JUSTITIE

Ce pensie iau „în mână”, cât şi în ce condiţii muncesc grefierii. Voi ce parere aveti?

Circa două sute de grefieri au protestat, marţi, pe treptele Curţii de Apel Bucureşti, unde au cerut legislativului şi executivului să renunţe la proiectul de lege privind eliminarea pensiei de serviciu în cazul personalului auxiliar din Justiţie. Un magistrat nu poate face de unul singur actul de justiţie, spun grefierii, şi arată că, uneori, ei stau până la 72 de ore la serviciu.

„Adevărul” a stat de vorbă cu un grefier care a dezvăluit şi câţi bani ar putea lua la pensie. Grefierii continuă protestul început de reprezentanţii personalului auxiliar din justiţie încă din decembrie 2019, atunci când au sistat activitatea pentru doar două ore. Ulterior, grefierilor li s-au alăturat şi magistraţii începând cu săptămâna trecută, iar acum activitatea în instanţe este aproape paralizată, deoarece se judecă doar cauzele urgente cu arestaţi.

Ştefania Teleman, grefier-şef şi reprezentantă a unui sindicat al personalului auxiliar din Justiţie, a explicat pentru Adevărul ce urmăresc grefierii prin această formă de protest.

„Speranţa noastră este să se renunţe la acel proiect de lege privind eliminarea pensiei de serviciu. Subliniez: de serviciu, nu specială cum se tot spune prin mass-media. Legat de pensia de serviciu, aş vrea să fac o precizare. Se vehiculează în spaţiul public faptul că pensiile de serviciu ne-au fost date de către PSD. Aş vrea să fac trimitere în istorie, să ne întoarcem un pic la epoca lui Cuza, care a instituit pentru prima dată un statut special judecătorului şi grefierului. Ghinionul nostru e că noi încă mai ştim să citim. Aceste pensii pentru judecători şi pentru grefieri, de-a lungul timpului, au existat. Ele au fost eliminate undeva în perioada comunistă, când s-a dorit ca toţi să fim egali. Din păcate, nu suntem toşi egali”, a declarat, ironic, Ştefania Teleman.

Grefiera spune că speră ca parlamentarii să înţeleagă că pensia nu este un beneficiu, un lux pe care diverse partide l-au acordat presonalului auxiliar din Justiţie, ci sunt „nişte contraprestaţii pentru interdicţiile şi incompatibilităţile” pe care ei le au, instituite tot prin lege, tot de către Parlament.

„Legat tot de pensiile de serviciu aş vrea să subliniez faptul că odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei de plafonare în septembrie 2017, inclusiv pensiile grefierilor au fost plafonate la nivelul ultimului salariu. În fapt, pensiile sunt mai mici decât ultimul salariu. Media pensiilor din sistemul de justiţie în ceea ce îi priveşte pe grefieri este de 4.300 (n.r. – de lei), pe acolo se ridică cifra. Dacă asta este o pensie nesimţită după minim 25 de ani de profesie…Minim! Eu la acest moment am 33 de ani de când sunt grefier”, a spus Ştefania Teleman.
Grefiera a dat detalii şi despre condiţiile în care munceşte ea şi colegii ei.

„Dacă vorbim de condiţiile de muncă, am vrea să le spunem justiţiabililor şi tuturor celor care ne ascultă faptul că noi nu avem un program de lucru. Programul nostru de lucru începe la ora 8 dimineaţa şi se termină când se termină. Sumtem prezenţi la serviciu indiferent că este sărbătoare legală sau religioasă, indiferent că este zi sau noapte. Atunci când este nevoie, noi ne prezentăm la serviciu. Uneori stăm şi câte 72 de ore la serviciu. Asta este o chestie pe care lumea nu are de unde să o ştie, noi suntem undeva în nişte birouri, nu ne vede nimeni. În schimb, munca noastră se vede. Chiar şi acel portal al instanţelor judecătoreşti (n.r. portal.just.ro) este gestionat tot de către grefieri. Tot ceea ce vedeţi acolo să ştiţi că sunt informaţii pe care grefierii le introduc”, a declarat grefierul-şef.

Întrebată dacă grefierii au obţinut ce au dorit în 2009, atunci când ei şi magistraţii au întrerupt activitatea pe perioadă nedeterminată, tot ca acum, nemulţumiţi la vremea respectivă de tăierea unor sporuri, grefiera-şefă a răspuns:

„Noi atunci am fost cei sacrificaţi. Este de notorietate că după momentul 2009, în 2010 pensiile de serviciu ale grefierilor au fost eliminare, ale magistraţilor nu. Pe de altă parte, plafonarea care acum nouă ne este aplicată, magistraţilor nu le este aplicată . Aş vrea să precizez faptul că nu este o critică pe care o facem magistraţilor. Nicidecum, până la urmă statutul acesta nu şi l-au dat singuri. Tot Legiuitorul a decis că aşa este bine. Magistratul nu poate să facă singur actul de justiţie. Până la a ajunge în sala de judecată sunt multe alte lucruri pe care le face grefierul . Dincolo de faptul că s-a pronunţat o hotărâre – bună, rea, nu ne poate fi imputată nouă sub nicio formă – ea trece prin mâna grefierului. Nesemnarea hotărârii de către grefier duce la nulitatea ei”.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.