SPIRITUALITATE

Ce NU e bine sa faci in VINEREA MARE

Vinerea Mare este ultima vineri dinaintea Paștelui și este una dintre cele mai importante sărbători religioase creștine. Această zi are o semnificație specială pentru că Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pentru a salva oamenii de păcate. Vinerea Mare face parte din cele trei zile de sărbătoare numite Triduum Sacrum, care includ Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare.

În această zi se țin obiceiuri și tradiții, iar credincioșii țin post negru în semn de respect și doliu pentru moartea lui Hristos. De asemenea, se ține slujba numită Ceasurile împărătești și Vecernia, în timpul căreia se face scoaterea Epitafului în mijlocul bisericii pentru închinare.

Vinerea Mare este o zi de mare doliu pentru creștinătate, iar denia Prohodului Domnului are loc în această seară. Femeile obișnuiesc să meargă la morminte unde aprind lumânări și îi plâng pe cei morți. Este o zi aliturgică, ceea ce înseamnă că nu se celebrează Sfânta Liturghie.

Simbolul acestei zile este coborârea de pe Cruce a lui Hristos și pregătirea trupului său pentru înmormântare. Scoaterea Epitafului în mijlocul bisericii reprezintă momentul în care trupul lui Hristos este pregătit pentru înmormântare. Această sărbătoare este una dintre cele mai importante sărbători creștine și este o ocazie pentru credincioși de a reflecta asupra sacrificiului făcut de Hristos pentru a salva oamenii de păcate.

Tradițiile și obiceiurile din Vinerea Mare includ o serie de practici specifice, unele mai vechi și mai puțin întâlnite astăzi. De exemplu, Epitaful purtat de preoți și ajutat de credincioși simbolizează trupul lui Iisus și este așezat pe masa altarului după slujbă, unde rămâne până la Înălțare. În dimineața acestei zile, oamenii afumă casa cu tămâie și o înconjoară de trei ori, iar în anumite zone se afumă pomii cu scopul de a-i feri de boli sau dăunători. Există tradiția că, dacă plouă în Vinerea Mare, va fi un an roditor, în timp ce absența ploii poate indica un an secetos.

În trecut, oamenii se scufundau în apă rece de trei ori în această zi pentru a fi sănătoși tot anul, iar alergarea desculț prin rouă înainte de răsăritul soarelui era considerată un obicei benefic pentru sănătate. În unele părți ale Moldovei, oamenii cred că mersul la frizer în Vinerea Mare îi va feri de boli și afecțiuni. În trecut, oamenii obișnuiau să plece de la biserică cu lumânările aprinse pe drumul spre casă, iar conform altor tradiții și obiceiuri, se spune că postul negru poate fi benefic pentru vindecarea bolilor de piele, iar cel care îl ține va fi sănătos tot anul. Este important să menționăm că în unele zone se consideră că în această zi nu este bine să te speli.

În ziua de Vinerea Mare există diverse tradiții și obiceiuri care sunt respectate de credincioși. Conform acestora, nu se coace nimic în această zi, nici pâine, nici cozonaci, pentru că se crede că gospodinele vor arde mâinile Maicii Domnului. De asemenea, nu se consumă urzici, deoarece se spune că Iisus a fost bătut cu ele, și nu se folosește oțet, deoarece buzele Mântuitorului au fost umezite cu el.

Conform tradițiilor, în Vinerea Mare nu se sacrifică animale, iar gospodinele nu roșesc ouă și nici nu fac pregătiri pentru ziua de Paște. Agricultorii nu trebuie să lucreze sau să semene nimic pe câmp în această zi, deoarece se crede că nu va crește. De asemenea, conform obiceiurilor, nu este bine să coși, să speli sau să faci curățenie în Vinerea Mare.

Unele persoane cred că nu este bine să mergeți la frizer în această zi, deoarece există riscul să pierdeți pe cineva drag, conform superstiției. În concluzie, există multe tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare, care sunt respectate de credincioși pentru a onora moartea și suferința lui Iisus.

Vezi si – Ce să NU faci in Joia Mare

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.