JUSTITIE

BREAKING NEWS IN JUSTITIE. Iese Dragnea de la Rahova? Variantă salvatoare pentru liderul PSD

Procesul lui Liviu Dragnea ar putea fi influențat astăzi, de decizia CCR în cazul completurilor de trei judecători de la Înalta Curte.

În opinia lui Lucian Bolcaș, decizia CCR de astăzi ar putea fi folosită de către fostului lider Liviu Dragnea, condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare, în cazul unei contestații în anulare.

„Se aplică numai pentru viitor această decizie. Dragnea poate să o folosească în cazul unei contestaţii în anulare, pentru că procesul s-ar redeschide şi atunci se poate folosi în susţinerea cazului. Dar este o problemă de interpretare, în sensul că pot exista şi opinii contrare, având în vedere că această situaţie nu s-a rezolvat pe parcursul procesului. Eu opinez că ceea ce este nul anulează orice fel de act care a existat şi în aceste condiţii ar putea folosi pentru reluarea întregului proces”, a explicat Lucian Bolcaş pentru dcnews.

Lucian Bolcaș a comentat și poziția judecătoarei Cristina Tarcea, care a declarat că toți judecătorii de la ICCJ sunt pecializați pe cazuri de corupție și astfel, nu ar fi nevoie de constituirea unui alt complet specializat.

„Declaraţia doamnei Tarcea nu are nicio legătură cu instituţia juridică a specializării judecătorilor, ei trebuie să fie constituiţi în complete de specializare, nu predeterminate. Adică cel care este judecat trebuie să ştie că este judecat de un complet specializat. Problema este dacă, din punctul meu de vedere, la ÎCCJ trebuie aplicată aceeaşi procedură instituţională. Este o problemă juridică controversată, ce depinde de conţinutul motivării CCR”, a adăugat avocatul pentru sursa citată.

O hotărâre favorabilă l-ar fi putut scăpa pe Liviu Dragnea de condamnarea la trei ani și jumătate de închisoare în procesul angajărilor fictive. Lipsa completului specializat a fost invocată de avocații fostului lider al PSD, care ceruseră desființarea sentinței de condamnare din prima instanță și rejudecarea cauzei de către un complet specializat pentru judecarea cauzelor de corupție.

Acum, potrivit avocaților din dosar, o decizie prin care CCR ar constata un conflict de natură constituțională între Parlament și instanța supremă nu ar mai putea fi folosită, nemaiexistând nicio cale de atac a sentinței din 27 mai, când Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv pe fostul președinte al PSD la închisoare cu executare, informează HotNews.ro.

Amintim că social-democratul Florin Iordache este cel care a sesizat CCR în luna martie, după ce Dragnea l-a lăsat pentru o săptămână președinte la Camera Deputaților. În sesizare a fost invocat un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) pe Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, pe tema completurilor specializate.

Iordache susținea că toate procesele de corupție din prima instanță de la Înalta Curte de Casație și Justiție ar fi trebuit judecate de completuri specializate în fapte de corupție. În acest sens, a fosr invocat articolul 29, alineatul (1) din Legea 78/2000: „Pentru judecarea în prima instanță a infracțiunilor prevăzute în prezenta lege, se constituie completuri specializate.”

Vicepreședintele Camerei Deputaților a susținut că Înalta Curte a refuzat să aplice legea 78/2000 și să constituie completuri specializate pe corupție, că „a sfidat Parlamentul și a încălcat statul de drept”.

În replică, șefa instanței supreme, Cristina Tarcea, a spus că toate completurile au fost specializate în corupție și că instituției i se cere acum „să pună cu mâna„ judecătorii. Magistrata a mai completat că în fiecare an, începând cu 2005, toate completurile de la Secția penală au fost specializate în fapte de corupție.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.