Coronavirus in Ungaria. Premierul Viktor Orban pune COMANDANTI MILITARI în fruntea spitalelor
Premierul maghiar Viktor Orbán a anunţat că începând de luni dimineaţă, la conducerea fiecărui spital din Ungaria vor fi numiţi “comandanţii militari”, în uniformă. UE şi ONU avertizează că Orban încearcă să obţină „puteri nelimitate” pe fondul crizei .
“Comandanţii de spital”, a subliniat, premierul ungar, „vor avea rolul de a veghea asupra respectării reglementărilor epidemiologice şi a disponibilităţii stocurilor de materiale necesare, respectiv vor asigura gestionarea continuă, fără întreruperi, a resurselor umane”. Aceşti comandanţi militari vor prelua managementul tuturor spitalelor, dar nu vor intervenii în actul medical. Altfel spus, aprovizionarea cu echipamente de protecţie, felul în care sunt folosite resursele, protejarea medicilor, asigurarea necesarului de medicamente şi alte resurse vor intra de luni în responsabilitatea militarilor. Viktor Orbán a calificat această măsură raţională şi proporţională, semnalând faptul că decizia a fost luată pe baza unor exemple străine şi că soluţia ungară are la bază în primul rând cea a Bavariei, dar este puţin mai riguroasă. Viktor Orban a anunţat vineri că Ungaria va impune o serie de restricţii de circulaţie a persoanelor pentru a încetini răspândirea coronavirusului. Astfel, începând de sâmbătă dimineaţă, cetăţenii şi rezidenţii ungari vor avea voie să-şi părăsească domiciliile doar pentru a merge la muncă, pentru a cumpăra alimente şi medicamente, precum şi pentru alte câteva activităţi considerate esenţiale.
Atunci când se vor afla în afara locuinţei, toţi oamenii vor trebui să respecte distanţa socială. Aceste restricţii sunt anunţate pentru o perioadă de două săptămâni, până la data de 11 aprilie. Până vineri în Ungaria s-au înregistrat 300 de cazuri de infecţii confirmate cu noul coronavirus şi 10 decese. Primul ministru ungar a mai explicat că se va încerca separarea “suportabilă” a vârstnicilor astfel încât pentru magazinele de alimente, drogheriile, farmaciile care rămân deschise în continuare se va introduce o regulă specială, în aşa fel încât să fie frecventate între orele 9-12 doar de persoanele peste 65 de ani. Premierul Orbán a mai spus că aproximativ 80% dintre oameni sunt doar purtători şi că cei mai mulţi nici nu îşi dau seama că au avut virusul. Totodată un procent de 15-20% se îmbolnăveşte şi prezintă simptome. Dintre aceşti oameni – calculat la ansamblul populaţiei din Ungaria, ar fi vorba de aproximativ două milioane de persoane – o mare parte are nevoie şi de tratament spitalicesc, a explicat Orbán. Vârstnicii şi cei care au deja alte boli ar putea avea nevoie şi de îngrijire intensivă, iar dacă răspândirea infecţiei nu poate fi încetinită, toţi aceşti oameni pot avea nevoie de îngrijire în acelaşi timp, iar sistemul medical din Ungaria nu ar rezista acestui lucru. Atunci când Ungaria va ajunge la vârful epidemiei, sistemul medical va fi supus unui efort de zece ori mai mare decât de obicei; va fi nevoie de zece ori mai multe paturi, aparate de ventilaţie mecanică, materiale, medici, asistenţi, a spus premierul, subliniind că cea mai importantă sarcină este aceea a protejării medicilor.
ONU avertizează că premeriul ungar Viktor Orban încearcă să obţină „puteri nelimitate” pe fondul crizei O propunere legislativă legată de criza coronavirusului, ce a fost trimisă spre vot Parlamentului de la Budapesta, i-ar oferi premierului ungar Viktor Orban „puteri nelimitate”, a avertizat vineri, de la Geneva, Biroul ONU pentru Drepturile Omului, transmite DPA. Proiectul de lege, care va fi supus votului la începutul săptămânii viitoare, a fost conceput să stopeze epidemia şi să asigure cadrul necesar pentru gestionarea urmărilor acestei crize. „Legea pare să-i confere guvernului, practic, puteri nelimitate de a conduce prin ordonanţe şi de a ocoli forul legislativ, fără a propune o dată clară la care aceste prerogative excepţionale vor înceta”, a spus un purtător de cuvânt al ONU, Rupert Colville, într-o conferinţă de presă. Conform ONU, dreptul internaţional permite doar legi de urgenţă ce sunt limitate la perioada în care se produce o criză. Un alt motiv de îngrijorare cu privire la această lege este că îi va condamna la închisoare pe cei care vor răspândi informaţii false despre modul în care guvernul se va ocupa de ieşirea din criza epidemică. Astfel, legea ar putea avea importante efecte împotriva libertăţii de expresie în Ungaria, potrivit purtătorului de cuvânt al ONU. Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, i-a transmis premierului Viktor Orban o scrisoare în cursul acestei săptămâni, în care avertizează asupra riscului unei „stări de urgenţă nelimitate şi necontrolate”. În ceea ce priveşte criticile Uniunii Europene şi ONU privind proiectul de lege pentru combaterea coronavirusului, Viktor Orbán a spus: “din partea mea pot să-l examineze poiectul cât vor, le doresc mult succes şi sănătate bună”. Există situaţii în care nu ne putem întrece în politeţuri şi i-a numit pe cei de la Bruxelles “cârcotaşi”.El a mai adăugat că în situaţia actuală de epidemie, Şeful cabinetului de la Budapesta a vorbit şi despre slăbiciunile UE, explicând că Ungaria a primit ajutor de la China şi de la Consiliul Turcic şi întrebându-se retoric: „unde au fost specialiştii epidemiologi, plătiţi cu bani grei, ai UE şi ce au spus despre coronavirus în lunile ianuarie-februarie”.
Sursa: adevaru.ro
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: