Cîțu a răbufnit! Cu cat va creste, de fapt, punctul de pensie?
Pensiile și salariile bugetarilor reprezintă pentru ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, ”costuri permanente” pentru bugetul de stat, care contribuie la deficitul bugetar structural. Cîțu intenționează să reducă din ponderea lor în viitor, conform propriilor declarații.
Ministrul de Finanțe a făcut joi seară o declarație care dă fiori reci pensionarilor și celor angajați la stat.
Florin Cîțu s-a exprimat din nou împotriva nivelului prea mare reprezentat de pensii, salarii și de ajutoarele sociale, în veniturile încasate la bugetul de stat.
”O schimbare de paradigmă”
Cu alte cuvinte, Cîțu este nemulțumit de ”costurile permanente” reprezentate de aceste categorii de cheltuieli și spune că este nevoie de o reducere a ponderii lor.
”În anii viitori trebuie să reducem deficitul. Nu putem sa mergem cu el la infinit. Ce spuneți sunt niște costuri permanente. Cam 80% din venituri (încasările la bugetul de stat) se duc la salarii, pensii, ajutorare sociale, alocații. Guvernul liberal va face o schimbare de paradigmă: creșterea sumei care se duce la investiții”, a declarat Cîțu joi seară, în direct la Digi 24 Tv.
În context, trebuie precizat că Florin Cîțu a declarat deja că bugetul de stat nu poate suporta o majorare cu 40% a punctului de pensie, așa cum prevede legea în vigoare că ar trebui să se opereze de la data de 1 septembrie.
Două scenarii legate de pensii
Ministrul de Finanțe a declarat că are două scenarii privind majorarea punctului de pensie. Într-unul dintre scenarii, pensiile ar putea crește cu 10%, dar Cîțu a spus că și acest procent este prea mult pentru cât poate suporta bugetul.
Al doilea scenariu nu a fost dezvăluit, dar presupune tot o creștere a punctului de pensie, dă asigurări Cîțu. El nu a precizat însă când se va petrece această majorare și care va fi procentul cu care ar putea crește pensiile.
”Ca ministru al Finanțelor, am făcut un jurământ să prezint guvernului situația reală. În spațiul public s-a creat impresia că nu vrea Cîțu să majoreze pensiile cu mai mult de 10%.
Este fals, în primul rând, nu eu decid cu cât cresc pensiile, ci Executivul, eu nu fac decât să atrag atenția că există riscuri, iar acel 10% este un scenariu care ne-ar permite să facem și investiții, și alte creșteri, să păstrăm echilibrul macroeconomic și este agreat și de finanțatorii noștri,” a afirmat Cîțu.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: