INTERNATIONALSPORT

Australian Open – primul turneu de Grand Slam al anului

Este primul dintre aceste turnee pentru ca se joaca in prima luna a anului, mai exact in ultimele doua saptamani din luna ianuarie, in complexul Melbourne Park din Melbourne, Australia.

Un lucru pe care poate putini iubitori ai tenisului il cunosc este ca Australian Open se juca in trecut pe iarba, pana in 1988. De atunci insa, organizatorii au schimbat suprafata de joc de 3 ori: pana in 2007 s-a jucat pe Rebound Ace de culoare verde, din 2008 pana in 2019 inclusiv s-a jucat pe plexicushion albastru, iar din 2020 si pana in prezent se joaca pe un GreenSet albastru.

Toate aceste suprafete sunt suprafete hard, iar meciurile se disputa pe terenuri exterioare, insa exista si terenuri cu acoperis retractabil in caz de vreme nefavorabila.

Scurt istoric

Australian Open a debutat in 1905 sub denumirea de atunci a Campionatelor Australiene. A devenit in foarte scurt timp cel mai urmarit turneu de tenis in emisfera sudica si curand a captat atentia globala.

Este acum un turneu de tenis foarte urmarit si la noi in tara. Daca vrei sa pariezi pe meciurile de la Australian Open o poti face in cele mai bune conditii la Betano, iar pe aceasta pagina cu recenzie gasesti pareri despre Betano ale romanilor.

Locatia era una poate destul de incomoda. In anii ‘20, jucatorii trebuiau sa parcurga 45 de zile cu vaporul pentru a ajunge in Melbourne, iar in 1946, s-a folosit prima data transportul aerian, lucru care a scurtat masiv durata calatoriei.

In 1969 turneul a fost deschis pentru toti jucatorii profesionisti din intreaga lume. Totusi, chiar si in aceasta perioada, cei mai buni jucatori ai lumii lipseau de la acest turneu din cauza distantei foarte mari de parcurs. Acest lucru nu mai este un inconvenient de cateva decenii.

Formatul de joc

Turneul se disputa dupa sistemul classic al Grand Slam-urilor. Pe tabloul principal sunt aliniati 128 de jucatori, atat pe tabloul masculin, cat si pe cel feminin.

Accederea pe tabloul principal se castiga prin mai multe metode. In principal, un jucator are nevoie de un punctaj cat mai mare pentru a primi un loc direct pe tabloul principal de competitie.

Daca nu reuseste sa intre gratie punctajului, turneul organizeaza si faza de calificari. Aici, daca un jucator castiga in cele 3 meciuri de calificare, isi trece automat numele pe tabloul principal.

Mai exista si Wildcard-urile. Wildcard-ul este un tichet de intrare pe tabloul principal care se acorda unui jucator care nu are nici punctajul necesar si nu a reusit nici sa treaca de calificari. Sunt criterii mai putin transparente in acordarea acestor wildcard-uri, insa organizatorii le aloca pentru tenismenii care atrag atentia publicului si a media.

Daca un jucator ajunge intr-o faza avansata a turneului si obtine un numar mare de puncte in clasament, el este nevoit in sezonul urmator sa isi apere aceste puncte prin atingerea cel putin a fazei din sezonul competitional precedent.

Premii si puncte la Australian Open

Castigatorul ia acelasi numar de puncte in ierarhia mondiala, 2.000, indiferent ca vorbim de castigatorul de pe tabloul masculin, feminin sau de probele de dublu masculin sau feminin.

Finalistul la masculin simplu si finalistii de la proba de dublu masculin primesc 1.200 de puncte ATP. Pe tabloul WTA insa, finalista ia 1.300 de puncte si la fel si finalistele de la proba de dublu.

Diferenta este ceva mai vizibila in faza semifinalelor, pentru ca baietii iau 720 de puncte la simplu si la proba de dublu, in timp ce fetele iau cu 60 de puncte mai mult, atat la simplu cat si la dublu.

Campionul 2023 la Australian Open a primit un cec in valoare de aproape 2 milioane de dolari, cu 3.48% in plus fata de sezonul precedent. Acelasi premiu l-a primit si campioana de pe tabloul feminin.

In schimb, finalistii au incasat un cec in valoare de putin peste 1 milion de dolari.

Doar prezenta pe tabloul principal a garantat jucatorilor un cec de minim 71.000 de dolari, in conditiile in care nu se retrageau din competitie.

Statistici interesante

  • Cele mai multe titluri la simplu la Australian Open inainte de Open Era le detine Roy Emerson, cu 6 trofee aici. In Open Era, Djokovic este campionul absolut, fiind incoronat de 10 ori campion la Australian Open.
  • Tot Emerson are si cele mai multe titluri consecutive inainte de Open Era, cu 5 trofee consecutiv, iar in Era Open, tot Djokovic detine recordul si la acest capitol, cu 3 titluri la rand.
  • La feminin, inainte de Open Era, Margaret Court detine recordul pentru cele mai multe titluri, cu 7, iar in Open Era, Serena Williams este campioana, tot cu 7 trofee.
  • Totusi, Margaret Court ramane campioana legendara de la Melbourne, pentru ca a strans in total 11 trofee, 4 fiind obtinute in Open Era.
  • La cele mai multe titluri consecutive, recordul este impartit intre Margaret Court, Evonne Cawley, Steffi Graf, Monica Seles si Martina Hingis, fiecare cu cate 3 reusite.
  • Cel mai tanar si cel mai in varsta campion este Ken Roswall, el castigand titlul aici atat la 18 ani, cat si la 37 de ani si 2 luni.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.