Carantină totală în România?! OFICIAL din Guvern: Imi doresc din tot sufletul o carantină naţională
Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății își dorește „din tot sufletul” o astfel de măsură în România, însă punctează că „acest lucru nu e acum posibil”. Cu toate acestea, o serie de măsuri „pe care să le luăm acuma” trebuie impuse de autorități pentru a putea avea o relaxare în lunile următoare sau pe perioada verii.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a declarat că își dorește o carantină națională însă nu crede că este singura soluție momentan. Aceasta punctează că România este clar pe drumul greșit având în vedere numărul tot mai mare de pacienți de la terapie intensivă.
„Dacă ar fi să facă abstracţie de funcţia pe care o am aş spune îmi doresc din tot sufletul o carantină naţională pentru că sunt îngrijorată de ceea ce se întâmplă, însă, pe de altă parte îmi doresc ca partea de economie să aibă o continuitate, nu îmi doresc sub nicio formă ca partea socială şi partea de viaţă publică a noastră să fie atât de largă şi atât de expansivă cum este acum pentru că mă îngrozesc când văd ce văd în jur şi pur şi simplu mi se pare că mulţi dintre noi poate nu am învăţat multe din ceea ceea ce s-a întâmplat în acest an”, a spus Andreea Moldovan la Digi24.
„Nu, acest lucru nu e acum posibil şi nu cred că momentan este singura soluţie, dar pe de altă parte trebuie să înţelegem că drumul pe care acum ne aflăm nu este absolut deloc cel corect”, a punctat Moldovan, întrebată fiind despre posibilitatea unei carantine la nivel național.
Vedem o rată mare de transmitere a infecţiei
Aceasta a spus că în prezent rata de pozitivare este în creștere iar secțiile de terapie intensivă sunt pline de tineri, fără comorbidități.
„Sincer ,în momentul de faţă, nu cred pentru că procesul este mult prea amplu şi noi vedem ce se întâmplă în sistem, vedem că sunt terapiile intensive cu foarte mulţi pacienţi, vedem că urgenţele se colmatează, vedem că dintre pacienţii internaţi în terapie un mare număr al acestora sunt pacienţi adulţi, tineri care nu au comorbidităţi, vedem un număr mare de pacienţi pozitivi sau în creştere, vedem o rată de pozitivitate care creşte, vedem un număr mare de elevi care sunt infectaţi, vedem o rată mare de transmitere a infecţiei”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.
Trebuie luate măsuri
Andreea Moldovan a vorbit despre un caz concret, când un copil a luat COVID-19 la școală și a îmbolnăvit toată familia. Secretarul de stat punctează că trebuie găsite măsuri, care chiar dacă par acum dure, vor putea permite o relaxare în aprilie-mai sau în cursul verii.
„Este deja absolut halucinant un caz în care un copil bolnav de la şcoală şi-a îmbolnăvit părinţii, cei patru bunici, bona plus un unchi şi o mătuşă. Deci practic este o transmitere extrem de largă şi de intensă. Nu am cum să spun că stăm ne gândim, vedem ce facem. Părerea mea este că e important să ne gândim la nişte măsuri pe care să le luăm acuma care poate că mi se păreau dure, dar nu sunt deloc dure, tocmai ca să avem un orizont de aşteptare că poate în luna aprilie sau în luna mai sau în cursul verii să avem în sfârşit o perioadă mai de relaxare. Cumva, atunci când vezi că bulgărele începe să se rostogolească trebuie să iei nişte măsuri să îl opreşti”, a punctat Moldovan.
Grila de carantinare trebuie schimbată
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a transmis și faptul că grila de carantinare trebuie schimbată pentru a lua în calcul și gradul de testare.
„Ce vrem să discutăm este ca această grilă de carantinare, sau punctaj de carantinare, să fie făcută corect, fără echivoc, să ia în calcul niște indicatori care chiar să aibă impact asupra deciziei. De exemplu, există un indicator al saturației, al încărcării secțiilor de terapie intensivă, care are un punctaj destul de mic. Aici, dacă vezi că ai 1400 locuri de terapie și o mare parte sunt ocupate, e un moment de alarmă total”, a spus Moldovan.
„De asemenea, mi-aș dori să introducem și un indicator care să ne arate gradul de testare, pentru că noi știm că ne-ar trebui cam 500 teste la 100.00 de oameni ca să ne putem face o imagine semnificativ statistică a ceea ce se întâmplă în populație. Or, sunt județe unde nu avem acest număr de teste”, a adăugat ea.
Sursa: capital.ro
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: