Creste puterea militara a Romaniei odata cu amplasarea scutului antibalistic de la Deveselu?
În cazul depistării lansării chiar şi accidentate de rachete balistice care ar viza teritoriul Federaţiei Ruse sau obiective militare ruseşti din întreaga lume, forţele nucleare strategice ale acestei ţări declanşează în mod automat algoritmul de ripostă, menţionează Valentin Vasilescu, pilot de aviaţie, fost comandant adjunct al Aeroportului Militar Otopeni.
Rusia dispune de un arsenal nuclear strategic la paritate cu cel american. Cel de pe uscat este compus din 367 de rachete balistice intercontinentale înarmate cu 1.248 focoase nucleare independente (MIRV) de câte 200-800 kt (puterea exploziei nucleare degajate). El este dispus în silozuri sau pe rampe mobile, pe şasiu de camion. Pentru comparaţie, bomba atomică lansată de SUA pe 6 august 1945 asupra oraşului Hiroşima, a avut o putere a exploziei nucleare degajate de 16 kt. La acestea se adaugă 13 submarine strategice ruseşti, înarmate cu rachete nucleare balistice intercontinentale, dispunând de 591 focoase nucleare independente (MIRV) şi 76 de bombardiere strategice având la bord rachete de croazieră (cu bătaia de 3.500 km), înarmate cu 884 focoase nucleare independente.
Timpul de zbor al unei rachete balistice intercontinentale fiind de 20-25 de minute, o analiză care să precizeze dacă e vorba de o lansare accidentală sau nu, şi cine se face vinovat de aceasta, este imposibil de realizat. De aceea, toate puterile nucleare (SUA, Rusia, China, Franţa, Anglia, India, Pakistan şi Israel) au pregătit din timp un algoritm de ripostă care se declanşează automat în câteva zeci de secunde. Elementul cheie al funcţionării sigure a algoritmului de ripostă este stabilirea cu mult timp înainte, a coordonatelor ţintelor pentru fiecare rachetă balistică, înarmată cu focoase nucleare. În cazul unei erori de sistem sau a unui lanţ de confuzii care ar conduce la declanşarea algoritmului de ripostă, preşedinţii Obama şi Putin au la dispoziţie 10 minute în care pot clarifica situaţia, utilizând o linie telefonică specială via satelit. În acest caz, rachetele balistice intercontinentale pot recepţiona comanda de autodistrugere în spaţiul cosmic deasupra Oceanului Atlantic sau Pacific.
Ceremonia inaugurală a noii locaţii a sistemului american AEGIS cu baza la sol din România, care a avut loc la Deveselu pe 28 octombrie 2013, a fost un prilej de maximă fericire pentru Traian Băsescu, preşedintele României, şi pentru înalţii oficiali ai guvernului României prezenţi la tăierea de panglici. Este foarte greu de spus dacă acest eveniment ar putea genera, în viitor, anumite modificări în algoritmul de ripostă al forţelor nuclear-strategice ruseşti. Cert este că distanţa între Deveselu şi Vladimir rămâne 1.680 km şi, în anumite condiţii, ea poate fi parcursă în doar 8 minute. Despre eficienţa sau mai bine zis, ineficienţa sistemului antibalistic SM-3 Block IB de la Deveselu, de a combate rachetele balistice în sensul de a proteja obiectivele de pe teritoriul statului în care este amplasat, am vorbit într-un articol anterior.
De Valentin Vasilescu – Vocea Rusiei
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: