Biden face o scurta vizita in Vietnam dupa G20, pentru a strange relatiile cu Hanoi in efortul de a contracara influenta Chinei in regiune
Vietnamul, un stat comunist cu partid unic care se invecineaza cu China, a devenit unul dintre cei mai importanti parteneri ai Statelor Unite in Asia de Sud-Est, o regiune aflata in prima linie a competitiei dintre cele mai mari doua economii ale lumii.
Washingtonul si Hanoi au normalizat relatiile in 1995, la 22 de ani de la incheierea implicarii SUA in Razboiul din Vietnam, si au un „parteneriat extins” din 2013. In timpul vizitei lui Biden, se asteapta ca relatia sa fie ridicata cu doua trepte la „parteneriat strategic extins”, cel mai inalt nivel de legaturi diplomatice din Vietnam, ceea ce plaseaza SUA la acelasi nivel cu China, Rusia, India si Coreea de Sud.
Aceasta imbunatatire reprezinta o mare victorie diplomatica pentru SUA, a declarat Alexander Vuving, profesor la Centrul Daniel K. Inouye Asia-Pacific pentru Studii de Securitate din Honolulu.
„Trimite mesajul ca SUA este capabila sa atraga multe tari importante din regiune, chiar si Vietnamul, care este condus de Partidul Comunist si care este considerat a fi apropiat de China”, a spus el.
In ultimii ani, China a castigat influenta in toata Asia de Sud-Est, a spus Vuving, in special in tari precum Cambodgia, Laos si Myanmar. Imbunatatirea relatiei dintre SUA si Vietnam, a spus el, „redreseaza intr-o oarecare masura echilibrul regional de putere”.
Kurt Campbell, coordonatorul Consiliului de Securitate Nationala pentru afaceri indo-pacifice, a descris Vietnamul, o tara cu aproximativ 100 de milioane de locuitori, ca fiind un stat important la nivel regional.
Acest lucru se datoreaza in parte faptului ca SUA si Vietnamul „impartasesc un angajament comun” de a preveni hegemonia chineza in Asia, a declarat Vuving.
Vietnamul doreste „sa beneficieze de piata chineza, de comertul cu China, dar in acelasi timp doreste sa isi reduca vulnerabilitatea fata de China”, a spus el.
Vietnamul este important pentru SUA atat din punct de vedere economic, cat si strategic.
Anul trecut, a depasit Marea Britanie, devenind al saptelea partener al Statelor Unite in comertul cu bunuri, potrivit Biroului de recensamant. Intre timp, SUA este cea mai mare piata de export a Vietnamului.
De asemenea, SUA a fost anul trecut a doua sursa de turisti din Vietnam, dupa Coreea de Sud, a raportat agentia nationala de turism.
Vietnamul, economia cu cea mai rapida crestere din Asia anul trecut, incearca sa devina urmatorul centru global de semiconductori si are o industrie a vehiculelor electrice in crestere. Producatorul vietnamez de vehicule electrice VinFast este in prezent una dintre cele mai valoroase companii auto din lume, dupa ce luna trecuta a debutat la bursa in Statele Unite, unde valoarea sa de piata a depasit-o pe cea a unor companii prestigioase, precum Ford si General Motors.
Vietnamul devine o destinatie din ce in ce mai importanta pentru investitiile americane, mai ales ca razboiul comercial dintre SUA si China determina unele companii americane sa isi mute parti din operatiunile de productie.
„Vietnamul va deveni o veriga din ce in ce mai importanta in lantul global de aprovizionare”, a declarat Le Hong Hiep, cercetator principal in domeniul studiilor despre Vietnam la Institutul ISEAS-Yusof Ishak din Singapore.
Washingtonul, care a ridicat interdictia privind vanzarile de arme catre Vietnam in 2016, il considera, de asemenea, o piata promitatoare pentru arme si echipamente militare, in timp ce Hanoi incearca sa isi reduca dependenta de Moscova.
Din punct de vedere strategic, spun expertii, SUA considera Vietnamul un partener important in efortul sau de a contracara ascensiunea Chinei, in special pretentiile sale expansive in Marea Chinei de Sud.
Matthew Pottinger, care a ocupat functia de consilier adjunct pentru securitate nationala in administratia Trump, a declarat ca deplasarea rapida a lui Biden la Hanoi este, fara indoiala, menita sa fie un semnal pentru Beijing.
Prin consolidarea legaturilor cu Vietnamul, administratia Biden „pune presiune” asupra Chinei, a declarat acesta intr-un interviu acordat NBC News.
„Arata ca administratia intelege ce se intampla aici”, a spus Pottinger.
Hiep a declarat, totusi, ca vizita lui Biden in Vietnam nu se refera numai la China. Cele doua tari au un „interes enorm” in a lucra impreuna in probleme precum comertul, investitiile, tehnologia si atenuarea schimbarilor climatice, a spus el.
„Este adevarat ca China are un rol de jucat in toate aceste evolutii, dar este doar o parte a tabloului”, a spus el. „Exista si alte lucruri mai importante in acest parteneriat in evolutie”.
De asemenea, este putin probabil ca Hanoi si Washingtonul sa mentioneze China in legatura cu relatia lor imbunatatita, a spus Hiep, in special pentru ca Vietnamul doreste sa mentina un echilibru in relatiile sale cu cele doua puteri.
China a avertizat SUA sa nu foloseasca relatiile sale cu tari individuale din Asia pentru a viza o „terta parte”.
„SUA trebuie sa renunte la jocul cu suma zero si la mentalitatea de Razboi Rece, sa respecte normele de baza care guverneaza relatiile internationale, sa se abtina de la a viza o terta parte si sa evite sa submineze pacea regionala, stabilitatea, dezvoltarea si prosperitatea”, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, in cadrul unei sedinte periodice de informare la Beijing.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: