Clasamentul celor mai puternice armate din lume în 2023 a fost publicat
România se situează pe locul 47 în clasamentul Global Firepower privind cele mai puternice armate din lume, între Chile (46) și Republica Cehă (48), cu un personal militar total de 132.000 (dintre care 50.000 de rezerviști), 146 de aeronave (dintre care 30 de avioane de luptă și 61 de elicoptere), 413 tancuri, 15.836 de vehicule blindate și 45 de nave.
În topul celor mai puternice armate din lume se află următoarele:
SUA
Rusia
China
India
Marea Britanie
Coreea de Sud
Pakistan
Japonia
Franța
Italia
Turcia
Brazilia
Indonezia
Egipt
Ucraina
Australia
Iran
Israel
Vietnam
Polonia
Spania
Arabia Saudită
Taiwan
Thailanda
Germania
De asemenea, potrivit raportului, țările cu cele mai slabe armate din lume sunt Buhtan (145), Benin (144) și Republica Moldova (143).
Clasamentul Global Firepower privind puterea militară în 2023 clasifică armatele a 145 de națiuni, cântărind o serie de factori diferiți, cum ar fi volumul și gradul de sofisticare a echipamentelor, finanțele, geografia și resursele.
Clasamentul ia în considerare factori precum volumul de echipament militar și de trupe de care dispune fiecare țară, precum și situația financiară, geografia și resursele disponibile, informații care pot fi imperfecte. În special, clasamentul evaluează armatele doar din punct de vedere convențional, trecând cu vederea capacitatea de atac nuclear a unei țări.
Global Firepower pretinde că utilizează peste 60 de factori pentru a genera un PowerIndex, un scor mai apropiat de zero indicând o armată mai puternică. (Global Firepower nu explică exact cum anume sunt cântăriți factorii unul față de celălalt sau cum funcționează „formula sa internă”).
Mai jos este o prezentare a celor mai bune 10 de armate din lume, conform acestui clasament, cu câteva informații despre fiecare națiune.
Este demn de remarcat faptul că compararea armatelor este subiectivă, iar alcătuirea unui clasament precis al puterii militare globale este aproape imposibilă, având în vedere multitudinea de factori necesari pentru o analiză adecvată. Cu toate acestea, este un experiment de gândire interesant.
Alex Kokcharov, analist de risc la S&P Global Market Intelligence, a declarat pentru Business Insider că acesta reflectă „mai degrabă percepțiile decât imaginea reală”. O mulțime de informații nu sunt disponibile din surse deschise, a remarcat el.
Dr. Matthew Ford, fost membru al West Point și profesor asociat la Universitatea Suedeză de Apărare, a făcut o observație similară. Datele, a spus el, nu țin cont de factori precum pregătirea și educația militarilor, abilitățile lor de intelligence sau eficiența structurii de comandă.
„Multe dintre aceste lucruri sunt parametri dificil de cuantificat, deoarece sunt probabil cunoscute de planificatorii militari din aceste țări specifice, dar nu neapărat de observatorii din afară”, a spus el.
Ținând cont de aceste limitări, iată cum se situează primele 10 țări conform acestei încercări de clasificare a puterii militare globale, care este publicată anual de aproape două decenii:
Italia
Global Firepower a clasat Italia în top 10 în domenii care includ flota de aeronave, numărul total de elicoptere, numărul total de avioane de atac și numărul total de portavioane.
Acesta a precizat că Italia avea 404 elicoptere, inclusiv 58 de elicoptere de atac, și două nave de război portavioane în ianuarie 2023.
Un raport GlobalData de la începutul acestui an a prognozat o creștere a cheltuielilor de la 31,6 miliarde de dolari la 38,5 miliarde de dolari între 2024 și 2028.
Acesta a acordat Italiei un scor PowerIndex de 0,1973.
Franța
Global Firepower a clasat Franța pe locul nouă în clasamentul general. Națiunea europeană a fost în top 10 în domenii care includ flota totală de elicoptere și numărul de crucișătoare, precum și puterea totală a flotei de transport.
Franța este, de asemenea, una dintre puținele națiuni care au în dotare un portavion – Charles de Gaulle. De asemenea, dispune de arme nucleare.
Global Firepower a declarat că Franța avea 438 de elicoptere, inclusiv 69 de elicoptere de atac, și 10 crucișătoare în ianuarie 2023, ceea ce îi conferă un scor PowerIndex de 0,1848.
Franța a avut în mod tradițional o prezență puternică în regiunea Sahel din Africa, unde a avut mai multe colonii.
În ultimii ani, a început să își reducă prezența acolo, deși aproximativ 5.000 de soldați francezi sunt încă staționați în bazele din Africa. Între timp, Rusia și China își dispută influența.
Japonia
Japonia are în continuare o armată puternică, în ciuda faptului că a renunțat la capacitatea de a purta un război în urma înfrângerii sale în cel de-al Doilea Război Mondial.
Constituția Japoniei limitează foarte mult capacitatea acesteia de a folosi forța în străinătate, iar armata sa este cunoscută sub numele de Forțele japoneze de autoapărare.
Global Firepower a clasat Japonia în top 10 în ceea ce privește forța flotei de avioane, forța totală a elicopterelor și forța flotei de vehicule blindate de luptă.
Fiind o națiune insulară, Japonia a fost cea mai bine clasată națiune în ceea ce privește porturile majore, iar cu patru portavioane de elicoptere s-a clasat pe locul al doilea în această categorie, precum și pe locul al doilea (după SUA) în ceea ce privește puterea flotei de avioane pentru misiuni speciale.
În ultimele decenii, Japonia a investit doar aproximativ 1% din PIB-ul său în apărare, dar, mai recent, a început să își schimbe postura.
În 2016, Japonia a slăbit restricțiile privind modul în care ar putea fi folosită armata sa pentru a permite participarea limitată la misiuni de peste mări considerate a fi de „autoapărare colectivă”.
Măsura a fost determinată de faptul că vecinii săi apropiați, Coreea de Nord și China, au părut amândoi mai beligeranți.
Mai recent, a anunțat că intenționează să majoreze cheltuielile pentru apărare la 2% din PIB, ceea ce i-ar conferi al treilea cel mai mare buget de apărare din lume.
Global Firepower a precizat că Japonia avea peste 1.400 de avioane militare și peste 111.000 de vehicule în ianuarie 2023, cu un scor PowerIndex de 0,1711.
Pakistan
Pakistanul a urcat de pe locul nouă în clasamentul general în 2022 pe locul șapte pe listă în 2023.
În timp ce Pakistanul avea peste 3.700 de tancuri, 1.400 de avioane militare, nouă submarine și 654.000 de militari activi în ianuarie 2023, Global Firepower a declarat că ascensiunea sa se datorează și faptului că clasamentul din acest an se concentrează mai mult pe resursele naturale și pe frontierele comune.
Pakistanul are granițe comune cu Afganistanul, China, India și Iranul, ceea ce îl plasează într-o zonă tensionată a lumii.
Global Firepower a clasat Pakistanul în top 10 în domenii care includ populația totală disponibilă aptă pentru serviciul militar, forța de muncă militară activă totală disponibilă și forța totală a flotei de aeronave, cu un scor PowerIndex de 0,1694.
Coreea de Sud
Forța militară a Coreei de Sud nu este o surpriză, având în vedere tensiunile pe care le are de zeci de ani cu Coreea de Nord.
Din 2021, Coreea de Nord a efectuat aproximativ 90 de teste strategice cu rachete de croazieră, Coreea de Sud fiind ținta sa cea mai evidentă într-un conflict real.
Din punct de vedere istoric, tensionate și ostile, relațiile dintre Coreea de Nord și Statele Unite s-au înrăutățit în ultimii ani, în condițiile în care SUA au desfășurat un sistem antirachetă și 29.000 de soldați în Coreea de Sud în cadrul unui pact de apărare reciprocă.
Global Firepower a clasat Coreea de Sud în primele șase locuri în ceea ce privește forța flotei sale de avioane, forța flotei de vehicule blindate de luptă și forța sa de elicoptere. Raportul mai arată că națiunea asiatică avea peste 133.000 de vehicule și 739 de elicoptere, inclusiv 112 elicoptere de atac, începând cu ianuarie 2023. Coreei de Sud i-a fost acordat un scor PowerIndex de 0,1505.
Marea Britanie
Global Firepower a declarat că poziția Regatului Unit a fost consolidată de punctele forte ale acestuia în ceea ce privește forța de muncă și forța aeriană, precum și de poziția sa financiară puternică.
„Este, de asemenea, una dintre puținele puteri care operează mai mult de un portavion”, a adăugat acesta. Portavioanele sale, HMS Queen Elizabeth și HMS Prince of Wales, sunt printre cele mai noi din lume.
De asemenea, dispune de arme nucleare, desfășurate prin intermediul flotei sale de submarine.
Dr. Ford a declarat pentru Insider că i se pare „ciudat” faptul că Marea Britanie se află pe locul cinci în topul Global Firepower, deoarece armata sa nu are „forțele armate de masă” pe care le au China, Rusia, India și Statele Unite.
Marea Britanie este al treilea cel mai mare donator al Ucrainei, după SUA și UE, angajând 4,6 miliarde de dolari în ajutor militar de la începutul războiului. Ea continuă să fie un contribuabil important la NATO, respectându-și angajamentul de a cheltui cel puțin 2% din PIB pentru apărare și vizând 2,5% până în 2030.
Global Firepower a clasat Marea Britanie în top 10 în domenii care includ numărul total de porturi și terminale comerciale disponibile, precum și forța totală a flotei de avioane cisternă aeriene, acordând țării un scor PowerIndex de 0,1435.
India
Punctul forte al Indiei constă în mărimea populației sale. Global Firepower a clasat India pe locul al doilea în ceea ce privește forța de muncă disponibilă, forța militară activă totală disponibilă și forța paramilitară.
Potrivit raportului, forța de muncă disponibilă a Indiei era de peste 653 de milioane de persoane, 47% din populația țării, începând cu iunie 2023. De asemenea, a afirmat că India avea aproape 1,5 milioane de militari activi.
India a fost angajată în confruntări militare cu China în legătură cu frontiera comună. În timp ce China revendică aproximativ 90.000 de km pătrați de teritoriu în nord-estul Indiei, India afirmă că China ocupă 38.000 de km pătrați din teritoriul său în platoul Aksai Chin.
Global Firepower a acordat Indiei un scor PowerIndex de 0,1025.
China
China și-a crescut rapid puterea militară în ultimii ani, pe măsură ce își asumă un rol mai asertiv în afacerile mondiale.
Global Firepower a clasat China pe primul loc la capitolele forța de muncă disponibilă și puterea flotei navale.
China are un „avantaj distinct din punct de vedere economic și al forței de muncă și a pus un accent hotărât pe creșterea (în primul rând prin mijloace locale) a capacităților de război naval, aerian și terestru”, a declarat Global Firepower în ultimul său clasament.
Dacă această tendință continuă, a adăugat raportul, China „va deveni principalul adversar militar global al Statelor Unite”.
Tensiunile sunt în creștere în jurul Taiwanului, iar China a alimentat, de asemenea, tensiunile regionale prin revendicarea Mării Chinei de Sud ca teritoriu propriu și prin stabilirea unei prezențe militare pe multe dintre insulele sale mici.
Potrivit Global Firepower, China dispune de o forță militară disponibilă de peste 761 de milioane de oameni în aprilie 2023, alături de 50 de nave de război distrugătoare și 78 de submarine, printre multe alte mijloace militare.
Global Firepower a acordat Chinei un scor PowerIndex de 0,0722.
Rusia
Deși reputația armatei sale a fost afectată de invazia Ucrainei din februarie 2022, Rusia și-a păstrat locul al doilea în clasamentul Global Firepower.
Invazia Rusiei în Ucraina „a evidențiat limitări cheie ale capacităților militare rusești, în ciuda avantajului său cantitativ în materie de forță de muncă și material (militar) față de Ucraina vecină”, a declarat Global Firepower. Acesta a adăugat că China se apropie de ocuparea locului al doilea.
Global Firepower a clasat Rusia pe locul al doilea în domenii care includ puterea totală a flotei de avioane și puterea totală a flotei de transport. Acesta a precizat că, în octombrie 2023, Rusia avea peste 4.100 de aeronave militare.
Rusia s-a confruntat cu o serie de eșecuri militare de când a lansat invazia în Ucraina, pierzând cantități considerabile de echipamente – în special tancuri.
Eșecul său de a cuceri rapid Ucraina – un adversar mult mai slab – i-a determinat pe mulți să își reevalueze opinia despre capacitatea sa militară. În decembrie 2023, Rusia se afla în mare parte în defensivă în Ucraina, ținându-și la distanță inamicii cu o rețea formidabilă de tranșee și câmpuri minate, dar începând să lanseze mai multe atacuri decât în lunile anterioare.
În ciuda pierderilor sale la sol, forțele aeriene și marina Rusiei au evitat în mare parte daunele. De asemenea, Rusia deține cel mai mare stoc de arme nucleare din lume.
Global Firepower a acordat Rusiei un scor PowerIndex de 0,0714.
SUA
Armata Statelor Unite și-a păstrat locul incontestabil în fruntea clasamentului, deși eforturile Chinei au redus decalajul de-a lungul anilor.
Global Firepower a declarat că SUA a ocupat primul loc deoarece „prezintă cifre impunătoare în categoriile cheie de materiale, financiare și resurse”.
SUA a primit un scor PowerIndex de 0,0712. Națiunea este lider mondial din punct de vedere tehnologic, se arată în raport.
SUA se află pe primul loc în multe domenii din clasamentul Global Firepower, cu 92 de crucișătoare și 11 portavioane în flotele sale. Puterea sa aeriană include 13.300 de avioane și 983 de elicoptere de atac în iulie 2023, plasând-o confortabil pe primul loc în lume.
De asemenea, are de departe cel mai mare buget de apărare, de peste 750 de miliarde de dolari, mai mult decât triplu față de cel al Chinei, aflată pe locul al treilea.
Ca răspuns la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022, SUA au desfășurat încă 20.000 de soldați în Europa, ajungând la un total de peste 100.000 de soldați pe întregul continent.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: