Bomba a explodat! Ce nu conține noua Lege a Pensiilor. Mii de persoane sunt afectate
Noua Lege a Pensiilor nu respectă un amănunt foarte important. Reprezentanţii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” au tras un semnal de alarmă și au trimis o scrisoare Camerei Deputaților.
Oficialii susţin că legea trebuie să conţină principiul echităţii prin luarea în considerare la calculul stagiului de cotizare a întregului timp de lucru al salariaţilor, inclusiv a celui corespunzător normelor prin cumul.
„Dumneavoastră aveţi avea spre dezbatere şi adoptare proiectul legii pensiilor, o lege prin care trebuie să asiguraţi un tratament echitabil tuturor salariaţilor şi pensionarilor din România. Având în vedere că aţi fost aleşi în Parlamentul României pentru a reprezenta în mod corect interesele tuturor cetăţenilor, inclusiv a celor care aleg să muncească cu mult peste nivelul standard, Federaţia „Solidaritatea Sanitară’ vă solicită public introducerea echităţii în sistemul de pensii de stat prin luarea în considerare în calculul stagiului de cotizare a întregului timp de lucru al salariaţilor, inclusiv a celui corespunzător normelor prin cumul (…) aveţi datoria de prevedea în lege că la calculul stagiului de cotizare trebuie să fie luată în considerare fiecare oră de lucru desfăşurată în baza unui Contract individual de muncă, indiferent dacă este la norma de bază sau la norma/normele prin cumul. Efectul firesc al acestei măsuri îl constituie reducerea proporţională a vârstei de pensionare pentru toţi salariaţii care lucrează peste echivalentul nivelul standard al duratei vieţii active”, se precizează în document.
Sindicaliştii din Sănătate notează că solicitarea legată de Legea pensiilor „nu are în vedere acordarea unui tratament preferenţial (cum este cazul pensiilor speciale) sau favorizarea salariaţilor din sănătate (…), ci adoptarea unei măsuri fireşti de echitate faţă de salariaţii care îşi dedică cea mai mare parte a vieţii lor activităţilor profesionale, fără a beneficia de dreptul firesc la reducerea proporţională a vârstei de pensionare”.
În acest sens, semnatarii scrisorii aduc în discuţie un exemplu având ca principal contributor un medic care lucrează în sistemul public de sănătate şi care efectuează gărzi.
„Acest medic efectuează, pe lângă norma de bază, un număr mediu de ore de muncă (în baza unui CIM separat) echivalent cu încă o jumătate de normă pe lună/an. Dacă acest medic şi-a început activitatea profesională la 25 de ani, când va ajunge la vârsta standard de pensionare, pe sistemul actual, va avea un stagiu efectiv de cotizare, calculat oră pe oră, echivalent cu 60 de ani de muncă (la aceştia adăugându-se cei şase ani corespunzători facultăţii), faţă de un număr de 40 de ani de muncă pe care-i are un salariat cu un singur CIM. Mai mult decât atât, pentru acest medic, până în anul 2016, gărzile au fost obligatorii; cu alte cuvinte, el a fost obligat să lucreze cea mai mare parte a vieţii sale profesionale, în medie, echivalentul unei norme şi jumătate. Or, dacă nu modificaţi legea în sensul solicitat de noi, acest medic va putea să iasă la pensie exact la aceeaşi vârstă cu un alt salariat care a lucrat echivalentul a 40 de ani (sau mai puţin)”, explică reprezentanţii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”.
Potrivit sursei citate, de impactul acestei măsuri ar urma să beneficieze circa 200.000 de salariaţi, din care aproximativ 40.000 doar din sectorul sanitar.
Proiectul Legii pensiilor nu va intra, miercuri, în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, aşa cum a anunţat preşedintele Comisiei de muncă, Adrian Solomon, au informat surse parlamentare. Potrivit acestora, motivul ar fi faptul că nu toţi liderii de grup au fost de acord cu dezbaterea şi votarea acestui document miercuri.
Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, proiectul Legii sistemului unitar de pensii.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: