ECONOMICNATIONALSTIRI

Centralele de apartament vor fi INTERZISE în România

O schimbare esențială în domeniul energetic al României se profilează în urma adoptării unei directive de eficiență energetică emise de Comisia Europeană. Conform noilor reglementări, toate centralele individuale pe bază de gaze urmează să fie eliminate până în anul 2040.

Directiva, deja adoptată de Parlamentul European, stabilește termenul limită pentru folosirea centralelor individuale pe bază de gaze în statele membre ale Uniunii Europene până în anul 2040. Această măsură reprezintă un avans semnificativ în direcția eficienței energetice și a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.

Schimbările vor fi aplicate treptat, iar Comisia Europeană salută acordul preliminar la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul pentru a diminua emisiile și consumul de energie al clădirilor din întreaga UE.

„Comisia salută acordul preliminar la care au ajuns astăzi Parlamentul European și Consiliul pentru a reduce emisiile și consumul de energie al clădirilor din întreaga UE. Directiva consolidată privind performanța energetică a clădirilor (EPBD) va susține eforturile UE de decarbonizare a clădirilor în întreaga Uniune. Acesta este un domeniu în care impactul concret al ofertei ecologice europene va îmbunătăți calitatea vieții oamenilor, atât acasă, cât și la locul de muncă, și va reduce facturile la energie. Acest acord va stimula, de asemenea, independența energetică a Europei, în concordanță cu Planul REPowerEU, și va reprezenta un argument comercial puternic pentru un sector al clădirilor mai puțin poluant în UE”, afirmă Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Până în 2040, toate centralele de apartament pe bază de gaze trebuie eliminate, iar subvențiile pentru instalarea cazanelor autonome pe combustibili fosili nu vor mai fi permise începând cu 1 ianuarie 2025.

„Subvențiile pentru instalarea de cazane autonome pe bază de combustibili fosili nu vor mai fi permise începând cu 1 ianuarie 2025. Directiva revizuită introduce un cadru juridic clar pentru statele membre, prin care acestea să poată stabili cerințe pentru generatoarele de căldură bazate pe emisiile de gaze cu efect de seră, tipul de combustibil utilizat sau procentul minim de energie regenerabilă utilizat pentru încălzire. De asemenea, statele membre vor trebui să implementeze măsuri specifice pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizați pentru încălzire și răcire, cu scopul eliminării complete a cazanelor pe bază de combustibili fosili până în 2040”, a declarat Comisia Europeană, conform Antena 3.

Un aspect esențial al directivei este tranziția către clădiri cu emisii zero, care vor deveni noul standard pentru clădirile noi. Prin urmare, toate clădirile rezidențiale și nerezidențiale noi trebuie să aibă emisii zero din combustibili fosili, începând cu 1 ianuarie 2028 pentru cele deținute de stat și cu 1 ianuarie 2030 pentru celelalte clădiri noi.

Totodată, statele membre vor fi obligate să proiecteze noile clădiri pentru tehnologia solară, facilitând instalarea instalațiilor fotovoltaice sau termice solare pe acoperișuri. Energia solară va deveni un element standard pentru clădirile noi, iar pentru cele existente, introducerea graduală a energiei solare va deveni posibilă începând cu anul 2027.

Acordul provizoriu trebuie să fie oficial adoptat de Parlamentul European și Consiliu pentru a intra în vigoare. Odată finalizat acest proces, noua legislație va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, semnificând începutul unei transformări majore în peisajul energetic al României.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.