Comandant al Jandarmeriei, pus sub supraveghere, după ce, inițial, fusese condamnat de Tribunalului Militar la închisoare
Fost comandant al Jandarmeriei Mehedinți, pus sub supraveghere, după ce, inițial, fusese condamnat la închisoare! Decizia Tribunalului Militar Timișoara poate fi contestată.
În septembrie 2020, conducerea Jandarmeriei Mehedinți (în persoana colonelului Daniel Manolea) a fost schimbată și trecută în rezervă, pe repede înainte și în mare secret. Se pare că motivul înlăturării fostului comandant al I.J.J. Mehedinți este faptul că i-ar fi fost retrasă autorizație de acces la informații clasificate cu caracter secret de serviciu, iar acest lucru s-a întâmplat din cauza unei infracțiuni pe care ar fi comis-o fostul comandant – mai exact fals intelectual. Pentru această infracțiune, Manolea este, în prezent, judecat de Tribunalul Militar Timișoara. La un an distanță de la plecarea din rândurile Jandarmeriei Române, procesul, în care este judecat fostul comandant, avansează în înfățișările în fața instanței. În data de 9 septembrie a.c, procesul a avut un nou termen, în care instanța a decis ca fost inspector – șef al I.J.J. să primească un termen de 2 ani de supraveghere, după ce, inițial, aceeași instanță stabilise pedeapsa de 10 luni de închisoare. Măsura poate fi contestată în termen de 10 zile de la pronunțare.
Tip solutie: Amânarea aplicării pedepsei
În baza art. 396 alin. 1 şi 4 C.pr.pen., raportat la art. 480 alin. 4 C.pr.pen., stabilește în sarcina inculpatului col.(r) Manolea Daniel-Nicuşor (…) pedeapsa de 10 (zece) luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual, prev. de art. 321 alin. 1 C.pen., raportat la art. 77 alin. 1 lit. a C.pen.. În baza art. 83 C.pen. amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere, stabilit în condiţiile art. 84 C.pen., de 2 (doi) ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. În baza art. 85 alin. 1 C.pen., pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Mehedinți, la datele fixate de acesta;
b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;
d) să comunice schimbarea locului de muncă;
e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
Conform art. 86 alin. 1 C.pen. pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 85 alin.1 lit. c) – e) C.pen. se comunică Serviciului de Probaţiune Mehedinți. În baza art. 404 alin. 3 C.pr.pen. atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 88 C.pen., referitoare la revocarea amânării aplicării pedepsei în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni în cadrul termenului de supraveghere sau în cazul nerespectării măsurilor de supraveghere ori a neexecutării obligaţiilor impuse sau stabilite de lege. În baza art. 274 alin. 1 C.pr.pen. obligă inculpatul la plata sumei de 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii. Pronunţată prin punerea la dispoziție prin mijlocirea grefei instanței, azi, 09.09.2021.”, conform deciziei Tribunalului Militar Timișoara, pronunțată în data de 9 septembrie 2021.
Conform legislației în vigoare, instanța poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dacă sunt întrunite următoarele condiții:
- pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracțiuni, este închisoarea de cel mult 3 ani;
- infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu excepția cazurilor prevăzute în art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
- infractorul și-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității;
- în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârșirii infracțiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum și de posibilitățile sale de îndreptare, instanța apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă și, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracțiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
În timp ce fostul comandat al Jandarmeriei Mehedinți își caută dreptatea prin tribunale, instituția, pe care – vremelnic – a condus-o, intră în circuitul deja cunoscut al instituțiilor MAI din țară – are parte de conduceri, pe bază de împuternicire. După înlăturarea lui Manolea din fruntea inspectoratului, comanda a fost preluată, prin împuternicire, timp de un an, de locotenent colonel Vasile Nicolae (perioada septembrie 2020-septembrie 2021).
Cum, după un an, împuternicirea lui Vasile Nicolae, pe funcția de inspector – șef, a expirat, a fost numită o nouă conducere, și de această dată, tot prin împuternicire, în persoana colonelului Adrian Zanfir. Conform informării transmise de Jandarmeria Mehedinți, Zanfir este absolvent al Institutului Militar de Infanterie ,,Nicolae Bălcescu”, iar din anul 2006 își desfășoară activitatea în cadrul structurii de ordine publică. Din 2007, a fost șeful Serviciului Ordine și Siguranță Publică al I.J.J. Mehedinți.
Sursa: Actual Mehedinti
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: