ANALIZENOUTATI

Averea neagra a bisericii ortodoxe romane

BOR

Avem cel mai mare numar de biserici pe cap de locuitor din Uniunea Europeana: peste 18.000. Scoli avem doar vreo 4700 (bazate pe un sistem de invatamant rudimentar), iar spitale avem vreo 400 (pline de infectii si de doctori spagari).

Biserica ortodoxa a atins dupa 1989 un nivel de prosperitate fara precedent. Se construiesc biserici peste tot, si se scot de la scolile teologice mii de popi pe an – sistemul fiind bazat exclusiv pe spaga si sumele fiind intr-o constanta crestere.

Ca in orice afacere de succes, veniturile popilor sunt intotdeuna mai mari decat cheltuielile. Majoritatea banilor sunt negri, respectiv nejustificati din punct de vedere fiscal. Se merge in continuare pe metoda vechiului ciubuc, preluat de la otomani.

Vasile Gurita, fost preot ortodox, a evidentiat pentru un documentar al TVR ceea ce orice roman poate constata de fiecare data cand are de-a face cu ciufii: „Au limuzine, se plimba, traiesc in lux, nu au niciun fel de opreliste in ceea ce priveste plimbarile si huzurul.”

„Manastirile sunt bancile personale ale episcopilor”, sustine Gabriel Mascas, presedinte al sindicatului Solidaritatea. Acesta a declarat ca, dupa fiecare slujba, episcopii isi trimit reprezentantii in manastiri pentru a prelua banii colectati.

In anul 2007, revista cu profil economico-financiar Business Standard a evaluat averea bisericii ortodoxe romane la 3 miliarde de euro. Institutia de manipulare in masa detine:

– 35.000 hectare de padure si 40.000 hectare de teren arabil estimate la o valoare de 420 milioane euro;

– teren intravilan al parohiilor in valoare de 1,4 miliarde de euro;

– sute de cladiri retrocedate ilegal sau primite ca donatii in urma unor insistente ale popilor pe langa proprietari varstnici fara urmasi ori primite ca spaga pentru ca vreun student teolog sa primeasca parohie, pentru a indemna bisericosii sa voteze un anumit politician, pentru a face afaceri exclusive cu anumite firme etc.

– zeci de imobile oferite gratuit de catre stat: hoteluri, restaurante, ferme agricole si viticole, baze militare, sedii de scoli etc. In 2002, Guvernul a atribuit bisericii, in folosinta gratuita, Ferma Nazarcea din jud. Constanta, care avea 350 hectare de teren cutivat cu vie si livezi. Scopul de pe hartie era sa fie construite cantine sociale, azil de batrani, camine de orfani etc. Biserica nu doar ca nu a construit nimic, dar a lasat in paragina ferma.

In ceea ce priveste afacerile, biserica are extrem de multe, printre cele mai profitabile numarandu-se:

– fabricare si comercializare sub monopol a lumanarilor, obiectelor de cult, cartilor religioase, calendarelor ortodoxe, icoanelor etc;

– turism ecumenic;

– exploatare a terenurilor agricole si forestiere;

– gatere, fabrici de cherestea;

– brutarii si patiserii;

– depozite de vin sau de legume si fructe.

Biserica patroneaza si controleaza un mare numar de societati comerciale pe tot cuprinsul tarii. In zonele cu oameni saraci, profitul este masiv, astfel ca pe primul loc la capitolul bogatie se afla mitropolia Moldovei si a Bucovinei. Detine firme de constructii, hoteluri, tipografii.

Arhiepiscopia Iasului detine unul dintre cele mai mari spitale private din Romania, unde, cu exceptia prea-maritilor sefi ai organizatiei mafiot-bisericeasca, internarile se fac numai pe baza de spaga. Mai detine centre de conferinte, centre de cercetare, hoteluri, depozite de vinuri si chiar cabinete stomatologice.

Manastirea Neamt administreaza o fabrica de cherestea, fiind partasa la defrisarile masive, ilegale, ale padurilor moldovenesti.

Si chiriile pentru imobile aduc bani frumosi bisericii, dar cea mai consistenta sursa de venit este cea a donatiilor facute de catre credinciosi: bani, produse, servicii si imobile.

Desigur, biserica nu doar invarte banii, ci profita si de pe urma sistemului bancar, avand conturi grase la toate bancile din tara si la unele din strainatate. Doar conturile deschise la BCR insumeaza 4,4 milioane de euro.

Preotii si-au dorit si au reusit sa devina si „baieti destepti”, astfel ca mitropolia Olteniei detine, pe langa hoteluri si complexuri turistice, o firma numita Praxis SRL, care detine o parte din societatea Elcomex SRL – firma ce speculeaza tranzactionarea de energie electrica, avand contracte dubioase direct cu Centrala Nucleara de la Cernavoda.

 In 2009 patriarhia a declarat venituri de 14 milioane de euro, iar cele 6 mitropolii au declarat la Fisc venituri de 40 milioane de euro. Unitatile centrale au declarat si ele inca 57 milioane de euro, iar sumele declarate reprezinta doar o mica partea a profitului real, din moment ce nicio institutie nu isi permite sa controleze si sa verifice declaratiile prea-privilegiatilor.

Cea mai mare parte a tranzactiilor cu bani negri se desfasoara prin intermediul unor fundatii care nu platesc taxe si impozite si care nu sunt supuse controalelor financiare.

Biserica este o institutie ce lucreaza doar pentru un profit palpabil. Nu este deloc transparenta si nu ajuta financiar pe nimeni, cu exceptia momentelor rare in care sefii bisericii urmaresc un scop, de cele mai multe ori publicitar, de imagine. Contribuind cu sume modice la diverse cazuri sociale, au parte de ample relatari in media. Articol preluat de pe nedreptate.net

VEZI SI: 100.000 de euro, găsiți plutind pe Dunăre

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

6 comentarii la „Averea neagra a bisericii ortodoxe romane

  • pe oamenii de treabă nu-i deranjează nici un om,instituție care face ceva,biserica face ceva,pe lăngă actul de cultură menținut de-a lungul istoriei,are un mare rol în a menține un echilibru moral,responsabil al individului(nu a celui frustrat )și un alt aspect nu este obligatorie,o mare parte din romăni nici nu înțeleg rolul bisericii,poți să te faci că nici nu există,iar cel mai mare adevăr,este cel mai bun ghid de comportament al omului față de ceilalți semeni,pt criticii ei pot spune doar(neoameni).

    Răspunde
  • Din pacate biserica si guvernul sunt in aceeasi tabara, se cunosc foarte bine toate neregulile si sunt acceptate, este o intelegere tacita intre aceste institutii. Preotii au target-uri, trebuie sa adune in fiecare luna o suma de bani si sa o trimita mai sus, ce ramane peste baga si ei la buzunar. Totul se controleaza de sus, lumea nu stie sau nu vrea sa accepte, credinta este in fiecare, dar uneori suferinta, supararea, disperarea sau alte probleme din viata de zi cu zi ne aduc in situatia de a ne lasa prada acestor sacali, care in loc sa ne ajute, ne vand iluzii contra bani sau alte bunuri materiale!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.