ECONOMIC

Ce pensii încasează foştii preşedinţi ai României

pensii

Fostul preşedinte Traian Băsescu a încasat deja prima pensie de 2.600 de lei. La aceasta se adaugă indemnizaţia pentru funcţia supremă, de 5.000 de lei. Venituri similare încasează şi ceilalţi doi foşti preşedinţi, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu. Sociologii spun că un fost preşedinte ar trebui să câştige mai mult

În ziua în care a împlinit 63 de ani, pe 4 noiembrie 2014, Traian Băsescu a intrat oficial în rândul pensionarilor.

Potrivit informaţiilor din ultima declaraţie de avere a lui Traian Băsescu, postată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, pe lunile noiembrie şi decembrie, acesta a încasat 5.166 de lei.

Astfel, pentru munca de ofiţer de marină, dar şi de ministru al Transporturilor şi primar al Capitalei, Traian Băsescu s-a ales cu o pensie lunară de 2.583 de lei.

Însă venitul total de pensionar al lui Traian Băsescu se va ridica la circa 7.600 de lei, prin aplicarea cumulului de venituri. Asta pentru că în calitate de fost şef al statului, Traian Băsescu are dreptul la o indemnizaţie de 5.000 de lei pe lună.

Drepturile foştilor şefi de stat

Potrivit Legii 406/2001, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată preşedintelui României în exerciţiu.

Alte drepturi stabilite de lege sunt folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar, pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază.

Ce spun analiştii

Sociologul Mircea Kivu e de părere că pensia unui preşedinte ar trebui să fie mai mare şi să îi asigure acestuia un trai decent, având în vedere responsabilitatea pe care a purtat-o pe umeri. „Întrebarea ar fi următoarea: este normal ca un preşedinte să fie plătit cu 1.500 de euro, aşa cum se întâmplă la noi? Asta în condiţiile în care ca şi manager de companie multinaţională ar câştiga de trei-patru ori mai mult“, a declarat sociologul.

Acesta susţine că, la noi, salariile demnitarilor sunt mici comparativ cu cele din alte state. „Ce e drept, au şi multe alte beneficii – casă de protocol, indemnizaţii de călătorie, cheltuieli de protocol. Acea indemnizaţie pe care o primesc foştii şefi de stat mi se pare, însă, decentă“, a completat Mircea Kivu.

Şi Mariana Câmpeanu, fostul ministru al Muncii, spune că pensia obţinută de Traian Băsescu este relativ mică.

Schimbările din Legea pensiilor

În 2010, când Legea pensiilor a fost modificată, autorităţile au creat confuzie în rândul românilor care nu mai ştiau cu exactitate cum se calculează pensia pe care urmează să o încaseze. Un factor important este valoarea punctului de pensie (Vpp), punctajul mediu anual (Pma) este un alt factor important, cuantumul pensiei fiind determinat de înmulţirea celor două.

Potrivit legii, stagiul de cotizare complet pentru un bărbat este de 35 de ani, iar vârsta normală de pensionare de 65 de ani. În ceea ce priveşte femeile, stagiul de cotizare al acestora este de 28 de ani, însă până în 2030 va fi egal cu cel al bărbatului, cu excepţia vârstei de pensionare, care a fost stabilită la 63 de ani.

Ce locuinţă de protocol va primi Traian Băsescu

Regia Autonomă Administraţia Protocolului de Stat i-a transmis lui Traian Băsescu o listă cu şapte case pe care să le utilizeze ca reşedinţă, printre care apartamentul din Bulevardul Prezan, unde l-a avut ca vecin pe Adrian Năstase, şi două vile în Snagov. La rândul lor, reprezentanţii Guvernului susţin că Băsescu a refuzat unele dintre casele ce i-au fost propuse, iar pentru altele nu a răspuns.

Veniturile foştilor preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu

Foştii şefi de stat ai României, care primesc pensie de la statul român pentru funcţia supremă deţinută, sunt, alături de Traian Băsescu, Regele Mihai, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu.

Veniturile de la stat ale lui Ion Iliescu au variat destul de mult în ultimii ani. Astfel, pe tot parcursul anului 2007, fostul şef al statului a încasat din pensie 33.000 de lei, la care s-a adăugat indemnizaţia pentru funcţia supremă, de 55.600 de lei.

Un an mai târziu, veniturile realizate din pensie de Ion Iliescu au crescut la 47.000 de lei. La fel de spectaculos a crescut şi indemnizaţia de fost preşedinte, care a ajuns la 63.974 de lei.
Criza care a lovit în veniturile bugetarilor a lovit şi în pensionari. Astfel, în 2010, Ion Iliescu a primit o pensie mai mică cu aproximativ 15%. Veniturile sale în acel an s-au cifrat la circa 9.000 de lei pe lună.

Pensie de profesor universitar

La rândul lui, pentru activitatea sa de profesor universitar şi rector al Universităţii Bucureşti, Emil Constantinescu are o pensie de circa 3.000 de lei pe lună. Bineînţeles, la aceste venituri se adaugă indemnizaţia pentru mandatul de la Cotroceni.

Potrivit unor date publicate pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale privind situaţia veniturilor angajaţilor de anul trecut, fostul şef de stat a încasat lunar 5.060 de lei. Astfel, Emil Constantinescu a cumulat de la stat venituri totale de circa 8.000 de lei pe lună.

Indemnizaţia de 5.060 de lei o mai primeşte şi Regele Mihai.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

One thought on “Ce pensii încasează foştii preşedinţi ai României

  • retardu de Mihai de ce sa primeasca? toti bosorogii senili au pensii de nu au ce face cu ei luate la misto. ca sa iei pensie trebuie sa produci ceva inainte ca sa ai de unde primi. indemmnizatie de fost sef al statului maxim 5 ani sau nimic. Au produs cu ardoare si mandrie o crestere negativa cat si cresterea deficitului bugetar. felicitari

    Răspunde

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.