ECONOMICNOUTATI

Comisia Europeana pregateste confiscarea tuturor economiilor populatiei

A RAMAS FURTUL INSTITUTIONALIZAT SINGURA CALE DE IESIRE DIN CRIZA A EUROPEI?

Credeaţi că vom scăpa doar cu bail-in-ul bancar, stimaţi cititori?

Ei bine, nu!

Pe fondul lipsei de reacţie a cetăţenilor faţă de măsurile arbitrare adoptate de autorităţile europene şi a lipsei rezultatelor în lupta anticriză, acestea au considerat că sunt necesare noi măsuri.

Agenţia de ştiri Reuters a obţinut un document de lucru al Comisiei Europene, în care se arată că:

“Economiile celor 500 de milioane de cetăţeni pot fi utilizate pentru finanţarea investiţiilor pe termen lung.”

Totul este justificat, bineînţeles, prin necesitatea stimulării creşterii economice, dar şi prin “acoperirea deficitului de finanţare din partea băncilor”. Nicăieri în articolul Reuters nu se aminteşte de un posibil caracter voluntar al măsurilor.
     ”Criza economică şi financiară a afectat capacitatea sectorului financiar de a canaliza fondurile către economia reală, în special către investiţiile pe termen lung”

– se arată în documentul CE.

     Dar de ce nu îşi îndeplinesc băncile rolul?

Deoarece sunt subcapitalizate şi nimeni nu ştie, cu adevărat, dimensiunea portofoliilor de credite neperformante. Mai este, apoi, incertitudinea investitorilor, care nu ştiu ce se va întâmpla nici măcar mâine, în condiţiile unei avalanşe a schimbărilor fiscale şi de altă natură. Şi atunci, cum să treacă la investiţii pe termen lung, când presiunile competitive nu reprezintă decât cea mai mică grijă a lor?
Analiştii de la Pimco, unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume, au observat, încă din vara anului 2012, că “un al doilea val al ieşirilor de capital afectează şi nucleul zonei euro“.

“După o primă fază a crizei, în care investitorii şi-au mutat capitalul de la periferia euro către nucleu, aceştia îşi mută acum fondurile din toată zona euro”

– se arată în analiza Pimco.
Singura constantă a mediului de afaceri din Europa pare să mai fie doar arbitrariul unor decizii imprevizibile ale autorităţilor, care încă mai sunt convinse că îşi pot planifica minuţios calea ieşirii din criză, pentru a evita orice fel de schimbare fundamentală.
În condiţiile în care depozitele bancare sunt deja “marcate” pentru utilizare în procesul de salvare a băncilor, care sunt sursele spre care şi-a îndreptat atenţia Comisia Europeană? Fondurile de pensii ale cetăţenilor. “Comisia va cere opinia instituţiei de reglementare a pieţei asigurărilor pentru elaborarea unei noi legi“, se mai arată în articolul Reuters, al cărei scop este “mobilizarea economiilor din fondurile de pensii pentru finanţările pe termen lung“.
     Mobilizare!

Un cuvânt frumos, încărcat, fără îndoială, de înălţătorul sentiment al patriotismului european, chemat acum la luptă împotriva crizei. Sunt sigur că invidia lui Joseph Goebbels şi a propagandiştilor fostelor regimuri comuniste din Est nu mai cunoaşte margini, mai ales că iluzia democraţiei a fost prelungită în ciuda negării dreptului la referendum.
Pe lângă pregătirea noilor legi, Comisia Europeană va finaliza, până la sfârşitul anului, şi un studiu cu privire la “introducerea unui cont european de economii pentru persoanele fizice, fondurile rezultate fiind investite în firmele mici“, după cum mai scrie Reuters.
Oare şi aceste conturi vor fi remunerate tot cu dobânzi apropiate de zero? Autorităţile sunt chiar aşa de oarbe, încât nu văd că principala cauză a decapitalizării şi a deficitului de capital din Europa este tocmai “pedepsirea” economisirii, prin măsurile adoptate de Banca Centrală Europeană?
Dar mai contează toate acestea, când BCE a devenit instituţia atotputernică a Europei? Un articol recent din Financial Times arată că “reacţiile la decizia Curţii Constituţionale a Germaniei subliniază puterea BCE”, în condiţiile în care pieţele par să considere că “noua normalitate” poate funcţiona foarte bine şi fără respectarea legilor, în special a clauzelor constituţionale.
Este greu de crezut că miopia autorităţilor ar fi de vină. Mai degrabă, este vorba de interesul primordial al apărării, cu orice preţ, a privilegiilor cu care s-a obişnuit clasa politică europeană.
Afirmaţia este susţinută şi de alte prevederi ale noilor proiecte de lege. Astfel, Comisia Europeană va revizui şi reglementările privind instrumentele financiare rezultate de pe urma securitizării, scopul urmărit fiind “relaxarea definiţiei pentru activele eligibile“. Această relaxare nu este decât un nou balon de oxigen oferit instituţiilor financiare, confruntate cu restricţii suplimentare privind lichiditatea activelor din portofolii.

     Vă mai amintiţi cum s-a ajuns la criză?

Tocmai prin evaluarea deficitară a valorii şi lichidităţii portofoliilor de active bancare, pe fondul politicilor monetare ultrarelaxate promovate de băncile centrale. Cum poate fi interpretată această contradicţie? Oare calea ieşirii din criză este similară cu cea a intrării?
Dar asta nu este tot. Cea mai “bună” parte vine la sfârşitul articolului Reuters:

“Comisia va lua în considerare şi adecvarea evaluării activelor pe baza preţului de piaţă, în special pentru investiţiile pe termen lung”. Da, aţi citit bine! Realitatea şi valorile stabilite pe piaţă par să nu mai fie “adecvate”,

– iar autorităţile europene propun introducerea unor noi reglementări contabile globale.
Probabil că noile propuneri ale Comisiei Europene îşi vor face loc în presa continentală, mai ales după alegerile din luna mai 2014, dar fără nicio garanţie a unor dezbateri deschise şi obiective. Până atunci trebuie susţinută, cu orice preţ, iluzia redresării economice.
Apoi se va trece, cu viteză maximă, la stabilirea cadrului “legal” de “colectivizare” a ceea ce va mai rămâne din economiile europenilor, iar bunăstarea generalizată va fi marcată de efuziuni populare ale căror ecouri vor reverbera peste milenii.

Sursa: Bursa.ro

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.