Atenție! Fiscul vă poate lăsa și fără bani, și fără casă
Ministerul Dezvoltării a pus în dezbatere public un proiect de lege prin care se va schimba radical modul de colectare a datoriilor la bugetul de stat.
Indiferent că sunteți persoană juridică sau fizică puteți fi puși la plată, în solidar, cu datornicii înscriși pe listele FISC-ului. Cu alte cuvinte, ministrul Ion Ștefan de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației vrea ca toți românii să fie puși la plată, în solidar, cu datornicii, dacă au legătură directă cu aceștia.
Deși în ordinul privind aprobarea procedurii de angajare a răspunderii solidare, nu se arată care sunt cazurile în care cineva poate fi pus la plată pentru altcineva, lucrurile sunt simple și trebuie raportate la Codul Civil. De exemplu, o persoană fizică care are o datorie mare la bugetul de stat, prin faptul că nu și-a plătit impozitele de ceva ani, dar și-a vândut o proprietate, doar în acte, cu contract de mână, noul proprietar va putea fi pus la plată în baza principiului „răspunderii solidare”.
ANAF -ul va face anchete
Potrivit ordinului, cei care se vor ocupa de identificarea datornicilor, dar și a celorlalte persoane fizice sau juridice, care ar putea fi poprite în solidar, fără existența unui contact de gaj, vor fi inspectorii de la ANAF.
„În vederea stabilirii persoanelor fizice și/sau juridice, după caz, care se încadrează în prevederile art. 25 din Codul de procedură fiscală, organele fiscale locale competente în executarea silită a debitorului desfășoară activități ce constau în identificarea, evaluarea și gestionarea tuturor documentelor relevante ce vor sta la baza demarării procedurii de angajare a răspunderii solidare, toate acestea sunt reglementate prin prezenta procedură”, se arată în ordinul semnat de ministrul Dezvoltării.
Ancheta va avea mai mulți pași
Potrivit noilor modificări, inspectorii fiscali vor trebui să identifice și stabilească ”acțiunile patrimoniale ale debitorului ce au avut loc într-o anumită perioade de timp”.
Acest lucru se referă, exact la exemplul relatat mai sus și care se poate aplica în diferite sensuri. Un alt exemplu de aplicabilitate este pe relație persoana juridică-persoană fizică. Dacă o firmă are datorii mari la bugetul de stat, dar patronul acesteia a vândut pe persoană fizică mai multe bunuri, proprietate personală, toți cumpărătorii vor putea fi antrenați în plata datoriei firmei respective, indiferent că sunt de bună credință. De altfel, acest principiu fundamental al Dreptului Civil, buna credință, nici nu mai operează la această modificare de lege, ceea ce îi aduce va aduce o gravă condamnare la Curtea Constituțională.
Alte sarcini ale inspectorului fiscal sunt:
– solicitarea de date și informații de la persoane fizice sau juridice ori alte entități, considerate utile de către organul fiscal local;
– analizarea datelor și informațiilor deținute de către organul fiscal local;
– individualizarea persoanelor fizice și/sau juridice, după caz, precum și stabilirea sumelor care vor face obiectul demarării procedurii de atragere a răspunderii solidare;
– alte operațiuni considerate necesare pentru clarificarea situației fiscale a debitorului.
După stabilirea persoanelor asupra cărora a fost atrasă răspunderea solidară, înainte de emiterea deciziei de angajare a răspunderii solidare, organul fiscal local cu competențe în executarea silită a debitorului asigură persoanei pentru care urmează să se angajeze răspunderea solidară condițiile necesare exercitării dreptului de a fi ascultată, în vederea stabilirii situației de fapt
Evz.ro
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: