ATAC TERORIST PARIS: Autori au fost identificați
Este stare de alertă maximă în Franţa, după ce 12 oameni au fost ucişi de trei bărbaţi care au luat cu asalt sediul publicaţiei satirice „Charlie Hebdo”. Bilanţul atentatului care a aruncat Parisul în haos arată că 12 oameni, între care opt ziariști, au fost împușcați mortal. 11 persoane sunt rănite, între care patru grav. În acest moment atacatorii sunt în libertate, iar guvernul francez s-a reunit în şedinţă de urgenţă și a declarat doliu național pentru joi. Este cel mai grav atac terorist din istoria Franţei. Motivația, la prima vedere, pare una religioasă. Atacatorii, care au acționat cu foarte mult sânge rece, ar fi strigat că sunt din al-Qaida.
Actualizare 22.52. Cei trei atacatori au fost identificați, potrivit Le Monde, care citează surse din cadrul poliției. Le Point relatează că doi dintre ei sunt francezi de origine algeriană, de 32, respectiv 34 de ani, și că aceștia s-au întors de curând din Siria. Cel de-al treilea, șoferul mașinii, are 18 ani și ar fi un om al străzii.
Liberation a relatat că cei trei ar fi fost reținuți, dar informația nu a fost confirmată de autorități.
Mii de polițiști au pornit, miercuri, în căutarea celor trei și au efectuat mai multe percheziții în apartamente de la periferia Parisului.
ctualizare 19.30. Forțele de ordine franceze caută acum un Renault Clio de culoare gri, înmatriculat în Paris. Cei trei atacatori se aflau în respectivul autoturism înainte ca polițiștii să le piardă urma, informează lefigaro.fr.
Actualizare 18.41. Președintele american Barack Obama și Secretarul de Stat al SUA John Kerry au condamnat în termeni duri atentatul de la Paris.
Actualizare 18.30 . „L-am răzbunat pe profetul Mahomed. Am ucis Charlie Hebdo”, strigă unul dintre teroriști, imediat după atac, potrivit unei înregistrări audio.
Actualizare 18.26. Poliția a descoperit faptul că mașina a fost abandonată la periferia Parisului și au urcat într-o altă mașină, a anunțat viceprimarul Parisului. Nu este cunoscută destinația spre care au plecat aceștia.
Actualizare 18.11 La Ambasada Franței din București steagurile au fost coborâte în bernă, iar măsurile de securitate au fost sporite:
Actualizare 18.10. Potrivit unui martor, cei trei atacatori de la Paris au spus că fac parte din Al Qaida.
Între timp au fost create pe rețelele sociale mai multe pagini de solidaritate cu victimele atentatului. De asemenea, au fost anunțate mai multe mitinguri în orașe ale Franței.
Actualizare 17.33. Noi informații apar în cazul atentatului de la Paris. Potrivit relatărilor martorilor, cei teri atacatori au tras timp de cinci minute aproape neîntrerupt, iar cei patru caricaturiști uciși au fost vizați chiar din primele momente ale atacului.
În ultima vreme au sosit mai multe amenințări la adresa redacției.
Pe de altă parte, pe rețelele sociale se fac apeluri pentru ca parizienii să iasă în stradă în semn de protest față de acest atentat, dar acest lucru ar contraveni stării de alertă instituite în capitala Franței.
Actualizare 16.30. În atac a murit şi economistul Bernard Maris, acționar al săptămânalului Charlie Hebdo.
Actualizare 16.25. Atacul ar fi fost comis de trei bărbaţi.
Actualizare 15.55 Reacţia preşedintelui României, Klaus Iohannis:
„Atacarea redacţiei săptămânalului francez Charlie Hebdo reprezintă un act terorist crud şi laş. Îmi exprim compasiunea pentru familiile victimelor precum şi solidaritatea faţă de naţiunea franceză atât de lovită astăzi. Îi asigur pe toţi partenerii României de întregul sprijin în lupta împotriva terorismului şi a extremismului de orice fel. Comunitatea internațională trebuie să aibă o atitudine fermă în faţa încercărilor teroriste de distrugere a statului de drept, de încălcare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Libertatea de informare este un drept fundamental al omului. Atât toleranţa religioasă şi etnică, cât şi dreptul la libera expresie sunt fundamentele civilizaţiei moderne, construită pe principiile democraţiei” se arată în comunicatul oficial publicat pe site-ul președinției.”
Actualizare 15.45. Istoria şi profilul ziarului Charlie Hebdo
Publicaţia este un exponent al unei venerabile tradiţii în jurnalismul francez care îşi are originile în aşa-numitele „foi de scandal” ce o denunţau pe Maria Antoaneta în perioada premergătoare Revolutiei Franceze. Tradiţia combină radicalismul de stânga cu glumele indecente, mergând uneori până la limita obscenului. În secolul al XVIII-lea, ţinta acestui tip de jurnalism era familia regală, cu tot ce însemna Curtea Versailles-ului: intrigi, scandaluri sexuale; poveştile despre ceea ce se petrecea la Versailles erau adesea ilustrate. În zilele noastre, ţintele sunt altele: politicienii, poliţia, bancherii şi religia, iar satira este o adevărata armă. Charlie Hebdo este unul dintre exponenţii principali ai acestui tip de jurnalism, în Franţa. Decizia editorială a revistei de a-l batjocori pe Profetul Mahomed se înscrie, potrivit jurnaliştilor BBC, în practica publicaţiei care are drept „raţiune de a fi” satira.
Revista nu s-a vândut niciodată în exemplare numeroase. Mai mult decât atat – timp de 10 ani, din 1981 pânî în 1991-, nu a mai apărut pe piaţă din lipsa de resurse. În zilele noastre, însă, cu desenele bătătoare la ochi care apar pe prima pagină şi cu titlurile incendiare folosite este o publicaţie nelipsită de la chioşcurile de ziare. Bazându-se pe puternica tradiţie a benzilor desenate din Franţa, caricaturile şi desenele sunt definitorii pentru publicaţia Charlie Hebdo. De-a lungul anilor, a publicat reprezentări ale lui Mahomed care păreau desprinse din cărţile pentru copii. Poliţistii sunt înfăţiţaţi ţinând în mâini capetele imigranţilor, maici şi călugări sunt arătaţi masturbându-se, preoţii folosind prezervative. Ca ziar, Charlie Hebdo este comparat în permanenţă cu publicaţia Le Canard Enchaine, mult mai bine cunoscută şi, evident, de mai mare succes; amândouă sunt animate de aceeaşi nevoie de a provoca; în vreme ce Le Canard este despre dezvăluri ale unor secrete bine ascunse, Charlie adoptă un stil mai dur, impur şi crud chiar, combinând desenele animate cu un spirit polemic adesea vicios.
Poziţionându-se de partea stângă a politicii franceze, trecutul publicaţiei este plin de rupturi şi trădări la nivel ideologic. De pildă, un vechi editor al publicaţiei a demisionat dupa ce în paginile revistei a apărut un rând despre antisemitism. Cei mai mulţi dintre angajaţi – caricaturişti şi scriitori – folosesc un singur nume. De exemplu, în actuala echipă sunt doi oameni cunoscuţi sub numele de Charb şi Riss, chiar dacă toata lumea ştie care este numele lor real. Publicaţia îşi are originile într-o altă revistă satirică numită Hara-Kiri care a făcut furori prin anii ’60. În 1970 a venit momentul faimos al creaţiei Charlie. La vremea respectiva două evenimente dramatice dominau scena ştirilor: un incendiu teribil la o discotecă, în care au murit 100 de oameni şi moartea fostului preşedinte, generalul Charles de Gaulle. Hara-Kiri şi-a deschis ediţia cu un titlu batjocoritor despre moartea Generalului: „Bal tragique a Colombey – un mort”, adică „Dans tragic la Colombey (casa lui de Gaulle) – un mort”. Scandalul care a urmat a dus la interzicerea publicaţiei Hara Kiri . Ca reacţie la măsura luată de autorităţi – de a interzice apariţia publicaţiei Hara Kiri – jurnaliştii care lucrau la revistă au adus pe piaţă, prompt, un săptămânal – Charlie Hebdo . Numele de Charlie nu a fost o trimitere lipsită de repect la adresa lui Charles de Gaulle, ci se datorează faptului că la început, revista a retipărit benzile desenate Charlie Brawn din Statele Unite.
Actualizare 15.15. Apar noi imagini video surprinse în timpul atacului. Vă avertizăm că sunt imagini cu un puternic impact emoţional
Actualizare 14.50: Toate şcolile şi universităţile din Paris au fost închise.
Actualizare 14.45: Din cele 12 persoane ucise, 4 sunt caricaturiştii ziarului.
Actualizare 14.35. Mașina atacatorilor a fost găsită abandonatăpe străzile din Paris, aceștia fiind în continuare de negăsit.
La ora 15.00, ora României, va avea loc o ședință de urgență a Executivului francez.
Actualizare 14.20. Potrivit ultimelor informaţii, 12 persoane ar fi murit.
Actualizare 14.10. Pe Facebook a apărut un videoclip în care doi atacatori împușcă un polițist. Pentru că imaginile sunt foarte dure, vă arătăm doar două capturi. Ulterior, clipul a fost șters.
Actualizare 14.00. În regiunea Île-de-France a fost ridicat la nivelul de „alertă de atentat”. Asta înseamnă măsuri sporite de securitate, patrule permanente de polițiști.
Actualizare 13.52. Președintele Franței, Francois Hollande, a ajuns la fața locului. El a confirmat decesul celei de-a 11-a persoane. Alte patru persoane sunt în stare gravă.
Șeful statului francez a dezvăluit că în cursul ultimelor săptămâni „au fost dejucate mai multe atacuri teroriste”.
„Suntem într-o stare de șoc în fața unui atac care este fără îndoială un act de terorism”, a spus Francois Hollande.
Aceasta ar fi mașina cu care atacatorii au fugit de la fața locului. În imagine, cei doi bărbați ar îndrepta armele către polițiști.
Actualizare 13.32. Autoritățile franceze au confirmat decesul a zece persoane.
Din informațiile de la această oră, atacatorii au reușit să fugă de la locul atacului. Se pare că atacatorii au deschis focul în holul clădirii. De altfel, ei au tras mai multe focuri de armă și în direcția unui restaurant de lângă Charlie Hebdo.
Președintele francez Francois Hollande a anunțat că se va deplasa la fața locului.
Apar și noi imagini publicate pe Twitter de cei care se aflau în clădirea în care funcționa Charlie Hebdo.
Potrivit primelor informaţii, două persoane îmbrăcate în negru şi cu cagule au pătruns în sediul ziarului şi au deschis focul cu arme Kalaşnikov.
Cotidianul 20 Minutes a reuşit să contacteze telefonic un angajat al instituţiei de presă atacate. „Este un veritabil masacru. Sunt şi morţi!”, a declarat acesta, înainte ca apelul să se întrerupă.
Această informaţie nu a putut fi verificată imediat. Postul de televiziune I Tele relatează că „există cel puţin un rănit”. Potrivit cotidianului Le Figaro, un poliţist aflat la locul atacului ar fi fost atins de focuri de armă.
Conform unui jurnalist al agenţiei Premier ligne, al cărei sediu este în apropierea celui al ziarului Charlie Hebdo, „s-au auzit numeroase tiruri” de armă, relatează I Tele. Contactat de AFP, caricaturistul Luz a dat asigurări că s-au înregistrat victime.
Săptămânalul de satiră Charlie Hebdo este cunoscut pentru caricaturile publicate în trecut cu profetul Mahommed.
Profilul cotidianului satiric Charlie Hebdo
- revista saptamanala satirica franceză
- cunoscuta pentru publicarea mai multor caricaturi ale profetului Mahomed
- a atras critici dure din partea lumii islamice
2006
- Charlie Hebdo a fost chemata in instanta dupa publicarea, in februarie 2006, a unor caricaturi ale lui Mahomed, considerate jignitoare de organizatiile islamice
- a fost achitat de justitia franceza
- publicarea acestor caricaturi in ziarele daneze si, ulterior, in alte tari europene a declansat proteste violente in numeroase tari arabe
- desenatorul danez al celei mai controversate caricaturi, Kurt Westergaard, a fost chiar atacat de un islamist
noiembrie 2011:
- revista a publicat o serie speciala numita „Sharia Hebdo” care continea caricaturi ale profetului Mahomed
- prima pagina a saptamanalului afisa un desen cu Mahomed, vizibil fericit, alaturi de cuvintele: „100 de lovituri de bici, daca nu muriti de ras!”
- pe ultima pagina, era Mahomed cu un nas rosu de clovn si aceasta fraza: „Da, islamul este compatibil cu umorul”
- sediul central al revistei a fost atacat in urma publicarii caricaturilor
- nu s-a inregistrat nicio victima
- site-ul publicatiei a fost spart – afisand in locul paginii de start o imagine a moscheii sacre din Mecca, alaturi de fraza „No god but Allah” („Nu exista alt Dumnezeu decat Allah”)
- anterior, pe pagina fusese postat un mesaj in engleza si turca, intitulat „Pentru Islam”, care denunta folosirea imaginii profetului, interzisa de Islam
- mai multi demonstranti i-au trimis amenintari cu moartea lui Charb, caricaturistul revistei
- caricaturistul Charb a declarat la vremea respectiva ca seria „Sharia Hebo” se dorea o reactie fata de victoria, in Tunisia, a partidului islamist Ennahda, precum si in urma procalmarii legii islamice in Libia
septembrie 2012
- a publicat noi caricaturi cu profetul Mahomed
- politia franceza a facut cordon in jurul redactiei din Paris a revistei, pentru a preintampina un eventual atac
- potrivit Reuters, caricaturile publicate in paginile de interior ale revistei includeau o serie de imagini cu Mahomed, unele nud
- la vremea respectiva (septembrie 2012), ministrul de Externe francez, laurent Fabius, a spus ca gestul trebuie condamant + premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a dat un comunicat de condamanare a initiativei
- site-ul publicatiei a fost piratat, in urma publicarii imaginilor
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: