Crezi ca esti furat la factura de curent? Uite cum poţi verifica. Există două metode, foarte simple:
Aveti impresia ca plătiţi pentru curent mai mult decât consumaţi?
Există două metode, foarte simple, prin care puteţi verifica chiar voi dacă este bun sau nu contorul de curent pe care îl aveţi acasă.
Prima metodă prin care puteţi vedea dacă aveţi un contor care vă înregistrează corect consumul de energie electrică este la îndemâna oricui şi nu costă nimic. Este vorba doar de regulile simple ale fizicii, după cum ne-a explicat un inginer de la o fabrică de contoare.
Aveţi nevoie doar de un cronometru şi de un echipament electric din casă, cu un consum constant, a cărui putere o ştiţi şi care să fie, de preferat, de calitate. Am decis să exemplificăm cu un radiator electric care are o putere de 2.000 de waţi. Iată ce trebuie să faceţi.
Mai întâi, scoateţi tot din priză şi nu aprindeţi nicio sursă de iluminat, astfel încât să fiţi sigur că nu există absolut nimic în casă care să consume energie electrică. După ce v-aţi convins de acest lucru, băgaţi în priză radiatorul cu o putere de 2.000 de waţi. După ce l-aţi băgat în priză, mergeţi cu cronometrul în faţa contorului. Notaţi, exact în acest moment, indexul afişat. Apoi, staţi cu radiatorul in priză timp de, să spunem, 10 minute de când aţi notat indexul. Exact în momentul în care aţi oprit radiatorul, notaţi indexul de pe contor!
În cele 10 minute, radiatorul cu o putere de 2.000 de waţi a consumat 333,3 waţi/oră (puterea orară împărţită la timpul de funcţionare). Calculaţi acum diferenţa dintre indexul nou şi cel vechi afişate de contor, şi vedeţi dacă obţineţi această valoare, sau una aproape identică (şi contoarele noi pot avea o marjă de eroare de max. 1%) pentru intervalul de timp în care radiatorul a fost în priză. Dacă obţineţi acest rezultat sau unul foarte apropiat, contorul înregistrează corect consumul dvs.
Puteţi face experimentul cu orice aparat consumator de energie, care să aibă un consum constant, şi pe orice interval de timp. Singura menţiune este că trebuie chiar să fiţi sigur de puterea aparatului (ce scrie în specificaţii să fie şi în realitate) – de aceea am spus că ar fi bine să fie unul de calitate.
A doua soluţie este mai costisitoare şi presupune câteva minime cunoştinţe, este mai precisă dar nu se poate aplica chiar oriunde. Distribuitorul de electricitate (Enel, CEZ, E.On, Electrica) are drept asupra reţelei electrice până la contor. Reţeaua de după contor este proprietatea dvs. În acest caz, puteţi cumpăra un contor de la magazin, (monofazat), pe care îl montaţi exact după contorul distribuitorului şi pe care îl legaţi la reţeaua din casă. Adică, din firidele de fază şi nul de la ieşirea din contorul vechi, legaţi firele, în aceeaşi ordine, la contorul nou, iar de la ieşirea din contorul nou legaţi firmele la panoul cu siguranţe din casă. Practic, mai aveţi un contor după contorul”oficial” care vă măsoare consumul în baza căruia plătiţi factura.
Vezi: CUM PACALESC ROMANII APOMETRELE
Acum, ce trebuie să faceţi este să notaţi indexul de pe contorul vechi. Pentru cel nou, el este, evident zero, sau aproape de zero. Puteţi merge cu cele două contoare timp de, să spunem, o lună. Atunci, faceţi diferenţa dintre indexul nou de pe contorul vechi şi indexul vechi de pe contorul vechi, notat cu o lună în urmă, când aţi montat contorul dvs. Vedeţi şi indexul de pe contorul montat de dvs. Dacă cele două valori sunt identice sau aproape identice, contorul pus de distribuitor măsoară corect: Dacă nu, iar contorul distribuitorului a înregistrat mai mult, înseamnă că plătiţi mai mult, şi ar trebui să contactaţi distribuitorul pentru citirea contorului.
Pont: Dacă puteţi, faceţi o fotografie cu ambele contoare în momentul în care îl instalaţi pe al dumneavoastră şi apoi încă una peste o lună, cu menţiunea că indecşii contoarelor trebuie să se distingă clar în fotografie. Vă poate ajuta să demonstraţi distribuitorului că acel contor “vechi” măsoară mai mult decât consumaţi, dacă vă veţi afla în această situaţie!
ATENŢIE! Aceasta a doua metodă nu poate fi aplicată în orice caz ŞI NU DE ORICINE! Instalarea lui presupune foarte multă atenţie (inclusiv scoaterea de sub tensiune) şi poate provoca accidente nefericite, chiar mortale. E-nergia.ro v-a prezentat această metodă doar cu titlu de exemplu. Nu faceţi acest lucru singur şi, dacă doriţi să vă montaţi acest al doilea contor, apelaţi la un electrician autorizat! Intervenţiile la reţeaua electrică pot fi mortale!
Vezi: Cinci metode simple de a FURA CURENT ELECTRIC
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: