NATIONALNOUTATISOCIETATESTIRI

ATAC LA INTIMITATE! DNA vrea să cumpere un SOFT cu care să intercepteze conversaţii pe Facebook, Twitter sau Yahoo Messenger

dna-3_90742600

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) doreşte să achiziţioneze echipamente software prin care să poată intercepta activitatea persoanelor vizate pe reţele precum Facebook, Twitter, mIRC şi Instagram, precum şi în jocurile World of Warcraft şi Second Life.

Conform Ampress, DNA este dispusă să investească 1 milion de lei pentru instrumentul care poate intercepta Facebook Chat, fotografii, postări şi previzualizări ale mesajelor de pe reţelele de socializare.

Informaţia vine la doar câteva săptămâni după ce Serviciul Român de Informaţii a anunţat că doreşte controlul total pe internet.

Generalul SRI Dumitru Dumbravă a explicat la Comisia pentru Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţiilor, cum vede Serviciul Român de Informaţii reglementarea Internetului în România. Potrivit proiectului de lege privind securitatea cibernetică, percheziția informatică se poate efectua chiar dacă persoana vizată nu a comis nicio faptă penală/infracțiune și fără să mai fie nevoie de autorizația unui judecător. 

“În fiecare secundă sunt 8 noi utilizatori ai Internetului și 18 victime ale diverselor fraude pe Internet. În 24 de ore se scriu 250.000 de coduri malițioase. Un troian poate să infecteze în zilele noastre 1,2 miliarde de PC-uri. Noi putem să avem răbdare, dar realitatea obiectivă și virtuală nu are răbdare cu noi. Câte victime au fost în cele două săptămâni de secunde de când discutăm noi această lege?”, a spus generalul.

Dumitru Dumbravă a mai declarat că este normal ca serviciile să poată avea acces oricând la datele de logare dintr-un computer infectat, care poate e folosit în criminalitatea cibernetică fără ca utilizatorul lui să știe (din cauza unui virus). Dumbravă consideră că, dimpotrivă, apelul la decizia unui judecător nu este esențital, câtă vreme „dacă mergi cu computerul la depanat nu treci mai întâi pe la judecător ca să-i ceri avizul ca depanatorul să se uite în computerul tău”. Replica a venit de la deputatul PP-DD Vasile Oajdea care a spus că acesta este ”un fel de viol”. ”Când omul merge la depanator o face pe riscul său. E dreptul fiecăruia să facă ce vrea cu computerul personal, e altceva când îţi intră cineva cu forţa în el. Ce propuneţi dumneavoastră este un fel de viol. De ce nu mergeţi acum pe stradă ca să întrebaţi o domnişoară dacă e de acord să-i faceţi un control?”, a replicat Oajdea.

În încercarea de a-i convinge pe membrii Comisiei, generalul Dumbravă i-a comparat pe internauţi cu şoferii, iar computerele cu maşinile şi Internetul cu autostrăzile. “Să ne imaginăm că Internetul e ca un sistem de drumuri pe care circulă şi maşini ale statului – pompieri, armată, poliţie – dar şi maşini ale privaţilor. Ce ar însemna ca codul rutier să fie opozabil doar instituţiilor statului, pentru că privatul şi-a cumpărat maşina din banii lui şi poate oricând intra în maşina pompierilor sau ambulanţei? Sigur că privaţii nu au aceleaşi obligaţii ca instituţiile statului, dar intrând pe drumurile publice, pe Internet, ai o minimă obligaţie. Să protejăm până la urmă Internetul ăsta care e al tuturor, nu al statului român. Nu văd nimic rău în a pune puţină regulă într-un domeniu care acum e oarecum anarhic, adică circulăm ca la începutul secolului cu trăsuri cu cai. Acum circulăm sigur, dar repet, pentru că maşinile noastre au obligaţia la doi ani să-şi facă ITP-ul, să facem revizia, mă deranjează, că mă costă bani, dar atâta timp cât asta înseamnă siguranţă… îmi înmatriculez maşina, că aşa e frumos, să se ştie cine e în spatele volanului…”, a declarat acesta.

Deputatul Daniel Iane (PNL) i-a atras atenţia generalului că “Internetul a fost o invenţie a civililor. Nu e ARPANET (n.a. reţeaua militară creată de DARPA, predecesoarea Internetului), drumurile nu sunt ale armatei, sunt ale civililor. Armata a intrat pe drumurile noastre, asta e diferenţa. Eu vă înţeleg unde bateţi şi v-am spus că sunt un adept al acestor reglementări în ceea ce priveşte, nu Internetul, atât cât modul cum este el folosit, atât de către noi civilii cât şi de instituţiile statului”, a încheiat acesta.

În aceeaşi categorie vor intra, printre altele, şi World of Warcraft Chat şi Second Life Chat, Twitter, Instagram, Yahoo! Messenger, MySpace Live Chat, Internet Explorer, GoogleTalk Chat, Gmail, Firefox, mIRC Chat, Chrome, Skype, Safari şi torrente. În acelaşi timp, softul poate recupera fişierele şterse din telefoanele mobile. Dispozitivul va suporta “extragerea şi analiza datelor provenind din Apple iOS, Google Android, Blackberry, Microsoft Mobile OS, sisteme GPS.

În cazul telefoanelor, sunt vizate liste de convorbiri, mesajele SMS, contactele şi imaginile, dar şi fişierele şterse.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

One thought on “ATAC LA INTIMITATE! DNA vrea să cumpere un SOFT cu care să intercepteze conversaţii pe Facebook, Twitter sau Yahoo Messenger

  • ma intreb ca si un copil,oare ce mai avem voie sa facem,fara sa deranjam pe cineva,sri sau alte servicii care se simt deranjate,sau ,ar trebui sa avem o frica continuua de cei ce ar trebui sa ne protejeze?am si o solutie pentru serviciile respective,dictatura militara pe care deja ati vazut-o ca pe o solutie,de fapt nu vroiati sa protejati cetatenii ci interesele economice ale corporatiilor sau firmele care mai aservesc si guvernul,nu statul,adica noi romanii,trist. Inainte de a fi profesor,inginer,militar,etc ,cel mai important cred ca ar fi sa fi om,cetatean,patriot si nu invers.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.