Atentie! S-a reinstaurat „politia” concediilor medicale. SANCTIUNI URIASE!
Toate aceste modificări, dar și altele, se regăsesc în OUG 74/2021. Pentru angajații cu mai multe locuri de muncă, dar care figurează ca fiind în concediu medical doar la unul dintre angajatori vor risca amenzi de până la 2.000 de lei. Totodată, prin această ordonanță se majorează și amenzile primite de medicii care nu respectă legea la eliberarea concediilor medicale. În astfel de situații, sancțiunile pot ajunge la 11.000 de lei, cu 1000 mai mult decât în prezent.
Pe de altă parte, pentru monitorizarea pesoanelor aflate în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă (pentru boli obișnuite), medicii vor întocmi un plan de urmărire a evoluției bolii, care va cuprinde, printre altele, indicații terapeutice și igienico-dietetice (adică inclusiv regimul alimentar recomandat).
Medicii curanți care nu vor întocmi planul de urmărire a evoluției bolii, odată cu eliberarea unui certificat de concediu medical, vor putea fi sancționați cu amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei. Practic, se poate vorbi, după cum scrie Avocatnet, despre reinstituirea parțială a așa-numitei “poliții” a concediilor medicale, eliminată în 2015.
În plus, vor apărea modificări ce vizează persoanele care se asigură opțional pentru concedii medicale. Mai exact, baza maximă de calcul lunară pentru indemnizațiile de asigurări sociale, în cazul celor fără venituri din salarii, care vor să se asigure opțional, se va stabili ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, în limita a trei salarii minime brute pe țară.
Sunt exceptate de la această regulă persoanele care se asigură opțional pentru a beneficia de concedii și indemnizații pentru maternitate, pentru care baza maximă de calcul lunară a indemnizațiilor se determină ca medie a veniturilor asigurate din ultimele șase luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita valorică lunară a 12 salarii minime brute pe țară.
Nu în ultimul rând, concediul și indemnizația pentru îngrijirea copilului grav bolnav vor fi accesibile părinților până ce acesta împlinește vârsta de 18 ani.
Sursa: dcbusiness.ro
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: