MEDICALNOUTATI

Ce trebuie sa stim despre depresie?

depresia

Depresia este o afectiune psihica intalnita tot mai frecvent azi, in randul indivizilor indiferent de varsta , de la individul tanar pana la cel in varsta. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca, pana in anul 2020, aceasta afectiune va fi cauza principala a dizabilitatii.

De multe ori bolnavii sufera in tacere, fara a sti ce se intampla cu ei, crezand ca este vorba doar de o „stare mai proasta ” pe care o va depasi, evitand sa mearga la medic. Din aceasta cauza boala ramane nediagnosticata.

Boala apare frecvent in anii tineretii, uneori debutand chiar din copilarie. Unele studii arata ca 50% dintre indivizi care sufera de depresie au varsta cuprinsa intre 20 si 50 ani. Boala este mai frecventa la femei decat la barbati. De asemenea, pesoanele introvertite, cat si cele perfectioniste sunt mai predispuse la depresie, la fel, sunt predispusi la depresie artistii si persoanele creative.

Cauzele depresiei: evenimente traumatice traite in copilarie; conflictele din familie: expunerea permanenta la violente fizice si verbale; divortul sau moartea unui membru din famile; catastrofele naturale; consumul de droguri; saracia, somajul si grija pentru ziua de maine. Stresul este un factor declansator al depresiei.
Pe langa aceste cauze psihosociale, mai exista si cauze determinate de modificarile aparute in concentratia unor substante din creier ( un dezechilibru chimic in creier).

Simptomele depresiei: oboseala cronica; agitatie sau, dimpotriva, lentoarea miscarilor, lentoarea in gandire si vorbire; dureri articulare si de spate, de cap, de stomac; tulburari de apetit; lipsa libidoului; tulburari ale memoriei; diminuarea capacitatii de concentrare, tulburari de somn, lipsa interesului pentru orice activitate , care in trecut ii facea placere; stare permanenta de tristete; pesimisml; aparitia „gandurilor negre” legate de sinucidere etc.

Cand apar aceste simptome, individul trebuie sa ceara neaparat ajutorul unui specialist, deoarece exista riscul de suicid. Cu ajutorul medicatiei antidepresive si psihoterapiei, individul se pote vindeca.

Cum sa luptam cu depresia: trebuie eliminati sau, cel putin diminuati, factorii streanti; o preocupare mai mare pentru activitatile care il calmeaza pe individ si ii fac placere; a se evita evenimentele triste sau neplacute; a se evita consumul de alcool si droguri; individul trebuie sa-si reamintesc de lucrurile valoroase din viata lui, pentru care trebuie sa lupte; a se evita izolarea de familie sau prieteni; increderea in medicul psihiatru si tratament.

VEZI SI: Stresul si rolul sau in viata nostra

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.