MEDICAL

Ce se intampla cu creierul celor ce s-au apucat de fumat din adolescenta

cum-poti-sa-ti-ajuti-copilul-adolescent-sa-se-lase-de-fumat-400

Un studiu recent arata ca adoptarea inca din adolescenta a obiceiului de a fuma este asociata cu „subtierea” scoartei cerebrale.

Cu cat o persoana are la activ o perioada mai lunga de fumat, cu atat are mai putina materie cenusie intr-o arie cerebrala asociata cu luarea deciziilor si cu atat ii este mai dificil sa renunte la tigari, arata studiul cercetatorilor de la UCLA, primul de acest tip din domeniu.

Acestia au scanat creierele a 42 de persoane, de ambele sexe, cu varsta cuprinse intre 16 si 21 de ani. O parte dintre ei nu fumasera niciodata iar altii fumat in media 6-7 tigari zilnic.

Cu cat un tanar fumase mai mult, cu atat era mai subtire o portiune din emisfera dreapta a creierului, numita insula (sau cortexul insular). Aria respectiva este asociata cu luarea deciziilor si cu sentimentul de incredere si este, in mare parte, responsabila de ceea ce numim intuitie.

Aceasta este foarte sensibila la nicotina si este conectata cu alte arii cerebrale, imicate in aparitia „poftelor” subite si intense si in capacitatea de a controla dorinta de a fuma.

Nu se stie cu exactitate insa, in acest moment, daca aceste caracteristici observate la nivelul creierului sunt cauzate de fumat, sau daca relatia este inversa: un cortex insular mai subtire ii face pe cei ce au aceasta particularitate sa fie mai predispusi sa se apuce de acest viciu.

Rezultatele publicate de cercetatori in jurnalul Neuropsychopharmacology, au descirs descoperirile drept „socante”. Acestia au fost extrem de surprinsi sa descopere asemenea modificari cerebrale la tineri si afirma ca aceste observatii ar putea explica din ce cauza persoanele care au inceput sa fumeze in adolescenta le este atat de greu sa se lase de fumat.

Articol tradus de M.W. – sursa: Mail Online

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.