Cele mai bune thrillere din toate timpurile. Top 10 filme care ne dau fiori reci
Recent, site-ul collider.com a alcătuit un clasament al celor mai bune 30 de filme din genul thriller realizate vreodată. Iată ce titluri au ocupat primele cinci locuri – după trecerea în revistă a unor clasice ca „Vertigo” și „Psycho”, ajungând la mai recentele „Se7en” și „Parazit” – și care sunt motivațiile autorilor textului.
1) Fălci / Jaws (1975)
Regia: Steven Spielberg
Cu: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss, Lorraine Gary
Niciun thriller nu ar putea întrece capodopera „Fălci”, regizată de Steven Spielberg, despre trei bărbați care pornesc cu o barcă minusculă să ucidă un rechin uriaș, de aproape trei tone. Mizele sunt bine precizate din timp, filmul petrece apoi o bună bucată de vreme familiarizându-ne cu protagoniștii, iar a doua jumătate a sa ne duce încordarea către limite nebănuite, pe parcursul urmăririi rechinului.
Talentul lui Spielberg de-a construi suspansul a transformat „Fălci” într-unul dintre cele mai mari succese din istoria filmului. Producția a fost recompensată cu trei premii Oscar (pentru montaj, sunet și pentru cea mai bună coloană sonoră, semnată de John Williams), un Glob de Aur (tot pentru coloana sonoră) și șase nominalizări la BAFTA.
2) Psycho (1960)
Regia: Alfred Hitchcock
Cu: Anthony Perkins, Janet Leigh, Martin Balsam, Vera Miles, John McIntire
Când vine vorba despre capodopere hitchcockiene, „Vertigo” și „Psycho” sunt întotdeauna umăr la umăr, fiind considerate pe larg cele mai strălucite două producții din vasta filmografie a uriașului cineast. Totuși, chiar dacă „Vertigo” poate fi considerat mai puternic și mai spectaculos din punct de vedere vizual, șocantul și palpitantul „Psycho” tinde să rămână cel mai surprinzător film al maestrului.
Chiar dacă astăzi marile surprize ale poveștii sunt atât de cunoscute și analizate încât s-ar putea să nu-i mai surprindă pe majoritatea spectatorilor contemporani, oricine vede sau revede filmul îi poate admira tehnica impecabilă și poate observa detaliile mânuite cu artă de Hitchcock pentru a prefigura și a construi suspansul în modul său memorabil. „Psycho” a zguduit, la vremea sa, întreaga industrie cinematografică americană, redefinind genul thriller.
Filmul a primit un Glob de Aur pentru cea mai bună actriță în rol secundar – Janet Leigh – și a fost nominalizat la patru premii Oscar (pentru cel mai bun regizor, actriță în rol secundar – Janet Leigh, imagine și scenografie).
3) Tăcerea mieilor / The Silence of the Lambs (1991)
Regia: Jonathan Demme
Cu: Anthony Hopkins, Jodie Foster
Producția care îl are drept protagonist pe teribilul Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) antrenând-o pe Clarice Starling (Jodie Foster) ca să poată prinde un criminal în serie mai periculos decât el însuși a rămas în istoria filmului prin nenumărate atuuri. Totuși, cele mai importante dintre ele ar fi interpretările emblematice ale lui Anthony Hopkins și Jodie Foster, scenariul aproape perfect, ritmul care nu slăbește niciodată, imaginea excelentă și cele câteva detalii greu de uitat dezvăluite în cea de-a doua parte. Este exemplul de thriller perfect, devenit între timp clasic.
Cinci premii Oscar (pentru cel mai bun film, regie, actor în rol principal – Anthony Hopkins, actriță în rol principal – Jodie Foster și scenariu adaptat) și un Glob de Aur (pentru cea mai bună actriță la categoria dramă – Jodie Foster).
4) Parazit / Parasite (2019)
Regia: Bong Joon Ho
Cu: Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Choi Woo-sik, Jo Yeo-Jeong
Filmul coreeanului Bong Joon Ho, care a măturat toate premiile mari ale industriei cinematografice în 2020, a devenit deja, de la apariție, unul dintre cele mai reușite filme ale tuturor timpurilor. O poveste despre diferențele de clasă și despre tarele sistemului, „Parazit” are un impact cu atât mai mare cu cât evită să-și transforme personajele în caricaturi sau stereotipuri monstruoase, ceea ce face vizionarea sa mult mai captivantă.
Modul uluitor în care o familie reușește să se insinueze în viața alteia evoluează spre un final absolut memorabil, reușind pe parcurs să amuze, să înduioșeze, să provoace și să emoționeze, bifând mai toate căsuțele pe care un spectator și le-ar putea dori vreodată de la un film.
„Parazit” a reușit performanța de-a câștiga, simultan, premiul Oscar pentru cel mai bun film și pentru cel mai bun film străin, dar și statueta pentru cel mai bun regizor și pentru scenariu original, Palme dʼOr și Globul de Aur pentru cel mai bun film străin.
5) Vertigo (1958)
Regia: Alfred Hitchcock
Cu: James Stewart, Kim Novak, Barbara Bel Geddes
Nu doar unul dintre cele mai bune filme ale lui Alfred Hitchcock, ci și unul dintre cele mai strălucite ale cinematografiei din toate timpurile, „Vertigo” este un thriller revoluționar și atemporal. Povestea detectivului care preia un caz aparent simplu, dar se îndrăgostește maladiv de femeia misterioasă din centrul său este construită laborios de Hitchcock, revizitând numeroase teme și idei din operele sale anterioare. Un film hipnotic, care ne atrage indescriptibil chiar și în scenele în care aparent nu se întâmplă nimic și care se construiește și reconstruiește până la finalul memorabil, enigmatic și tulburător.
Filmul a fost nominalizat la Oscar pentru cea mai bună scenografie și cel mai bun sunet în 1959.
Subiectiv, ca toate clasamentele, articolul publicat de collider.com situează pe următoarele locuri – până pe a zecea poziție – filme ca superbul „La nord prin nord-vest” (1959), semnat tot de Hitchcock sau răscolitorul „Șoferul de taxi” (1976), al lui Martin Scorsese. Pe următoarele locuri întâlnim alte filme de neuitat – „Blow Out” (1981), al lui Brian DePalma, „Filiera franceză” (1971), al recent dispărutului William Friedkin, frisonantul „Se7en” (1995), al lui David Fincher sau fabulosul „Conversația” (1974), al lui Francis Ford Coppola.
Sursa foto: Hepta
Citește și:
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: