GENERAL

Cât de BOGAT este liderul de la Kremlin. Un jurnalist Forbes a fost ÎMPUȘCAT atunci când a încercat să afle

Principala întrebare care apare pe buzele multora atunci când președintele american Joe Biden vorbește despre sancțiunile împotriva bunurilor lui Vladimir Putin este: Care este, de fapt, averea liderului de la Kremlin?

Forbes caută răspunsuri la această întrebare de 20 de ani. Să afli câți bani are, de fapt, Putin, este chiar mai dificil decât să găsești moștenitori secreți, să descoperi bunurile altor șefi de stat sau să afli despre banii murdari obținuți prin intermediul diferitelor rețele.

Un jurnalist a fost împușcat încercând să afle averea lui Putin
„Luăm în serios divulgarea averii personale, în special în Rusia. Editorul fondator al Forbes Rusia, Paul Klebnikov, și-a riscat viața pentru această cauză. A fost împușcat pe stradă la Moscova în 2004. La acea vreme, el investiga bunurile oligarhilor ruși.

Unde se află averea lui Putin, pe care Biden amenință că o sancționează din cauza agresiunii ruse împotriva Ucrainei și în ce constă? Nu avem un răspuns exact, dar, pe baza multor ani de experiență, surse și expertiză, avem trei teorii.”, scriu jurnaliștii de la Forbes Rusia.

Prima teorie: modelul Hodorkovski
Forbes a început să afle despre averea lui Putin printr-un studiu asupra miliardarilor ruși în 1997. Mai târziu, în 2002, publicația a publicat un articol al lui Hlebnikov, un profil al miliardarului în ascensiune Mihail Hodorkovski.

La acea vreme, compania Yukos a lui Hodorkovski reprezenta 17% din producția de petrol a Rusiei. La Kremlin, se credea că ea a avut o influență semnificativă. Averea personală a lui Hodorkovski era de 3,7 miliarde de dolari și era cel mai bogat om din Rusia. Unul dintre foștii săi angajați a fost cândva ministrul combustibilului și energiei, celălalt a fost adjunctul șefului de cabinet al lui Putin. În anul următor, averea lui Hodorkovski s-a dublat.

În octombrie 2003, Hodorkovski a fost închis pentru fraudă și evaziune fiscală, acuzații pe care le-a negat. Puțini s-au îndoit că Putin s-a aflat în spatele arestării, înghețării activelor și prăbușirii companiei lui Hodorkovski. Soarta miliardarului a devenit o lecție pentru alți oligarhi ruși. Și totuși rămâne întrebarea: cât de mult din averea lui Hodorkovski i-a revenit lui Putin?

Finanțatorul american Bill Browder, care a făcut afaceri mari în Rusia și se află în spatele legilor Magnitsky, urmărește această poveste de mulți ani. Este sigur că, după arestarea lui Hodorkovski, Putin a încheiat o înțelegere cu cei mai mari oligarhi ai țării. ”Îmi dai 50% din averea ta și îți las celelalte 50% – asta a fost afacerea”, spune Browder. ”Dacă nu ești de acord, el îți va lua 100% din avere și te va arunca în închisoare.” mai arăta ”acordul”.

Putin ar fi avut în 2017 peste 200 de miliarde de dolari

Pe baza acestei teorii, Browder a estimat în 2017 că Putin avea 200 de miliarde de dolari, o avere care l-ar fi făcut cel mai bogat om din lume la acea vreme. Calculul lui Browder a fost simplu: a adunat bogăția tuturor oligarhilor ruși și a împărțit-o la doi.

Petr Aven, care conduce cea mai mare bancă privată din Rusia și a cărui avere este estimată de Forbes la 4,8 miliarde de dolari, a confirmat această teorie. Aven i-a spus lui Robert Mueller în timpul anchetei privind amestecul în alegerile din 2016 că el este unul dintre cei 50 de oameni de afaceri ruși care se întâlnesc regulat cu Putin la Kremlin.

”Aven a spus că a luat aceste întâlniri în serios și a înțeles că orice sugestie sau critică făcută de Putin în timpul lor au fost ordine indirecte și că ar exista consecințe pentru Aven dacă nu le va respecta.”, a spus Mueller în raport.

A doua teorie: mafia

Un alt scenariu este că Putin își ajută prietenii și familia să se îmbogățească oferindu-le contracte guvernamentale sau afaceri. În schimb, conform teoriei, el primește bani în numerar sau acțiuni la companii. Această practică este similară cu o structură mafiotă în care acoliții sunt datori etern față de Putin. Ei fac treaba murdară, el primește o parte.

Potrivit economistului suedez Anders Aslund, autorul cărții Russian Clan Capitalism (2019), Putin a angajat membri ai familiei, prieteni din copilărie, gardieni de corp și alții pentru a-și păstra banii în siguranță. Potrivit acestuia, fiecare persoană are de la 500 de milioane la 2 miliarde de dolari, iar averea netă a lui Putin este de 100-130 de miliarde de dolari.

Printre prietenii lui Putin care au devenit extraordinar de bogați se numără fostul său partener de judo, Arkady Rotenberg, cu care joacă hochei și astăzi. Rotenberg a primit peste 7 miliarde de dolari în diverse contracte guvernamentale înainte de Jocurile Olimpice de la Soci. Banii erau destinați pentru orice, de la un contract de construcție a unei centrale electrice până la dezvoltarea stațiunilor de schi. Recent, Rotenberg, al cărui frate Boris și fiu Igor sunt și ei miliardari, a declarat că deține un complex imens de clădiri pe coasta Mării Negre, despre care liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a spus că este ”palatul lui Putin”.

”Cu cât ești mai bogat, cu atât ești mai dependent. Bogăția nu dă libertate, mai ales în Rusia. Se pot întâmpla atât de multe lucruri când ai prea mulți bani.”, spune economistul Aslund.

Ginerele lui Putin, îmbogățit peste noapte, apoi lăsat fără niciun sfanț
Mai este și Kirill Shamalov, fostul ginere al președintelui Federației Ruse. Shamalov a început să profite de legăturile sale de familie când a devenit consilier juridic șef la Gazprombank, una dintre cele mai mari instituții financiare din Rusia. Dar lucrurile au devenit și mai bune pentru el când s-a căsătorit în secret cu fiica lui Putin (acest fapt este negat de Kremlin).

După nuntă, Shamalov a cumpărat un pachet de 17% din acțiunile companiei petroliere Sibur de la un alt prieten al lui Putin, Ghenadi Timcenko. El a împrumutat banii de la Gazprombank, instituția responsabilă de două treimi din averea lui Putin, spune Aslund. Shamalov a devenit miliardar la vârsta de 34 de ani, la trei ani după nuntă. Căsătoria s-ar fi destrămat în 2016 sau 2017, iar Shamalov și-a pierdut averea și a fost forțat să-și vândă participația la Sibur.

Unul dintre cei mai apropiați prieteni ai lui Putin este violoncelistul Serghei Roldugin. S-au împrietenit în tinerețe la Sankt Petersburg, Roldugin i-ar fi prezentat-o lui Putin pe Ludmila Șkrebneva, femeia cu care acesta a fost căsătorit timp de 30 de ani.

OCCRP, într-o investigație din 2016 a Panama Papers, a legat numele lui Roldugin de o rețea de companii cu o cifră de afaceri de până la 2 miliarde de dolari, care deține active în valoare de 100 de milioane de dolari, scrie ziarul. Roldugin a declarat pentru The Guardian că banii provin din donații de la oameni de afaceri bogați pentru a cumpăra instrumente muzicale pentru studenții săraci.

A treia teorie: cacealma
Potrivit acestei teorii, Putin aproape că nu are bani. Vrea doar ca oamenii să creadă că este bogat pentru că asta îi dă greutate. Declarația sa financiară oficială, publicată anual de Kremlin, prezintă veniturile sale în 2020 la aproximativ 140.000 de dolari. Singurele bunuri pe care le declară sunt trei mașini, o remorcă și un apartament de 74 mp, un garaj de 18,5 mp și un apartament de serviciu de 148 mp, cu doua locuri de parcare.

Nici o colecție impresionantă de ceasuri scumpe sau ”Palatul lui Putin”, ca să nu mai vorbim de vastul ”portofoliu” de palate, iahturi și avioane, despre care se spune că le folosește ca președinte al Rusiei, nu apar în declarația sa de avere.

Unii observatori citează aceste capcane generoase ale puterii de stat ca exemplu pentru care Putin nu are nevoie de avere personală. ”Întreaga țară este la îndemâna lui”, a scris editorialistul Bloomberg Opinion Leonid Bershidsky în 2013. ”Putin trebuie doar să pocnească din degete, iar companiile de stat vor ceda active prietenilor săi la prețuri avantajoase. Este suficient ca el să șoptească, iar oameni de afaceri privați bogați vor interveni pentru o renovare de lux a reședinței prezidențiale.

La urma urmei, Putin s-ar putea să nu aibă nevoie de bani atâta timp cât pare să-i aibă puterea care îi poate aduce oricând bani. Acum Putin intimidează și amenință Ucraina. Se poate privi această teorie și spera că, în cele din urmă, amenințările lui sunt doar o cacealma.

Sursa: dcnews.ro

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.