OPINII

Ce i s-a întâmplat unui naș de botez după ce a refuzat să plătească taxa de protecție divină

botez

Vă voi spune o poveste proaspătă şi reală. Este o întâmplare din data de 15 octombrie 2016, de la botezul la care am fost naşi, la biserica Sf. Nicolae din cartierul Scheii Braşovului. Slujba a fost ţinută de preotul Vasile Prodea.

Eu şi soţia mea nu aveam deloc experienţă în ale năşitului. Am ales să botezăm băieţelul unor prieteni apropiaţi şi aveam mari emoţii. Am aşteptat ziua asta cu mare nerăbdare.

Mai întâi, să fac o scurtă introducere. În vara anului trecut, la aceeaşi biserică, ne-am botezat fetiţa. Am făcut programarea cu câteva luni înainte, am achitat din timp cei 150 de lei solicitaţi de preot, primind în schimb o chitanţă emisă de biserică. Botezul a decurs normal. Mai puţin ieşit din tipar a fost finalul. Naşul a fost chemat de preot pentru a rezolva ultima ecuaţie înainte de petrecere, o ecuaţie a cărei rezolvare preotul a vazut-o cam aşa: 200 lei pentru preot + 200 lei pentru cantor = 400 lei pentru serviciile prestate. Naşul fetiţei noastre mai fusese pus în acestă postură şi nu mai avea de gând să plătescă suma asta, mai ales ca deja achitaserăm 150 de lei. Aşa că a găsit o altă rezolvare: 200 lei pentru preot + 200 lei pentru cantor = 50 lei. Cu uimire, preotul a acceptat replica: Părinte, nu am mai mulți bani… , dar şi suma de 50 de lei.

Din acea zi, parcă am înţeles că miturile în care preoţii iţi cer bani în plus, fără motiv, pot fi contrazise.

Și acum, povestea mea ca naş:

Pentru botezul de pe 15 octombrie am reușit sa facem programarea ceremoniei tot la biserica Sfântul Nicolae din Scheii Brașovului, cu două săptămâni înainte. Soţia mea a fost acolo, a vorbit cu preotul paroh Vasile Prodea și a plătit taxa cerută: doar 50 de lei de data asta. A primit în schimb o chitanţă pe care era scrisă data şi ora botezului:  15 octombrie, ora 14:00. Alt preot, alta taxă. Uite că parintele ăsta mai în vârsta este mai rezonabil, ne-am zis noi.

Nu a durat mult și a venit și ziua botezului.  M-am trezit cu o senzație ciudată. Toată dimineaţa m-am fâstâcit: să o întreb pe nevastă-mea daca a confirmat cu preotul programarea botezului? Nu am reușit să o fac decât în momentul în care ne îndreptam spre biserică. Raspunsul ei a fost foarte precis: Nu am reconfirmat, dar este clar. Au scris și în programarea lor și pe chitanța noastră. Deci este ok. Scot chitanţa din buzunar și o verific. Așa este.

CITESTE RESTUL ARTICOLULUI AICI

 

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

2 comentarii la „Ce i s-a întâmplat unui naș de botez după ce a refuzat să plătească taxa de protecție divină

  • Eu stiu ca biserica este lacasul domnului si daca o familie aduce un copil acolo ca sa fie trecut in randul crestinilor asta trebuie facuta gratis si ca cel mai bine ar fi sa existe o cutie pentru recunostinta fata de biserica fara taxe impuse de cineva asa ca indiferent daca nasii au vreun interes sau nu an cazul botezari unui copil intro religie preotii ar trebui sa se bucure ca a mai castigat un crestin ca de nam fi noi crestinii ei ce ar face preotii deoarece noi TRAIM CUM PUTEM SI FARA EI DAR EI FARA NOI CE AR FACE AR MURI DE FOAME saracuti de iei preoti bogati se mai mira ca dece nu mai vine oamenii la biserica, simplu din cauza preotilor falsi avari si nesuferiti.

    Răspunde
  • Foarte urat din partea preotului. Am trecut si eu printr-o experienta asemanatoare doar ca am avut noroc de un preot la polul opus fata de cel din povestea de mai sus. Mai exact mi-a spus ca nu trebuie sa dam nimic dar daca vrem sa dam ceva sa dam cat putem. Credeti-ma pe cuvant ca am dat mai mult decat era necesar si am dat din inima. Nu am spus asta sa ma laud pe mine. Vreau doar sa va arat ca exista si preoti cu frica lui dumnezeu. Preoti care nu vad biserica ca pe o sursa de imbogatire . Cat despre comentariile domnului Ion Belodedici pot doar sa spun ca nu sunt deloc de acord cu dansul. In primul rand limbajul nu e potrivit pt a se adresa unei alte persoane, indiferent daca o cunoaste sau nu.Pe langa problemele de limbaj mai observ si cateva pb de gramatica. Poate chair si pb cu tastatura. Ma rog nu e treaba mea sa judec pe altii doar ca mi se pare un pic deplasat. Sper doar ca inaintarea in varsta precum si bunul dumnezeu sa-i dea intelepciune si puterea de a-si intelege semenii. Concluzia povestii de mai sus e numai una. Si ar fi bine sa ajunga si la urechile preotului calic. Daca dumnezeul lui e asa scump poate ca ar fi bine ca unii din pacatosi sa-si indrepte sufletul catre alti dumnezei mai pe buzunarul lor. Nu stiam ca a devenit asa un lux sa crezi in dumnezeu. Poate ar fi bine sa-i lasam pe ei cu bisericile lor multe, cu masinile de sute de cai putere si cu hainele aurite si sa mergem sa ne rugam la marginea unei paduri, pe malul unui lac sau la umbra unui copac. Pt ca daca dumnezeu e peste tot atunci de ce nu ne putem ruga oriunde?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.