Cele șapte simptome pe care trebuie să le urmărești după vaccinarea cu AstraZeneca
Umflarea picioarelor, respirația dificilă, durerile în piept sau abdominale, cefaleea severă, vederea încețoșată, vânătăile sau petele roșii-vișinii apărute pe piele sunt semnele la care trebuie să fie foarte atenți cei care se vaccinează cu serul produs de AstraZeneca. Dacă aceste simptome apar, chiar și la două săptămâni după ce au făcut vaccinul, persoanele vaccinate trebuie „să solicite asistență medicală imediată”, se arată într-un document postat pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDMR), cu privire la riscul de „trombocitopenie și de tulburări de coagulare” pe care îl prezintă serul companiei anglo-suedeze.
Aceste informații apar într-o informare a companiei AstraZeneca AB, de comun acord cu Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și ANMDMR, pentru profesioniștii din domeniul sănătății.
Mai exact, compania farmaceutică le comunică medicilor și asistentelor medicale că, în cazul COVID-19 Vaccine AstraZeneca, „beneficiile depășesc riscurile, cu toate că o posibilă legătură cu cazuri foarte rare de cheaguri sanguine asociate cu număr scăzut de trombocite nu poate fi exclusă” și că, foarte rar, a fost observată „o asociere de tromboză (n.r. – obturarea parțială sau totală a unei artere sau vene prin formarea unui cheag de sânge) cu trombocitopenie (n.r. – scăderea numărului de trombocite în sânge), în unele cazuri însoțite de sângerare”, după vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca.
Atenție la tromboembolism
Totodată, documentul avertizează că „profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să fie atenți la semnele și simptomele tromboembolismului și ale trombocitopeniei” și că trebuie să le explice persoanelor care se vaccinează care sunt aceste semne ce le pot pune viața în pericol.
„Persoanele vaccinate trebuie instruite să solicite asistență medicală imediată în cazul în care, după vaccinare, prezintă simptome precum: dificultăți de respirație, dureri toracice, tumefiere la nivelul membrelor inferioare, dureri abdominale persistente. De asemenea, orice persoană care, după vaccinare, prezintă simptome neurologice, inclusiv cefalee severă sau persistentă sau vedere încețoșată, sau care prezintă echimoze (pete) în afara locului de administrare a vaccinului după câteva zile, trebuie să solicite imediat asistență medicală”, se precizează în informarea transmisă cadrelor medicale de compania farmaceutică și Agenția Medicamentului.
„După vaccinarea cu COVID-19 Vaccine AstraZeneca, a fost observată, foarte rar, o asociere de tromboză cu trombocitopenie, în unele cazuri însoțite de sângerare”, se arată în documentul postat pe site-ul ANMDMR.
„Unele cazuri au avut evoluție fatală”
Cazurile de tromboză cu trombocitopenie observate după vaccinarea cu COVID-19 Vaccine AstraZeneca includ și unele severe „care se prezintă cu tromboză venoasă, inclusiv cu localizări neobișnuite, cum ar fi tromboza de sinus venos cerebral, tromboza de venă mezenterică, precum și tromboză arterială, concomitent cu trombocitopenie”, potrivit informării, care mai precizează că „majoritatea acestor cazuri au apărut în primele șapte până la paisprezece zile de la vaccinare, la femei cu vârsta sub 55 de ani, însă acest lucru poate reflecta utilizarea crescută a vaccinului la această populație. Unele cazuri au avut evoluție fatală”.
Totodată, se face apel să fie raportată orice reacţie adversă suspectată asociată cu administrarea vaccinului anti-COVID al companiei AstraZeneca, utilizând sistemul online (https://covid19.anm.ro) disponibil pe pagina web a ANMDMR (www.anm.ro).
Încrederea europenilor în vaccinul produs de AstraZeneca și Oxford a scăzut semnificativ, în ultima lună, după ce mai multe țări au suspendat utilizarea acestui ser pe fondul suspiciunilor că acesta ar provoca cheaguri de sânge. În majoritatea statelor, campaniile de vaccinare au fost reluate după ce Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat, săptămâna trecută, că serul AstraZeneca este sigur și eficient, însă mai sunt și țări care au prelungit suspendarea, aşteptând rezultatele unor investigaţii suplimentare. Tot atunci, reprezentanții EMA au spus că va continua să studieze o posibilă legătură între vaccin şi formarea unor tromboze la persoane vaccinate.
Rată de eficacitate revizuită
Eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca a fost redusă de la 79% la 76%, în numai trei zile, după actualizarea datelor din studiile clinice anunțate de compania farmaceutică anglo-suedeză. La începutul săptămânii, AstraZeneca anunțase că vaccinul are o rată de eficacitate de 79%, pe baza rezultatelor unui studiu clinic realizat în Statele Unite, însă autoritățile americane au precizat atunci că informațiile conțin unele date neactualizate și au cerut revizuirea lor.
Astfel că, după actualizarea datelor în studiul clinic de faza a III-a din Statele Unite, AstraZeneca a anunțat, ieri, că vaccinul său contra Covid-19 are o rată de eficacitate de 76% în prevenirea bolii simptomatice. Compania a subliniat din nou că produsul dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford este 100% eficient contra formelor severe sau critice al bolii, iar la adulții de peste 65 de ani a avut o eficacitate de 85%.
„Pare să fie un vaccin foarte eficient, fără probleme de siguranță. Sperăm că asta va da oamenilor mai multă încredere că acest vaccin este bun pentru a trece peste această (pandemie)”, a spus Paul Griffin, profesor la Universitatea Queensland, adăugând că părinții săi au făcut acest vaccin. Compania a mai anunțat că va cere autorizarea de urgență în SUA, în următoarele săptămâni.
Danemarca, încă rezervată față de acest vaccin
În ciuda anunțurilor optimiste ale companiei farmaceutice anglo-suedeze, Danemarca a anunțat că va prelungi suspendarea vaccinului anti-COVID dezvoltat de AstraZeneca/Oxford cu încă trei săptămâni. Motivul? Aşteaptă rezultatele unor investigaţii suplimentare care vizează posibila legătură între acest vaccin şi riscul de formare a cheagurilor sanguine, potrivit AFP. Reamintim că Danemarca a fost una dintre primele ţări din Europa care au suspendat temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca, după raportarea unui număr mic de cazuri de cheaguri sanguine înregistrate în rândul unor persoane imunizate cu acest ser atât în Danemarca, cât şi în alte state.
5 decese clasificate drept coincidențe
Au fost raportate mai multe reacții adverse grave după administrarea celor trei vaccinuri anti-COVID prezente în România, toate decesele suspecte au fost clasificate drept coincidențe. Potrivit unui raport oficial al Comitetului Național de Coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19, ca urmare a campaniei de vaccinare s-au raportat 5 decese post vaccinare (2 după Pfizer, 2 după Moderna și 1 – AstraZeneca), dar, în urma investigațiilor efectuate, s-a concluzionat că decesele nu au avut o legătură de cauzalitate cu vaccinarea. Tot coincidențe au fost declarate în și 2 cazuri de infarct miocardic, ambele după administrarea Pfizer, și doar un caz de șoc anafilactic a fost declarat ca fiind legat de vaccinare.
La momentul actual se mai află în curs de investigare 90 de reacții RAPI (reacții adverse grave), dintre care 38 de cazuri cu posibilă afectare hematologică.
În funcție de producător, reacțiile sunt distribuite astfel:
Pfizer: 16, dintre care 3 cu posibilă afectare hematologică;
Moderna: 6, dintre care 2 cu posibilă afectare hematologică;
AstraZeneca: 68, dintre care 33 cu posibilă afectare hematologică.
Sursa: jurnalul.ro
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: