, înseamnă încă mai mulți salariați și familiile lor. Dar totalul e făcut din părți inegale, cum sunt și subvențiile încasate până acum și orice vor reuși să obțină în urma protestului.

Înainte de protest, bugetul avea prevăzute subvenții agricole de 2,2 miliarde de euro, proveniți în mare parte din redistribuirea de la Uniunea Europeană, de care urmează să beneficieze 850.000 de țărani. Subvenția medie pentru culturile obișnuite e de 300 euro la hectar.

Dar sunt și culturi pentru care se poate obține mult mai mult. Surprinzător, cine cultivă tutun e cel mai bine răsplătit, cu 5.254 de euro la hectar. Pentru legume cultivate în sere și solarii se dau 2.100 de euro la hectar, pentru cartofi de sămânță 2.000 de euro. La legume cultivate în câmp, 1.600 de euro, la sfeclă 900, pentru orez 650, hamei 600, cânepă, 254, soia 150 de euro.

Topul celor mai mari latifundiari coincide și cu al celor mai mari beneficiari ai acestor ajutoare de stat. Cea mai mare fermă din România are 56.000 de hectare, cu unul din cele mai fertile pământuri din țară, dotat parțial cu sisteme de irigații. Parte din el a fost scos de sub ape în comunism, în anii 50 folosindu-se pentru asanare și deținuții politic deportați.

Firma care o are în exploatare, Agricost. e deținută de grupul Al Dahra din Abu Dhabi, după ce a fost cumpărată acum cinci ani de la Constantin Duluțe, care s-a apucat de viticultură. Dacă ar încasa stimulentul mediu pe toată plantația, arabii ar câștiga într-un an doar din subvenție aproape 17 milioane de euro. Firma deținută de șeicul Hamdan bin Zayed Al Nahyan (foto) a încorporat și o parte din moștenirea lăsată de răposatul latifundiar pesedist Culiță Tărâță, care la un moment dat acumulase o suprafață de 65.000 de hectare.

Cel mai mare exportator de cereale de la noi era Maria Group, cu 20.000 de hectare și 74 de milioane de euro rulaj acum doi ani. Firma e controlată de libanezii El Khalil Jihad (frumos nume) și Youssef Laoun. Acesta din urmă a fost sponsor al PSD pe vremea lui Adrian Năstase. A fost suspectat și de implicare în fuga lui Omar Hayssam, care participa la vânători cu Marcel Ciolacu.

Compania libanezilor deține silozuri în Portul Constanța. Și a fost în atenția presei când s-a scufundat un vapor cu care exporta 14.000 de oi. Celălalt asociat, Jihad, a avut dosare pentru evaziune fiscală, contrabandă și spălare de bani. DIICOT l-a acuzat că folosea o schemă prin care aducea cereale din Turcia și Liban, pe care le re-exporta ca fiind din România.

Nu puține din firmele mari din agricultură au legături strânse cu politicieni cunoscuți. Deputatul PSD de Olt, Paul Stănescu, deține direct sau prin membrii de familie a doua și a patra cele mai mari exploatații agricole din România, cu 40.000 de hectare în Ialomița, Constanța și Tulcea.

În 2020, magnatul apropiat de PSD Ioan Niculae a vândut Intercereal, firma care a luat medalia de bronz la subvenții încasate anul trecut de la APIA. Cumpărătorul celor 23.000 de hectare ale Intercereal a fost Alexandru Oancea, patronul firmei Tinmar, cel mai mare furnizor privat de energie de pe piața „concurențială”, dar și de gaz.

Cerealcom, deținută de omul de afaceri Mihai Anghel, exploatează 25.000 de hectare în Dolj și Olt.

Agroexpert Industry, una din cele mai mari ferme din Dolj, cu 5.000 de hectare, îi are asociați pe Radu Berceanu, fost ministru PD, și pe patronul Bog’Art, una din firmele importante de construcții din țară.

Liviu Dragnea controlează, prin fiul său, una din cele mai mari ferme din Teleorman, cu 1.200 de hectare, care i-au adus 8,5 milioane de euro în 2021. (Printr-o răsturnare de situație, Angi Șerban ar putea protesta și să nu scape Dragnea, pe vremea #rezist, și să ia bani Dragnea, anul acesta.)

Negocierile cu Marcel Ciolacu au fost purtate de un grup de protestatari din care s-a remarcat Dănuț Andruș, vechi membru PSD. Între timp, s-a aflat că Andruș s-a vindecat de „ciuma roșie” și a înființat un nou partid intitulat AAA. (Alianța Antreprenorilor și Agricultorilor). La conducerea partidului a fost ales fără să afle multă lume chiar Călin Georgescu, respins de AUR după declarații „incorecte politic” de admirație pentru Corneliu Zelea Codreanu și mareșalul Ion Antonescu. În urmă cu șase luni, Andruș a fost invitat ca reprezentant al noului partid la Realitatea TV. Și el e creditat a avea în administrare o fermă cu 1.300 de hectare.

O informație mult mai importantă decât afinitățile politice ale unor investitori din agricultură e proporția pământurilor vândute deja străinilor. Date neactualizate estimau la o treime suprafața de teren agricol deținută de străini în România, din cele 9 milioane de hectare arabile ale sale. Italienii, nemții și arabii au cumpărat suficient teren arabil, încât să ducă prețul hectarului, pe alocuri și peste unele din Franța, făcându-le inaccesibil tinerilor care ar încerca o astfel de afacere. Prețul unui hectar era estimat la 7.000 de euro în medie, cu peste 11.000 în jurul Capitalei.

Suprafețe mari din Brăila, Arad și Timiș sunt acum controlate de investitorii străini. Ei au și operațiuni mai complexe: Cea mai mare fermă integrată agro-zootehnică din România e DN Agrar, care își propune să ajungă la 12.000 de bovine și 10.000 de hectare în Transilvania, deținută de olandezul Jan Gisbertus de Boer.

În zootehnie, lucrurile nu sunt diferite. Marele combinat de porci ComTim, deținut de firma americană Smithfield, are 20.000 de hectare de teren în Timiș și Arad, unde cresc 1,3 milioan de porci pe an. Smithfield a fost cumpărată de chinezi, care în ultimii ani au început să lucreze cu vietnamezi în Banat.

Tot în județul Timiș, firma israeliană De Levie crește pentru export 7.000 de bovine.

Tot la străini a ajuns (în condiții disputate în instanță) și imperiul agro-industrial al lui Adrian Porumboiu, care ajunsese la un moment dat să concentreze 45.000 de hectare, zootehnie și fabrici de ulei și panificație. Fostul arbitru și investitor în fotbal a susținut că una din firme, Racova, i-a fost luată prin înșelăciune, ajungând în proprietatea unei firme fantomă, Babylon Overseas, din Emiratele Arabe Unite.

Victor Grigore

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.