Bloomberg/ Vaccinații sunt îngrijorați iar oamenii de știință NU au răspunsuri: „Dar sunt doar multe lucruri pe care nu le știm”
Persoanele vaccinate par să se infecteze cu coronavirusul la o rată surprinzător de mare. Dar, exact cât de des, nu este clar. Nu este sigur nici cât sunt de susceptibile persoanele vaccinate să răspândească virusul către ceilalți. Iar acum, există o îngrijorare din ce în ce mai mare că persoanele vaccinate pot fi mai vulnerabile la boli grave decât se credea anterior, scrie Bloomberg.
Există o lipsă de studii științifice cu răspunsuri concrete, lăsând factorii de decizie politică publică și directorii companiilor să formuleze planuri bazate doar pe informații fragmentate. În timp ce unii reînnoiesc obligativitatea purtării măștilor sau întârzie redeschiderea birourilor, alții menționează lipsa de claritate care să justifice menținerea portului măștilor în școli. Iar această incertitudine poate fi resimțit ca un lucru rău.
„Trebuie să fim umili în ceea ce știm și ceea ce nu știm”, a spus Tom Frieden, fost director al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și actual șef al organizației non-profit Resolve to Save Lives. „Există câteva lucruri pe care le putem afirma cu certitudine. Unul din ele este că această întrebare este greu de abordat. ”
În absența mesajelor clare de sănătate publică, persoanele vaccinate rămân confuze cu privire la modul de protejare. Cât de vulnerabile sunt aceste persoane este o variabilă cheie nu doar pentru oficialii din sănătatea publică, care încearcă să afle, să zicem, când ar putea fi necesare doze de rapel, ci și pentru a lua deciziile cu privire la reluarea redeschiderilor în mijlocul unui nou val de infectări. La o scară mai mică, necunoscutele i-au lăsat, de exemplu, pe iubitorii de muzică confuzi în legătură cu oportunitatea prezenței lor fizice la un concert sau au determinat noi griji în rândul părinților care se gândesc cum va arăta școala.
În locul răspunsurilor, ceea ce a apărut sunt o serie de studii de caz care oferă imagini oarecum diferite ale infecțiilor descoperite. Variabilele, inclusiv când au fost efectuate sondajele – dacă de exemplu varianta delta a fost prezentă, cât de mult din populație a fost vaccinată sau chiar cum a fost vremea în acea perioadă – face dificilă compararea rezultatelor și identificarea tiparelor. Este greu de știut ce date ar putea avea în cele din urmă mai multă importanță.
„Este destul de clar că avem mai multe descoperiri acum„, a declarat Monica Gandhi, expertă în boli infecțioase la Universitatea din California, San Francisco. „Știm cu toții pe cineva care a avut boala. Dar nu avem date clinice excelente. ”
Unul dintre cele mai cunoscute focare în rândul persoanelor vaccinate s-a produs în micul oraș Provincetown, Massachusetts, pe măsură ce mii de vaccinați și nevaccinați s-au adunat pe ringurile de dans și la petrecerile din interior, în weekendul din 4 iulie, pentru a sărbători ziua SUA – ceea ce părea un moment de cotitură în pandemie. Aproximativ trei sferturi din cele 469 de infecții au fost printre persoanele vaccinate.
Autorii unui studiu de caz CDC au spus că acest lucru ar putea însemna că cei vaccinați au fost la fel de susceptibili să transmită Covid-19 ca și cei nevaccinați. Chiar și așa, au avertizat, deoarece mai mulți oameni sunt vaccinați, este firesc ca aceștia să reprezinte și o pondere mai mare a infecțiilor cu Covid-19. Acest studiu nu a fost însă suficient pentru a trage concluzii. Incidentul a determinat CDC să inverseze o recomandare pe care o emisese cu doar câteva săptămâni mai devreme și să îndemne încă o dată vaccinații să se protejeze în anumite situații.
Totuși, detaliile particulare ale acestui grup de cazuri ar fi putut face ca focarul să fie deosebit de rău, potrivit lui Gandhi.
„Rata focarelor simptomatice ușoare la această populație a fost mai mare din cauza multor activități în interior (inclusiv relații intime), a ploii din acel weekend, a faptului că nu au stat mult timp afară și a amestecului de persoane cu status de vaccinare diferit”, a spus ea într-un e-mail.
Un studiu de caz recent lansat de CDC, mult mai mare, al infecțiilor în statul New York, a constatat, între timp, că numărul infecțiilor descoperite a crescut constant din mai, reprezentând aproape 4% din cazuri până la jumătatea lunii iulie. Acești cercetători au avertizat că factori precum reducerea restricțiilor de sănătate publică și creșterea variantei delta extrem de contagioase ar putea avea impact asupra rezultatelor.
Un alt studiu de caz CDC, din Colorado, a constatat că rata infecției descoperite într-un district, Mesa, a fost semnificativ mai mare decât în restul statului, la 7% față de aproximativ 5%. Raportul a sugerat că acest lucru s-a produs probabil pentru că varianta delta circula mai mult acolo, dar a menționat, de asemenea, vârstele pacienților din Mesa, iar rata mai mică de vaccinare ar fi putut juca de asemenea un rol.
Cercetările din Israel par să sprijine ideea că protecția împotriva bolilor severe scade în lunile de după inoculare și, mai recent, că situațiile de scădere a imunității pot duce în cele din urmă la o creștere a spitalizărilor. Informațiile sunt preliminare, iar cazurile grave de lipsă a imunității sunt încă rare, dar întăresc ipoteza că unele persoane vor avea nevoie de doze de rapel în lunile următoare.
Studiile de caz și datele din unele state din SUA au arătat în mod similar o creștere a cazurilor de lipsă a imunității în timp. Dar, odată cu creșterea variantei delta, este dificil de spus dacă este de vină imunitatea în scădere la orice tip de infecție cu coronavirus sau dacă vaccinările sunt deosebit de ineficiente împotriva variantei delta.
Ar putea fi ambele, desigur.
Schimbarea comportamentului în rândul persoanelor vaccinate ar putea fi, de asemenea, un factor, deoarece aceștia se întorc la întrunirile sociale și călătoresc și iau masa în interior.
Acestea fiind spuse, unele fapte sunt bine stabilite în acest moment.
Persoanele vaccinate infectate cu virusul au mult mai puține șanse să meargă la spital, mult mai puțin probabil să aibă nevoie de intubație și mult mai puțin probabil să moară din cauza bolii.
Nu există nicio îndoială că vaccinurile oferă o protecție semnificativă. Dar o mare parte a națiunii – aproape 30% dintre adulții SUA – nu au fost vaccinați, fapt care a conspirat cu varianta delta extrem de contagioasă pentru a împinge țara într-un nou val de contagiune.
„Imaginea de ansamblu aici este că vaccinurile funcționează și motivul creșterii în SUA este că avem prea puțini vaccinați”, a spus Frieden.
Într-o anumită măsură, sunt de așteptat cazuri de lipsă a imunității la orice virus. În studiile clinice, niciun vaccin anti-Covid nu a fost 100% eficient – chiar și cele mai bune vaccinuri nu ating acest procent. Cu cât virusul circulă mai mult, cu atât este mai mare riscul apariției unor cazuri de lipsă a imunității. Este, de asemenea, obișnuit ca unele aspecte ale imunității virale să scadă în mod natural în timp.
Deocamdată, există pur și simplu mai multe întrebări decât răspunsuri.
Infecțiile apar din cauza variantei delta, a imunității în scădere sau a revenirii la viața normală? Sunt persoanele vaccinate mai vulnerabile la boli grave decât se credea anterior? Cât de frecvente sunt infecțiile provocate de lipsa imunității? Este presupunerea oricui.
„În general, trebuie să luăm decizii de sănătate publică pe baza datelor imperfecte”, a spus Frieden. „Dar sunt doar multe lucruri pe care nu le știm”.
Sursa: comisarul.ro
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: