Ce să NU faci in Joia Mare
CE NU SE FACE IN JOIA MARE
În perioada Săptămânii Patimilor, credincioșii creștin-ortodocși își reamintesc, pas cu pas, drumul parcurs de Iisus Hristos în procesul mântuirii omenirii și al înfrângerii morții, drum care atinge punctul culminant în evenimentul crucial al creștinismului: Învierea. Joia Mare este cunoscută și sub numele de Joia celor 12 Denii sau Joia Neagră.
În conformitate cu credința creștin-ortodoxă, în această zi se amintește momentul în care Mântuitorul a spălat picioarele ucenicilor, îndemnându-i la smerenie. Tot în această zi, ouăle sunt vopsite în roșu, iar în Sâmbăta Mare se coace pasca și cozonacul.
După ce în primele două zile ale Săptămânii Patimilor, atenția credincioșilor este concentrată asupra ultimelor învățături ale lui Iisus Hristos înainte de răstignire, iar în ziua de miercuri, Mântuitorul este vândut fariseilor și cărturarilor de către un apropiat care voia să-l ucidă pentru 30 de arginți. De aici și faptul că miercuri este declarată zi de post, alături de vineri, ziua în care Iisus a fost răstignit. În Joia Mare, patru evenimente sunt celebrate: spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina Domnească în care este instituită Taina Împărtășaniei (Euharistia), rugăciunea din Grădina Ghetsimani și prinderea Domnului de către cei care voiau să-l ucidă.
Joia Mare este o zi importantă din Săptămâna Patimilor, fiind închinată amintirii a patru evenimente deosebite din viața lui Iisus: spălarea picioarelor ucenicilor, cina cea de taină, rugăciunea din Grădina Ghetsimani și începutul patimilor. Spălarea picioarelor are caracter purificator și arată smerenia, iar Cina cea de taină este momentul când Iisus le arată ucenicilor cum urmează să fie jertfit prin folosirea vinului și a pâinii. În slujba din Joia Mare se citesc cele 12 evanghelii al patimilor Mântuitorului, iar procesiunea religioasă cuprinde Denia și Vecernia care sunt unite cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.
În această zi există și tradiții și obiceiuri specifice în gospodării, precum înroșirea ouălor, pregătirea cozonacilor și pascei, dar și interdicția de a consuma oțet și urzici, considerate simboluri ale suferinței lui Iisus pe cruce. Femeile nu au voie să spele haine în Joia Mare, ultima zi în care puteau face asta fiind Miercurea Mare.
În Săptămâna Patimilor, care este ultima săptămână a Postului Mare și săptămâna de dinainte de Paște, credincioșii sunt îndemnați la post, rugăciune și spovedanie pentru curățarea spirituală și smerenie. Caracteristica esențială a acestei săptămâni sunt Deniile, iar Săptămâna Mare se încheie în Sâmbăta cea Mare, înainte de Paște.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: