Cat COSTA un minut de INTERCEPTARE a convorbirilor telefonice si cine plateste
Interceptarea comunicatiilor telefonice costa aproximativ 5,5 lei pe minut, dat poate sa depaseasca zece lei minutul, in functie de complexitatea activitatii, respectiv a modului de stocare, a limbii in care se vorbeste si a modului de transcriere, spun surse judiciare, in exclusivitate pentru News.ro.
Sursele citate afirma ca 24 de ore de supraveghere tehnica – in care sunt incluse interceptari telefonice, filaje, filmari sau inregistrari ambientale – costa intre 7.000 si 8.000 de lei, ceea ce ar insemna 5,5 lei un minut de inregistrare simpla, respectiv a convorbirii purtate intre doi cetateni romani, simpla stocare a discutiei pe mediile optice ale serverelor SRI si ale celorlalte servicii de informatii si transcrierea acesteia.
Conform surselor citate, nu exista liste tarifare fixe pentru astfel de servicii, ci totul tine de complexitatea inregistrarii, iar la nivelul serviciilor de informatii pentru 24 de ore de interceptare factura a ajuns si la 15.000 de lei.
Pretul s-ar datora faptului ca pentru intreceptarile atribuite fiecarui dosar in care se solicita de catre procurori interceptarea comunicatiilor telefonice se stocheaza pe unitati optice ce ar trebui folosite doar pentru respectivul dosar, adica mediile optice folosite pentru stocarea interceptarilor dintr-un caz nu ar trebui refolosite pentru stocarea interceptarilor dintr-un alt caz, pentru a-si pastra originalitate, asa cum prevad normele legale din aceasta materie.
Complexitatea, puncteaza sursele News.ro, apare atunci cand discutiile se poarta in alte limbi, pe segmentul de lucru fiind necesara si expertiza unui traducator sau cand discutiile se poarta in regim de conferinta sau intre mai multe persoane.
„O pagina de traducere, respectiv 2.000 de semne, costa intre 30 si 50 de lei. Astfel de sume se adauga atunci cand exista interceptari ale unor discutii purtate in limba straina. Pentru traducerile discutiilor purtate in limba engleza pretul este mai mic”, subliniaza sursele citate.
Potrivit surselor citate, transcrierea interceptarilor facute in mod direct de SRI se realizeaza printr-o aplicatie software specializata, in bloc, iar fisa text a interceptarii este data apoi, la cerere, procurorului solicitant, care apoi o da ofiterului judiciar pentru redarea ei consecventa si in raport cu obiectul dosarului, intr-o nota de interceptare a comunicatiilor telefonice.
Cine plateste
Surse judiciare precizeaza ca SRI nu pune la dispozitie, din ratiuni de securitate, costurile efective ale interceptarilor efectuate, astfel ca aceasta activitate adesea nu poate fi imputata inculpatilor in cadrul costurilor dosarelor penale.
Potrivit unui fost sef al unui serviciu secret din Romania, urmare deciziei recente a Curtii Constitutionale, nu se pierd foarte multi bani, dar, in schimb, „s-a pierdut foarte mult timp pentru transcrierea unor interceptari care la acest moment ar putea deveni inutile in dosarele pentru care au fost solicitate”.
Potrivit acestuia, costurile interceptarilor reprezinta, in realitate, cota parte din costul mediului optic de stocare (original), din salariul ofiterului judiciar insarcinat cu transcrierea si cand este cazul a traducatorilor autorizati pentru interpretarea interceptarilor.
Detectivi particulari declara in exclusivitate pentru News.ro ca in mediul privat „depinde de la firma la firma” costul unor inregistrari ambientale, al filajelor, supravegherilor sau chiar al localizarilor.
„Unele firme de detectivi lucreaza ileagal, in sensul ca nu incheie contracte si nu dau raport complet persoanei solicitante. Comunicarea se face doar verbal. In mod normal, o ora de filaj in care se include si fotografiere si filmare costa intre 15 si 25 de euro. De regula, 15 euro pentru firmele care nu platesc TVA, iar preturile mai mari sunt pentru firmele care platesc aceasta taxa. Daca se fac in afara Bucurestiului, se platesc cazarea, benzina si o masa pe zi”, au precizat detectivii chestionati.
Potrivit acestora, „filajul inseamna efectiv cel putin o masina cu doua persoane care urmaresc pretutindeni persoana vizata”. „Suma mentionata anterior este pentru o echipa. Niciun detectiv particular nu are voie sa execute investigatii fata de personal din Politie, SRI sau magistratura”, au mai precizat detectivii.
Ei explica ce inseamna supravegherea: clasica panda, in sensul ca se monteaza un aparat de filmat in masina sau intr-un mediu alaturat zonei tinta, respectiv unde se va afla persoana vizata, dupa care se supravegheaza dintr-un mediu sigur din apropiere, pe un monitor.
Detectivii au voie sa faca inregistrari ambientale in locurile publice si este interzisa integistrarea in orice mediu care tine de spatiul privat. Se poate face abstractie de acest amendament doar urmare a intelegerii cu partea interesata in sensul ca i se „imprumuta” un dispozitiv de inregistrare pe care sa il foloseasca asa cum considera, mai explica aceste surse.
Potrivit acestora, „detectivul particular are obligatia legala sa raporteze imediat organelor abilitate constatarea oricarei infractiuni sau contraventii”.
Detectivii consultati de News. ro apreciaza ca sumele prezentate de sursele judiciare citate sunt corecte, dar nu fixe si explica faptul ca „la procesul de interceptare a comunicatiilor telefonice resursa umana este ridicata”, fara a dori sa faca alte precizari.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: