GENERALNOUTATI

Ce sanctiuni risca Romania daca nu primeste numarul de „refugiati” stabilit de Uniunea Europeana

terorist2

Menţinerea României pe o poziţie inflexibilă în privinţa cotelor de distribuţie a refugiaţilor în statele membre ale UE ar putea atrage şi sancţiuni ale Bruxelles-ului. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, susţine că o ţară care din motive obiective nu poate prelua refugiaţi ar putea plăti o compenaţie financiară de 0,002% din PIB. Asta ar însemna aproape 3.000.000 de euro. „Dar şi acest element este supus discuţiei şi negocierii statelor membre”, a comentat el.

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi, că anunţul Comisiei Europene privind cotele de refugiaţi reprezintă o propunere care va fi negociată în Consiliul JAI. El a adăugat că în acest moment nu sunt prevăzute sancţiuni pentru statele care nu pot primi refugiaţi, conform cotelor, însă există o discuţie privind o compensaţie financiară de 0,002% din PIB. La un produs Intern Brut de aproape 150 de miliarde, compensaţia ar fi e 3.000.000.

Aurescu a precizat că, aşa cum au declarat premierul şi preşedintele, România nu poate primi un număr mai mare de refugiaţi decât capacitatea sa, insistând asupra faptului că planul Comisiei Europene conţine propuneri, iar aceste propuneri vor fi discutate la nivelul instituţiilor europene, un prim pas fiind discuţiile din cadrul Consiliului JAI care va avea loc luni, 14 septembrie.

„Propunerile Comisiei sunt doar propuneri, ele sunt negociate, discutate, se convine asupra lor de către statele membre. Primul pas în acest proces de negociere se desfăşoară pe 14 septembrie, la Consiliul extraordinar Justiţie şi Afaceri Interne”, a declarat Aurescu.

Ministrul a afirmat că acestea vor fi analizate în şedinţa CSAT, care va avea loc săptămâna viitoare.

„Analiza propunerilor pe care Comisia Europeană le-a făcut în cursul zilei de ieri, atât a celor care au fost incluse în discursul preşedintelui Comisiei şi cele care fac parte din pachetul care a fost înaintat spre luare în considerare de către statele membre, urmează să reprezinte baza pentru mandatul care va fi stabilit de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, prin urmare este vorba despre o poziţie consolidată a statului român. (…) Din perspectiva României, aşa cum spunea şi primul ministru în luările de poziţie din zilele trecute, un stat nu poate să primească mai mult decât are capacitate efectivă de a primi şi de a integra social din aceste cifre de refugiaţi”, a mai declarat ministrul.

Întrebat de jurnalişti dacă România riscă sancţiuni în cazul în care nu va respecta cota de peste 6000 de refugiaţi, ministrul a spus: „Eu nu am văzut în discursul sau planul preşedintelui CE menţionându-se sancţiuni. Există o idee în planul care a fost înaintat ieri ca statele care nu pot prelua momentan, e vorba despre o perioadă care este acolo indicată, de 12 luni, refugiaţi pe teritoriul lor din motive obiective, să plătească o compensaţie financiară de 0,002% din PIB, dar şi acest element este supus discuţiei şi negocierii statelor membre.Statele”.

Aurescu a mai spus că refuză să facă speculaţii legate de evoluţia discuţiilor în cazul în care JAI decide că vor fi impuse cote obligatorii.

Poziţie tranşantă a lui Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că mandatul României va fi să nu accepte cote obligatorii de refugiaţi, adăugând că nu este oportun şi nu este o soluţie să fie stablite astfel de cote şi că este nemulţumit de anunţul Comisiei Europene.

Şeful statului a precizat că a discutat joi cu ministrul de interne care va participa la Consiliul JAI, care va avea loc luni, 14 septembrie, iar „mandatul lui este să nu declare adeziunea noastră pentru cotele obligatorii”.

În opinia preşedintelui, cotele obligatorii „calculate într-un mod foarte birocratic”, fără consultare, nu vor rezolva problema imigranţilor, iar un astfel de proiect ca cel prezentat de CE nu era necesar „în această fază”.

„Aici nu vorbim de cifre. Este vorba de oameni, şi nu de piese care trebuie numărate, vorbesc de imigranţii care vin în Europa. În al doilea rând, este vorba de o solidaritate europeană, iar România şi-a declarat-o nu doar prin vorbe, ci şi prin oferta de a primi un număr mare, pentru noi, de refugiaţi, ceea ce nu considerăm că este o soluţie sau oportun să vorbim de cote obligatorii, calculate într-un mod foarte birocratic, contabiliceşte, aş putea spune, fără a consulta statele membre”, a conchis Iohannis.România s-a angajat să preia 1785 de refugiaţi, însă CE a atribuit Bucureştiului o cotă de 6.351.

Ungaria ia în calcul declararea stării de urgenţă

Între timp, confruntaţi cu un val masiv de refugiaţi, Ungaria ia în calcul declararea stării de urgenţă. Propurerea a fost făcută de ministrul de Interne şi va fi discutată la viitoarea şedinţă de guvern, programată marţea viitoare, a declarat Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban.

Potrivit oficialului ungar, infracţionalitatea organizată şi riscurile teroriste sunt în creştere în Ungaria.

În plus, Lazar a explicat că termenul pentru finalizarea construcţiei gardului metalic la frontiera Ungariei cu Serbia este 15 septembrie.

Austria suspendă legăturile feroviare cu Ungaria

Ţară de tranzit spre vestul Europei, Austria a suspendat legăturile feroviare cu Ungaria, întrucât trenurile nu mai fac faţă afluxului de refugiaţi. Decizia a fost anunţată de compania naţională a căilor ferate austriece, O-BB.

În plus, societatea O-BB a solicitat persoanelor fizice şi companiilor de transport care folosesc autocare să înceteze să transporte refugiaţi către gări. „Marele aflux de persoane, combinat cu numărul important al celor care aşteaptă deja în gări pentru a-şi putea continua călătoria, excede capacităţile feroviare disponibile”, a precizat O-BB în comunicatul în care menţionează că nu va mai trimite noi garnituri de tren în Ungaria.

VEZI SI: REACTIA lui Viktor Orban despre refugiati: Sa se intoarca de unde au venit

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

One thought on “Ce sanctiuni risca Romania daca nu primeste numarul de „refugiati” stabilit de Uniunea Europeana

  • Bai, baieti, la cat ati furat voi timp de 25 de ani va cramponati pentru 3 milioane de euro ? Sa-i dati voi ,astia care "conduceti" tara cum vor muschii vostrii, dar nu din bugetul tarii , ci din "spagile" pe care le-ati luat …

    Răspunde

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.